
وزیران خارجهی ۵۸ کشور، طرح مقابله با بازداشت خودسرانهی شهروندان خارجی را که به عنوان اهرم فشار استفاده میشود، امضا کردند.
به نقل از خبرگزاری رویترز، وزیران خارجهی ۵۸ کشور، روز دوشنبه (۲۷ دلو/ ۱۵ فبروری) طرح غیرالزامآور را که از سوی کانادا مطرح شده بود، امضا کردند تا به بازداشت خودسرانهی شهروندان خارجی از سوی برخی کشورها پایان دهند.
مارک گارنو، وزیر خارجهی کانادا که مطرح کنندهی اصلی این طرح است، در گفتوگو با رویترز گفته است: «بازداشت شهروندان خارجی به هدف دیپلماتیک و سوءاستفاده از آنها به عنوان اهرم فشار و ابزار باجگیری، غیرقانونی و غیراخلاقی است.»
هایکو ماس، وزیر خارجهی آلمان که یکی از امضا کنندگان این طرح است نیز، با نشر پیامی گفته است: «اختلافات میان کشورها، نباید زندگی افراد را به بازی بگیرد، بازداشت خودسرانهی شهروندان خارجی، با قوانین بینالمللی در تناقض است.»
آنتونی بلینکن، وزیر خارجهی امریکا نیز با نشر بیانیهای از این طرح استقبال کرده و بازداشت خود سرانهی شهروندان خارجی را ممنوع خوانده و گفته است بازداشت آنها نباید به عنوان اهرم فشار و مهرهی انسانی برای معامله تبدیل شود.
۲۷ کشور عضو اتحادیهی اروپا، بریتانیا، آسترالیا و جاپان از امضاکنندگان این طرح استند.
در این طرح، از کشور خاصی نام گرفته نشده که شهروندان خارجی را بازداشت میکند؛ اما یک مقام کانادایی، گفته است که این طرح به خاطر بازداشت خودسرانهی شهروندان خارجی از سوی ایران، چین، روسیه و کوریای شمالی، آماده شده است.
در سالهای اخیر، شمار زیادی از شهروندان خارجی و دو تابعیتی به اتهام جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی و اقدام علیه دولت در کشورهای ایران، چین، روسیه و کوریای شمالی بازداشت شدند که چند نفر آنها، مبادله شدند.
نازنین راغری، سیامک نمازی، فریبا کمالخواه، ناهید تقوی و احمدرضا جلالی، از جمله افراد دو تابعیتیای اند که از سوی ایران بازداشت شدهاند.
ژیانو وانگ، پژوهشگر امریکایی دانشگاه پرینستون، مایکل وایت، کارمند نیروهای مسلح امریکا و مارشال رولان، پژوهشگر فرانسوی، از جمله افرادی اند که با زندانیان سیاسی ایرانی در خارج از ایران، مبادله شدند.