
در گذشته زندگی کردن با خانوادهی همسر مشکل بزرگی نبود و اکثر خانوادهها و زوجهای جوان با این موضوع موافقت میکردند. هماکنون هم در بسیاری از خانوادههای افغانستان این نوع زندگی مشترک با خانوادهی همسر رایج است؛ اما در سالهای اخیر دیده شده است که شماری از زوجهای جوان مخالف این استند که با خانوادهی همسر زندگی مشترک داشته باشند. این نارضایتی با گذشت زمان و تغییر نگرش جوانان در طی نسلها، تبدیل به مشکل چالشبرانگیزی شده است. حالا دیگر بیشتر زوجها ترجیح میدهند در آپارتمانی جدا زندگی خود را به صورت مستقل شروع کنند؛ ولی ممکن است به دلایلی، مجبور به زندگی با خانوادهی همسر شوند. این مشکل ریشه در باورهای غلط زوجها و خانوادهها از یکدیگر دارد. با وجود این باورهای اشتباه، مشکلات کوچک، بسیار بزرگ تلقی میشود و زندگی کردن سخت میشود. در ادامه به بررسی راههای درست و غلط برخورد با خانوادهی همسر میپردازیم.
برخوردهای اشتباه
بزرگترین مشکلی که زوجها را در زندگی با خانوادهی همسر اذیت میکند، دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی است. زوجهایی که با خانوادهی همسر زیر یک سقف زندگی میکنند، ممکن است احساس کنند که حریم خصوصی ندارند و نمیتوانند از مرزهای شان محافظت کنند.
اولین اشتباه در این شرایط این است که احترام بین طرفها از بین برود و وارد مشاجره با خانواده همسر تان شوید. در این صورت ممکن است از ارزش شما کاسته شود و مورد بیاحترامی نیز قرار بگیرید. اشتباه بعدی این است که از کارهای خانواده به همسر تان شکایت کنید و او را مقصر بدانید. این که از همسر تان بخواهید بین شما و خانوادهاش قرار بگیرد، کار درستی نیست و او را در شرایط سختی قرار میدهید و چه بسا با این خواسته ارزش شما پیش همسر تان پایین بیاید و در زندگی شخصی تان نیز دچار مشکل شوید. بهتر است این قبیل مسائل را از همان ابتدا با مشورت در میان بگذارید.
راههای صحیح برخورد با فامیل همسر
حفظ زندگی مشترک موفق هدف شما است. اختلاف در زندگی زناشویی در همه جای دنیا و در تمام زندگیها وجود دارد؛ ولی آن چیزی که مشکلی را تبدیل به بحران میکند، عدم مهارت در حل آن مشکل است. برای جلوگیری از مشکلات بزرگ در طول زندگی با خانوادهی همسر تان، بهتر است از نکات زیر آگاهی داشته باشید.
فامیل شوهر را خوب بشناسید
سعی کنید از آداب و رسوم و فرهنگ خانوادهی همسر تان شناخت پیدا کنید. در بسیاری از مواقع مشکلات به دلیل اختلافات فرهنگی بسیار کوچک به وجود میآید. با شناخت فرهنگ حاکم بر خانواده، میتوانید خود تان را با آنها هماهنگ و از بروز بسیاری از مشکلات پیشگیری کنید. ممکن است در این حالت میزان وابستگی به خانواده بعد از ازدواج افزایش یابد.
حفظ احترام واجب است
مهمترین چیزی که خانواده و بزرگترها انتظار دارند، حفظ احترام است. اگر خانوادهی همسر تان چیزی از شما میخواهند که مایل به انجام آن نیستید، لزومی ندارد آن را به اجبار انجام دهید و یا با مشاجره کردن عدم رضایت خود را نشان دهید. میتوانید با احترام خواستهی آنها را رد کنید. حتا در بسیاری از مواقع، خانواده فقط به دنبال تأیید و احترام شما استند و پس از تأیید گرفتن، دیگر کاری با شما نخواهند داشت. همچنین اگر شما با احترام با خانوادهی همسر تان برخورد کنید، علاقهی همسر تان نیز به شما بیشتر میشود.
دیدگاهتان را عوض کنید
همهی انسانها نقاط ضعف و قوت دارند. اگر بدون قضاوت و تعصب نگاه کنید حتما یک نقطهی مثبت در زندگی با خانوادهی همسر تان پیدا میکنید. همچنین آنها مسلما به آن بدیای که شما فکر میکنید، نیستند و خوبیهایی نیز دارند. با این تغییر نگرش، برخورد شما نیز با خانوادهی همسر تان تغییر میکند و مسلم است که در صورت برخورد خوب، آنها نیز با شما بهتر برخورد میکنند.
حفظ اطلاعات خصوصی
در عین حال که شما موظف استید به خانواده احترام بگذارید، باید حد و مرزهایی نیز برای خود تان مشخص کنید. لزومی ندارد در صحبتهای تان تمامی اطلاعات روزمره و خصوصی زندگی تان را فاش کنید. گفتن این اطلاعات، زمینه را برای دخالتهای بیجای خانواده در زندگی تان ایجاد میکند.
تشخیص مداخلهی نابهجای اطرافیان
یکی از عوامل مهم در اختلافات زناشویی بین زوجهای جوان نیز، همین مداخلههای نابهجا است. گرچه معمولا والدین و اطرافیان گمان میکنند که این دخالتها با نیت خیرخواهی، سعادت و خوشبختی صورت میگیرد، ولی اکثر مواقع تأثیرات منفی بر روابط به جا میگذارد و ممکن است حتا به طلاق زوجها هم منجر شود. وجود اختلاف و درگیری بین خانوادهها، فاش کردن اسرار زندگی زناشویی، عدم آشنایی تازهعروس و داماد با مهارتهای مدیریت زندگی، وابستگیهای بیش از حد عاطفی به والدین، نداشتن استقلال مالی و… از مهمترین دلایل دخالت اطرافیان در زندگی زناشویی زوجها است.