شورای عالی صلح: نمایندگان طالبان بی‌صلاحیت استند

صبح کابل
شورای عالی صلح: نمایندگان طالبان بی‌صلاحیت استند

شورای عالی صلح، می‌گوید که نمایندگان طالبان در گفت‌وگوهای صلح، از هیچ صلاحیتی برخوردار نیستند و فقط در این روند، بهانه‌گیری می‌کنند.

عطاءالرحمن سلیم، معاون شورای عالی صلح، روز یک‌شنبه (۲۶جوزا) در نشستی تحت عنوان «گفتمان صلح و مصالحه»، گفت که گروه طالبان، صادق نیستند و در روند گفت‌وگوهای صلح، بهانه‌گیری می‌کنند.

او افزود: «طالبان در نشست‌هایی که تاکنون به منظور گفت‌وگوهای صلح در کشورهای مختلف برگزار شده، آمادگی جدی نداشته‌اند و تنها در این روند، بهانه‌گیری کرده‌اند.»

آقای سلیم گفت: «طالبان در ابتدا به جنگ افغانستان رنگ دینی و شرعی می‌دادند؛ اما علمای جهان جنگ در افغانستان را تقبیح کردند. طالبان در ابتدا طوری وانمود می‌کردند که گویا دولت افغانستان حاضر به مذاکره نیست؛ اما وقتی دولت حاضر شد، این گروه حضور نیروهای خارجی را بهانه گرفت. وقتی هزاران سرباز خارجی افغانستان را ترک کردند، طالبان با حمله بر مراکز شهرها، تلاش کردند از راه زور کنترل افغانستان را بگیرند.»

او تاکید کرد که عامل اصلی جنگ خود طالبان است. به‌گفته‌ی او، شورای عالی صلح، تنها روی ترویج فرهنگ صلح و آوردن اجماع ملی در مورد صلح، کار کرده است و در مورد گفت‌وگو و مذاکره هیچ برنامه‌ای نداشته است.

معاون شورای عالی صلح ادامه داد: «ما روی گفت‌وگو و مذاکره برنامه‌ریزی نکردیم، چون طالبان آماده‌ی مذاکره نیستند و وقتی طرف آماده نباشد، چرا خود را با برنامه‌های خیالی مصروف کنیم؟»

او گفت که نمایندگان طالبان اعتراف کرده‌اند که صلاحیت ندارند. او ادامه داد: «نمایندگان آن‌ها می‌گویند که صلاحیت نداریم. با آمدن ملا برادر و ملا فاضل، تصور بر این بود که موضوع صلاحیت رفع شده باشد؛ اما بر خلاف سابق، بیش‌تر شده است. نمایندگان طالبان در نشست‌ها فقط متن را می‌خوانند و می‌گویند که هیچ صلاحیتی برای مذاکره نداریم.»

آقای سلیم، ابراز امیدواری کرد که با فشارهای ملی و بین‌المللی، نمایندگان طالبان با صلاحیت شوند و یا این گروه، افراد با صلاحیت خود را برای گفت‌وگوهای صلح بفرستد.

در همین حال، رولا غنی، بانوی اول افغانستان که در این نشست سخنرانی می‌کرد نیز تاکید کرد که افغانستان دیگر به گذشته‌ی تاریک بر نمی‌گردد؛ زیرا به گفته‌ی او، همت و انگیزه‌ی جوانان، این کشور را از بحران بی‌ثباتی نجات داده و صلح و ثبات را ترویج و نهادینه می‌کند.

او افزود که روند تامین صلح پایدار، مستلزم چند بحث مهم است؛ نظام، قانون اساسی و دست‌آوردهای چند سال اخیر که همه‌ی این‌ها، بخش مهم ارزش‌های ملی محسوب می‌شود.

بانو غنی، همچنان تاکید کرد: «ما صلح را به هر قیمتی نمی‌خواهیم؛ ما صلح قوی و پایدار و همه‌شمول می‌خواهیم. قانون اساسی یگانه تضمین‌کننده‌ی حفظ و تداوم نظام است. نظام کنونی تمام زمینه‌ها را برای حفظ این ارزش‌ها مساعد کرده و می‌کند.»

او گفت که برای هر افغان در این کشور، جای وجود دارد؛ اما به شرط اینکه ارزش‌های ملی را بپذیرند.

این در حالی است که در چند ماه گذشته، تلاش‌های داخلی و بین‌المللی به منظور تامین صلح در افغانستان شدت یافته است. امریکا و آلمان، برای روند صلح افغانستان نماینده‌ی ویژه تعیین کرده‌اند. روسیه نیز تاکنون چند بار نشست بین‌الافغانی را میان نمایندگان طالبان و شماری از چهره‌های سیاسی افغانستان زمینه‌سازی کرده است.

با این وجود؛ اما گروه طالبان تا کنون حاضر نشده است که با دولت افغانستان وارد گفت‌وگوهای مستقیم شود. این گروه، همواره دولت افغانستان را دست‌نشانده‌ی غرب خوانده است.