
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت، میگوید که بودجهی این وزارت در جریان پنج سال گذشته، به مرور زمان کاهش یافته است.
آقای فیروز که روز سهشنبه (۱ دلو) در مورد دستآوردهای پنجسالهی وزارت صحت صحبت میکرد، گفت که بودجهی این وزارت، در مدت پنج سال گذشته، از ۱۹ میلیارد افغانی به ۱۲ میلیارد رسیده است.
او افزود: «بودجهی سه سال پیش وزارت صحت، ۱۹ میلیارد افغانی بود؛ در حالی که بودجهی سال پیش، به ۱۶ میلیارد رسید و امسال هم بین ۱۰ تا ۱۲ میلیارد افغانی پیشبینی شده است.»
آقای فیروز، میگوید که وزارت صحت، یک سکتور مصرفی است و با این وضعیت، نمیتواند نیازمندیهای صددرصد مردم را مرفوع کند. به گفتهی او، حداقلِ بودجهای که برای یک شفاخانه در جریان سال اول لازم است، دو میلیارد و در سالهای بعدی یک میلیارد افغانی است؛ در حالی که بودجهی تمام وزارت صحت، ۱۲ میلیارد افغانی است.
او گفت که در حال حاضر، وزارت صحت برای هر شهروند تنها ۵٫۵ دالر، هر سال در بدل عرضهی خدمات صحی ابتدایی دریافت میکند؛ در حالی که بر اساس معیار سازمان صحی جهان، حد اقل باید بین ۲۵ تا ۳۵ دالر برای هر نفر، خدمات صحی عرضه شود.
آقای فیروز، تصریح کرد: «نفوس و میزان سن شهروندان رو به افزایش است و مهاجران نیز از کشورهای همسایه دوباره به کشور بر میگردند؛ این همه موارد، تقاضا و نیاز را برای سکتور صحت بیشتر میکند.»
او همچنان تصریح کرد که شمار مراکز صحی در حال حاضر، به ۳۵۰۰ مرکز افزایش یافته و دسترسی بیماران به خدمات اساسی از ۵۷ درصد به ۹۰ درصد رسیده است.
وزیر صحت، گفت که بیش از ۷۰۰۰ قابله و پرستار آموزش دیده اند و در حال حاضر، در ۹۰ درصد مراکز صحی در روستاها، حد اقل یک قابله برای رسیدگی به نیازهای ابتدایی مردم وجود دارد.
آقای فیروز، در بخش دیگری از سخنان خود گفت که یک سروی جدید در بارهی عوامل خطر امراض غیرساری در افغانستان، نشان میدهد که میزان اوسط عمر افراد در افغانستان از ۴۳ سال به ۶۰ سال افزایش یافته است.
این در حالی است که چند ماه پیش، همایون قیومی، سرپرست وزارت مالیه، گفته بود که نبود مراکز پیشرفتهی صحی در افغانستان، سبب شده که شهروندان این کشور، سالانه بیش از ۵۰۰ میلیون دالر را برای درمان در کشورهای خارجی هزینه کنند.