
میررحمان رحمانی، رییس مجلس نمایندگان، میگوید که سالانه دو و نیم میلیارد دالر در افغانستان حیفومیل میشود.
قرار بود روز دوشنبه (۳ جوزا)، محمدخالد پاینده، سرپرست وزارت مالیه، برای پاسخگویی در بارهی اتهامات اخیرش بر اراکین بلندرتبهی دولتی به شمول اعضای مجلس نمایندگان، در این مجلس حاضر شود؛ اما از حضور در این مجلس، سر باز زد.
بر اساس گفتههای نمایندگان مجلس، آقای پاینده برای پاسخگویی در این باره، معینهای اداری و گمرکات وزارت مالیه را به مجلس نمایندگان فرستاده بود.
با این حال، نمایندگان مجلس، تأکید کردند؛ در صورتی به هر دو معین اجازهی ورود به تالار را خواهند داد که فهرست افراد فاسد را ارایه کنند.
عباس ابراهیمزاده، عضو مجلس نمایندگان، گفت: «اگر حکومت به پارلمان اعتماد دارد، باید هر چه زودتر نامزدوزیران جدید را معرفی کند. سرپرستوزیران به پارلمان اعتنا ندارند، هر موضوعی که پیش آمد، سر وکیلان چپه میکنند. سرپرست وزارت مالیه، خودش چوکیها را میفروشد، هر چوکی رییس گمرک نرخ دارد. گمرک فراه ۲ میلیون دالر، گمرک بلخ پنج لگ دالر و تمام گمرکات فروخته میشود، اما میگویند که وکیل نفر خود را مقرر کرده است.»
او تأکید کرد که سرپرست وزارت مالیه، برای پاسخگویی در بارهی اتهاماتش، باید به مجلس نمایندگان حاضر میشد و حالا که نیامده، باید امضای او باطل و فرد دیگری به جایش گماشته شود؛ تا از حیفومیل دارایی مردم جلوگیری شود.
از سویی هم، میررحمان رحمانی، رییس مجلس نمایندگان، گفت که ۲۸ بندر و تمام گمرکهای افغانستان، غرق در فساد است و سالانه دو و نیم میلیارد دالر در این کشور حیفومیل میشود.
آقای رحمانی افزود: «اگر معین اداری یا گمرکات آماده باشند، در صورتی اجازه میدهیم وارد تالار شوند که فهرست افراد فاسد را افشا کنند، نه کدام مقالهخوانی. آنها باید فهرست اراکین بلندرتبهی دولت از وکیل شروع تا رییسجمهور که در فساد دست دارند، افشا کنند.»
از سویی هم، برخی دیگر از اعضای مجلس نمایندگان، خواهان معرفی سرپرست وزارت مالیه، به دادستانی کل شدند.
محمدخالد پاینده، سرپرست وزارت مالیه، روز چهارشنبه (۲۹ ثور)، در نشست استجوابیهی مجلس نمایندگان، گفته بود که همهروزه، بیشتر از هفت تا هشت میلیون دالر عواید دولت به دلیل فساد در گمرکات کشور، ضایع میشود و به خزانهی دولت واریز نمیشود.
آقای پاینده، گفته بود که این مبلغ، به دلیل فساد و تبانی کارمندان گمرک، جمعآوری نمیشود و این فساد، کارمندان گمرک، کمیشنکاران، مقامهای محلی و امنیتی و زورمندان محلی نقش دارند.
خالد پاینده، هرچند اسمی از این افراد نبرد؛ اما گفت که ادارههای مراقبت سیار که به منظور کنترل گمرکها ایجاد شده، بیشترین نقش را در ضایعشدن عواید دارند؛ زیرا اکثر افرادی که در این ادارهها وظیفه دارند، وابسته به افراد بلندپایهی دولتی از جمله نمایندگان مجلس اند.
سرپرست وزارت مالیه در این نشست، خاطرنشان کرد که در مورد صحبتها و ادعاهایش سند دارد.