کشته‌شدن محسن فخری‌زاده؛ روحانی: اسراییل مسوول این ترور است

حیات بودا
کشته‌شدن محسن فخری‌زاده؛ روحانی: اسراییل مسوول این ترور است

محسن فخری‌زاده، رییس‌ سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران و یکی از چهره‌های ارشد و کلیدی برنامه‌ی هسته‌ای ایران در نزیکی شهر تهران ترور شد.

خبرگزاری‌های ایرانی گزارش داده اند که حوالی ساعت ۲:۳۰ پس از چاشت روز جمعه (۷ قوس)، محسن فخری‌زاده از سوی افراد ناشناس در منطقه‌ی آبسرد دوماند، در نزیکی تهران ترور شده است.

در آخرین گزارش‌ها، آمده است: «ابتدا یک موتر نیسان در مسیر عبور موتر فخری‌زاده انفجار داده می‌شود و سپس چند فرد مسلح از نقاط نامعلوم تیراندازی می‌کنند و فخری‌زاده زخمی می‌شود و او را به شفاخانه‌ می‌برند و در شفاخانه از دنیا می‌رود.»

به گفته‌ی خبرگزاری فارس، افراد مسلح پس از شلیک، از ساحه فرار کرده اند.

محسن فخری‌زاده که بود؟

محسن فخری‌زاده که سازمان‌های اطلاعاتی غرب او را «پدر هسته‌ای نظامی ایران» خوانده اند و و خبرنگاران داخلی ایران او را «قاسم سلیمانی صنعت دفاعی» لقب داده اند، جزو مقامات ایرانی تحریم‌شده در قطع‌نامه‌ی ۱۷۳۷ سال ۱۳۸۳ شورای امنیت سازمان ملل است و از او به عنوان مهره‌ای کلیدی و مدیر ارشد برنامه‌‌ی هسته‌ای ایران نام برده می‌شد که از سال ۱۳۸۰ تا اکنون در این زمینه نقش مهمی داشت.

شورای امنیت سازمان ملل از فخری‌زاده به عنوان فردی که در «فعالیت‌های هسته‌ای یا موشک‌های بالیستیک» دست داشته، نام برده است.

روزنامه‌ی وال استریت جورنال، او را «مرد مرموز برنامه‌ی اتمی ایران» خوانده  بود و مجله‌ی فارین پالیسی یک‌بار نام او را در فهرست ۵۰۰ شخصیت قدرت‌مند جهان قرار داده بود.

محسن فخری‌زاده پس از سال ۱۳۸۳، از نظرها پنهان شد؛ اما در سال ۱۳۹۱ روزنامه‌ی وال استریت جورنال، به نقل از مقامات امریکایی، اسراییلی و سازمان ملل گزارش داد که او پس از چند غیبت، دوباره به فعالیت‌های هسته‌ای بازگشته است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسراییل دو سال پیش (۱۰ ثور ۱۳۹۷) وقتی در باره‌ی برنامه‌ی هسته‌ای و موشکی ایران حرف می‌زد، از محسن فخری‌زاده به عنوان مدیر پروژه‌ی «آماد» معرفی کرد و گفت«این نام را به یاد داشته باشید.»

 او گفت که اسراییل به ۵۵ هزار صفحه و ۵۵ هزار فایل دیجیتال اطلاعات مربوط به برنامه‌ی هسته‌ای نظامی ایران و طرحی به نام «آماد» برای تولید سلاح هسته‌ای دست یافته است.

خبرگزاری‌ها گزارش داده که نام فخری‌زاده، از طریق لیست سازمان ملل در اختیار سازمان جاسوسی و اطلاعاتی اسراییل یا موساد قرار داده شده است.

وبسایت واللا نیوز که مربوط موساد است، در سال ۱۳۹۷ گزارش داد که موساد تلاش دارد یک دانشمند هسته‌ای ایران را به نام فخر‌ی‌زاده ترور کند. این سایت در ادامه گفته بود، تمام دانشمندان هسته‌ای ایرانی که تا هنوز ترور شدند یا سوی قصدی علیه آن‌ها انجام شده، توسط موساد اجرا شده است.

به تازگی روزنامه‌ی نیویارک‌تایمز، به نقل از سه مقام اطلاعاتی که نامی از آن‌ها برده نشده، گزارش داده است که است پشت ترور فخری‌زاده، دست اسراییل است. در این گزارش نیویارک‌تایمز آمده است که هنوز معلوم نیست آیا امریکا در جریان این عملیات بوده یانه؛ اما هر دو کشور مدت‌هاست که در رابطه به ایران تبادل اطلاعات می‌کنند.

این ترور پس از آن انجام می‌شود  که دو هفته پیش، نیویارک‌تایمز به نقل از چند مقام اطلاعاتی اسراییل و امریکا گزارش داد که ابو محمد المصری، فرد شماره‌ی دوم گروه القاعده در تهران کشته شده است.

برخی از مقام‌های ایرانی نیز ترور محسن فخری‌زاده را به اسراییل نسبت داده اند. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه‌ی ایران، در تویتی نوشت: «این عمل بزدلانه با نشانه‌های جدی نقش اسراییلی‌ها نشان‌دهنده‌ی جنگ افروزی جنایت‌کاران است.»

در تازه‌ترین واکنش مقام‌های ایرانی نسبت به ترور محسن فخری‌زاده، حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران در پیامی گفته، این ترور عزم دانشمندان ایران را مصمم‌تر خواهد کرد و اسراییل را عامل آن دانسته است.

نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، در نامه‌ای به دبیر کل سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان، گفته نشانه‌های جدی وجود دارد که اسراییل در این ترور دست دارد، خواهان محکوم کردن این ترور شده است.

حسین سلامی، فرمانده‌ی کل سیاه پاسداران گفته است که انتقام ترور محسن فخری‌زاده را می‌گیریم و این را بارها در صحنه‌های تاریخی نشان داده ایم.

در همین حال، یک سخن‌گوی دبیر کل سازمان ملل،  خواستار «خویشتن‌داری» در این مورد شده است.

آنیس کالامار، گزارش‌گر حقوق بشر سازمان ملل، کشتن شدن فخری‌زاده را در منطقه‌ی خارج از منطقه‌ی درگیری‌های نظامی «نقض قوانین بین‌المللی حقوق بشر» دانسته است.

کریس مورفی، یکی از سناتوران دموکرات امریکا در تویتی نوشته است: «اگر هدف اصلی از قتل فخری‌زاده، سخت‌تر کردن از سرگیری توافق هسته‌ای ایران بود، این ترور باعث امن ترش شدن امریکا، اسراییل یا جهان نمی‌شود.»