
مترجم: اسدالله جعفری (پژمان)
موزیم یادبود هولوکاست امریکا: ۲۳ آگست؛ ۲۰۲۱
واشنگتن دیسی؛ در حالی که جهان و مردم ما رویدادهای در حال وقوع در افغانستان را به تماشا نشستهاند، موزیم یادبود هولوکاست ایالات متحده امریکا عمیقاً نگران تهدیدات جدی است که بسیاری از بخشهای جامعهی افغانستان از جمله زنان و دختران با آن مواجه استند.
ما نگران اقلیتهای قومی و مذهبی هستیم و به ویژه اقلیت شیعه که اکثریت آنان به گروه قومی هزاره منوط و متعلق است. این گروه قومی با خطرات جدی جنایتهای ضد بشری و حتا با روند نسلکشی در افغانستان روبهرو استند. سایر گروههای اقلیت نیز، با یک آیندهی مبهم و نامعلوم در افغانستان روبهرو اند. نسلکشی در ادوار تاریخی یک جنایتی نادر است؛ اما این تهدیدات چیزی تازه و جدیدی هم نیست. از اینرو؛ هزارهها به عنوان یک اقلیت قومی و مذهبی، مدتها است که با تبعیض و خشونتها روبهرو بودهاند. این گروه قومی همواره از نظر اجتماعی و اقتصادی به انزوا و حاشیه رانده شدند و همچنان مورد آماج حملات خشونتآمیز فیزیکی نیز قرار گرفتند.
زمانی که گروه طالبان برای آخرینبار در افغانستان در قدرت بودند، این گروه قومی با خشونتهای هدفمندانه مواجه شدند و بسیاری از آنها به عنوان پناهنده و مهاجر به کشورهای همسایه مانند ایران و پاکستان گریختند. از زمانی ظهور گروه داعش در افغانستان در سال ۲۰۱۵ میلادی، به نام شاخهی خراسان داعش یا ISIS-K نیز به این مردم حمله شده است و سپس داعش هدف حملات خود را از بین بردن شیعیان از جمله هزارهها اعلام کرده است.
آزار و اذیت و شکنجههای طولانیمدت علیه مردم هزاره تا به امروز هم ادامه دارد، اخیراً هم حملاتی علیه این مردم در افغانستان افزایش یافته است. مدارس، مکاتب و اماکن مذهبی هزارهها بمباران شدهاند، درمانگاهها و کلینیکهای پزشکی آنها هدف حملات قرار گرفتهاند، افراد ملکی و غیرنظامی جامعهی هزاره توسط طالبان و شاخه خراسان داعش به قتل رسیدهاند. با این وجود؛ در هشتم ماه می سال ۲۰۲۱ میلادی، یک بمبگذارانتحاری در یک مکتب لیسه، ۸۵ نفر فرد ملکی از مردم هزاره را که اکثراً دختران دانشآموز بودند به قتل رساند و بیش از ۲۴۰ نفر دیگر را زخمی کردند.
یک سال پیش از این حمله، شاخه خراسان داعش مسئولیت حمله به یک زایشگاهی را که در یک منطقه عمدتاً هزارهنشین موقعیت دارد، در دشت برچی کابل را بر عهده گرفت که در آن ۲۴ نفر به شمول مادران و نوزادان تازه متولدشده کشته شدند. اکنون که طالبان کنترل و زمامداری کشور را دوباره به دست گرفته اند، هزارهها با خطرات جدیتر از حملات روبهرو شدند و هستند. بر اساس تحقیقات «پروژه هشدار زودهنگام دانشگاه دارتموث و موزیم» حتا قبل از رویدادهای تازه و اخیر، افغانستان از نظر شروع خطرات و تهدیدات جدیدی کشتارهای جمعی غیرنظامیان در رتبه دوم جهان قرار داشت. نائومی کیکولر و سایمون اسکیودت، مدیران مرکز پیشگیری از نسلکشیها در این موزیم گفت: «تحولات اخیر در افغانستان این خطرات را به طور تصاعدی و جدی افزایش داده است».
کیکولر ادامه داد: «جامعهی جهانی میتواند برای محافظت از زیرساختهای غیرنظامیان کلیدی و افراد آسیبپذیر، مکانها و کریدورهای امن برای کمکهای بشردوستانه جنبشهای آزادی و آزادیخواه، مستندسازی جنایات و ایجاد پناهگاه برای افرادی که در معرض خطر هستند، همکاری کند. علاوه براین؛ طالبان بایستی از غیرنظامیان و افراد ملکی محافظت کرده و به کسانی که میخواهند افغانستان را ترک کنند، اجازه ترک و تردد را بدهند».
موزیمی یادبود هولوکاست ایالات متحده امریکا، یک یادبود زنده و نهاد هولوکاستی است که برای الهامبخشیدن شهروندان و رهبران سراسر جهان برای مقابله با نفرت، جلوگیری از نسلکشیها و ارتقای کرامت انسانی فعالیت میکند. برنامههای آموزشی این نهاد و تأثیرات جهانی آن توسط اهداکنندگان سخاوتمند امکانپذیر شده است. برای اطلاعات بیشتر به ushmm.org مراجعه نماید.