
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، اعلام کرده است که گروه طالبان، با زندانیان بدرفتاری کرده و آنان را مورد شکنجه قرار میدهند. یوناما، در اعلامیهای گفته است که زندانیان، مجبور به انجام کارهای اجباری شدهاند و در مواردی نیز جان باختهاند.
یوناما، با ۱۳ نفر که چندی قبل توسط نیروهای ارتش از زندان طالبان در ولایت ارزگان آزاد شدهاند، گفتوگو کرده است. یوناما گفته است که زندانیان آزاد شده، اظهارات معتبری ارایه کردهاند و ادعاهایی در مورد بدرفتاری، شکنجه و کشتن غیرنظامیان و نیروهای امنیتی از سوی طالبان داشتهاند. آنها، در مورد کشتن حداقل ۱۱ نفر توسط طالبان گزارش دادهاند.
تدامیچی یاماموتو، نمایندهی ویژهی سرمنشی ملل متحد برای افغانستان، در این مورد گفته است: «من به شدت در مورد این ادعاهای جدی پیرامون بدرفتاری، شکنجه و کشتن غیرقانونی غیرنظامیان و کارمندان امنیتی و همینگونه شرایط بد زندانها نگران استم.»
یوناما گفته است که ۵۳ نفر، از زندانی مربوط به طالبان که به نام کلاتک شناخته میشود و در روستای شیرا در ولسوالی ارزگان خاص موقعیت دارد، آزاد شدهاند. این افراد شامل ۴۵ نیروی امنیتی و ۸ غیرنظامی به شمول ۳ مسؤول ملکی دولتی استند. اکثر این افراد، از سال ۲۰۱۸ و سه نفر آنها از سال ۲۰۱۶ به این طرف، در زندان طالبان به سر میبردند.
دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، گفته است که افراد آزاد شده، گزارش دادهاند که به طور دایمی به پاهایشان زنجیر وصل بوده است. این نهاد گفته که به جز یک نفر، تمام زندانیان از لتوکوب توسط طالبان گزارش دادهاند. بعضی از این افراد، گفتهاند که طالبان در جریان لتوکوب، خواستار ارائهی معلومات شدهاند.
شماری از آنها گفتهاند که لتوکوب، مجازاتی برای حمایت آنها از دولت، کار کردن با امریکاییها و یا جنگ با طالبان بوده است.
این افراد، گزارش دادهاند که در پنج اتاق پر جمعیت در زیر زمین نگهداری میشدند و اجازهی صحبت با یکدیگر را نداشتهاند. به گفتهی آنها، در یک روز برای حداقل هفت ساعت مجبور به کارکردن در بخشهایی به شمول ساخت مواد انفجاری میشدند.
این افراد گفتهاند که در جریان زمستان، در دمای زیر صفر و هوای سرد نگهداری میشدند و روزی دو بار، با لوبیا و نان تغذیه میشدند و به کمکهای صحی به غیر از داروی تسکیندهنده و ضد عفونی برای زخم، به چیز دیگری دسترسی نداشتهاند.
یوناما تاکید کرده است که وضعیت زندان و برخورد با زندانیان، برخلاف حداقل معیارها برای یک طرف درگیر در یک جنگ غیر بینالمللی است.
ریچارد بنت رییس بخش حقوق بشر یوناما، در این باره گفته است: «ملل متحد به طالبان یادآوری میکند که قانون بشردوستانهی بینالمللی در منازعات مسلحانهی بینالمللی و غیر بینالمللی قابل اجرا است.»
گفتنی است که بر اساس این قانون، افرادی که به صورت مستقیم در درگیریها سهیم نیستند و یا کسانی که از این کار دست کشیدهاند، همیشه باید با آنها انسانی برخورد شود.