
پارلمان کانادا، با اکثریت آرا قطعنامهای را تصویب کرد که بر اساس آن، رفتار دولت چین با مسلمانان اویغوری در این کشور، نسلکشی خوانده شده است.
این قطعنامه در پارلمان کانادا، با ۲۶۶ رای موافق و بدون هیچ رای مخالفی به تصویب رسید و کانادا پس از امریکا، به دومین کشوری تبدیل شد که اقدامات دولت چین علیه مسلمانان اویغوری را نسلکشی خوانده است.
نمایندگان مجلس عوام کانادا، همچنان از جاستین ترودو، نخستوزیر این کشور، خواستند تا این قطعنامه را رسما تایید کند و فشارها علیه چین را افزایش دهد.
نخستوزیر کانادا در واکنشن به تصویب این قطعنامه از سوی پارلمان این کشور، گفته است: «اصطلاح نسلکشی بار سنگینی دارد و قبل از تصمیمگیری در این مورد، به بررسیهای بیشتر نیاز است و تبعیت از ایالات متحدهی امریکا در نسلکشی خواندن اقدامات دولت چین، باطل است.»
پیش از این، جاستین ترودو، گفته بود، گزارشهای تامل برانگیزی را در مورد سوءرفتار دولت چین علیه مسلمانان اویغوری در ایالت سین کیانگ، دریافت کرده است.
نمایندگان پارلمان کانادا همچنان از کمیتهی بینالمللی المپیک خواستهاند تا در واکنش به اقدامات دولت چین، بازیهای المپیک زمستانی سال ۲۰۲۲ را از چین به کشور دیگری انتقال دهد.
در همین حال، خبرگزاری رویترز، گزارش داده است که دولت چین در واکنش به تصمیم پارلمان کانادا، نامهای را به وزارت خارجهی این کشور تسلیم کرده که در آن، تصمیم پارلمان این کشور را محکوم کرده است.
از سویی دیگر، کنگ پیوو، سفیر چین در کانادا، این طرح پارلمان کانادا را دخالت در امور داخلی کشورش دانسته است.
او گفته است: «دولتهای غربی در جایگاهی نیستند که از چگونگی وضعیت حقوق بشری در چین بگویند، به هیچ وجه نسلکشی در سین کیانگ وجود ندارد.»
گروههای مدافع حقوق بشر میگویند که دولت چین طی چند سال گذشته، نزدیک به یک میلیون مسلمان اویغوری را در اردوگاهها، در ایالت سین کیانگ، عملا زندانی کرده است. همچنان تحقیقات شبکهی بیبیسی در این مورد، نشان میدهد که مسلمانان اویغوری به بیگاری و کارهای اجباری در این اردوگاهها گماشته میشوند.
پیش از این، ایالات متحدهی امریکا، در ماه جنوری، رفتار دولت چین در مقابل اویغورها را نسلکشی خواند و آن را تلاش سیستماتیک برای از بین بردن اویغورها در این کشور دانست.