طارق آرین، سخنگوی وزارت داخله، میگوید که از سال ۱۳۸۰ خورشیدی تا اکنون، ۱۳۲ پروندهی قتل خبرنگاران، در افغانستان ثبت شده است.
آقای آرین که روز دوشنبه (۷ میزان)، در نشست مشترکی با سخنگوی دادستانی کل، رییس مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت و شماری از مسؤولان نهادهای رسانهای سخن میزد، گفت که از این میان، عامل ۵۸ مورد قتل خبرنگاران، تروریستان طالب اند.
او افزود: «در ۱۹ سال گذشته، ۱۱۵ پروندهی قتل ثبت شده است که از این میان، به ۳۰ مورد رسیدگی شده، عاملان ۲۸ مورد در مقابله با پولیس کشته شدند، ۸ مورد زیر بررسی قرار دارد، عاملان ۲ مورد در خارج به سر میبرند و عامل ۴۷ مورد نیز طالبان اند.»
به گفتهی آقای آرین، ۱۷ پروندهی قتل خبرنگاران، به تازگی ثبت شده که از این میان، عاملان ۳ مورد بازداشت شده، ۳ مورد زیر بررسی قرار دارد و عامل ۱۱ مورد نیز، گروه تروریستی طالبان است.
آقای آرین، همچنان گفت، در یک سال گذشته، ۵۶ پروندهی خشونت در برابر خبرنگاران که «تهدید، توهین و تحقیر» را در بر میگیرد، ثبت شده که از این میان، ۲۰ مورد به دادستانی راجع شده، ۱۵ مورد زیر بررسی قرار دارد، ۱۳ مورد تهدیدات امنیتی بوده و در ۸ مورد نیز، خبرنگاران از شکایت شان انصراف داده اند.
از سویی هم، جمشید رسولی، سخنگوی دادستانی کل، گفت که به ۳۰ پروندهی قتل خبرنگاران که به دادستانی رسیده، بر اساس احکام قانون، رسیدگی شده و در پیوند به آن، ۵۶ نفر بازداشت شده اند.
به گفتهی آقای رسولی، برای عاملان قتل خبرنگاران، از ۱۶ تا ۳۰ سال حبس و یا حکم اعدام صادر شده است.
با این حال لطیف محمود، رییس مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت، در این نشست گفت که دولت افغانستان، از تمام توان خود برای رسیدگی به پروندههای خشونت علیه خبرنگاران، استفاده میکند.
به گفتهی او، حکومت افغانستان، همچنان در راستای حفاظت از آزادی بیان و اطلاعرسانی به موقع، متعهد است.
این در حالی است که چندی پیش، بیش از ۲۰۰ خبرنگار، با ارسال نامهی سرگشادهای به رییسجمهور غنی، تأکید کرده بودند که باید به فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای، پایان داده شود.