زلمی خلیلزاد، فرستادهی ویژهی ایالات متحدهی امریکا برای صلح افغانستان میگوید، اینکه طالبان پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان، کابل را تسخیر کند، کاملا بدبینانه است.
به نقل از واشنگتنپست، آقای خلیلزاد که روز سه شنبه (۲۸ ثور/۱۸ می)، در نشست کمیتهی امور خارجهی مجلس نمایندگان امریکا صحبت میکرد، گفت: «من شخصا معتقدم، اظهاراتی مبنی بر اینکه طالبان در کوتاهمدت به کابل تسلط خواهند یافت ونیروهای افغان از هم پاشیده خواهد شد، اشتباه است.»
زلمی خلیلزاد با اشاره به دیدارهای اخیر با نمایندگان طالبان در دوحه، گفت: «طلبان دلیلی برای پیروزی نظامی ندارند. آنها به دنبال یک توافقسیاسی مذاکرهای هستند که بتواند به آنها مشروعیت بینالمللی بدهد و از تحریمهای سازمان ملل و امریکا حذف شود. آنها، میگویند که به دنبال عادیسازی روابط هستند تا قابل قبول باشند.»
خلیلزاد، افزود که طالبان به خروج نیروهای امریکایی دخالت نکرده اند و ما انتظار داریم پس از این هم دخالت نکنند. او، گفت که تلاش دیپلماتیک برای دستیابی به یک توافق با کشورهای همسایه جریان دارد تا نیروهای ضد تروریزم ایالات متحده را در کشورشان جا دهد تا به تهدیدات آینده پاسخ دهند.
در همین حال، مایکل مک کول، نمایندهی مجلس نمایندگان امریکا از ایالت تگزاس که منتقد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان است، در نشست کمیتهی امور خارجهی مجلس نمایندگان، گفت: «صفر درصد احتمال وجود دارد که طالبان به تعهدات رهبران خود در توافقنامهی دوحه که شامل مذاکرات صلح و قطع رابطه با گروههای تروریستی و پشتیبانی از القاعده باشد، عمل کنند.»
مک کول افزود: «به نظر میرسد کاملا مشخص است که طالبان تلاش خواهند کرد تا این کشور (امریکا)، را قبل از ۱۱ سپتمبر برگردانند. آنها از زمان اعلام خبر (جو بایدن مبنی بر خروج نیروها) حملات خود را ادامه دادند و مناطق و پایگاههای جدیدی را تصرف کرده اند. بدون حضور نظامی، ایالات متحده به آنها فرصت داده میشود تا روابط خود را با گروههای تروریستی مانند القاعده عمیق بسازد و ممکن است باردیگر حملات خارجی به ما و متحدان ما انجام دهند.»
با این همه، مارک میلی، فرمانده مرکزی ایالات متحده که بر عملیات پنتاگون در منطقه نظارت دارد، روز سه شنبه (۲۸ ثور)، گفت که بین ۱۳ تا ۲۰ درصد روند خروج نیروها از افغانستان به پایان رسیده است.