
سازمان عفو بینالملل، از حکومت افغانستان خواسته است که از مدافعان حقوق بشر و فعالان مدنی در برابر تهدیدها و حملات، محافظت کند.
در اعلامیهای که روز سهشنبه (۲۶ حوت)، از سوی این نهاد به نشر رسیده، آمده است: «در حالیکه مدافعان حقوق بشر با موج جدیدی از تهدیدها و حملات روبهرو استند، مقامهای افغانستان باید فورا برای ایجاد یک نهاد در راستای حمایت از مدافعان حقوق در معرض خطر، تعهد دهند.»
بر اساس این اعلامیه، سه ماه از اعلامیهای ریاستجمهوری در مورد ایجاد کمیسیون مشترک حمایت از مدافعان حقوق بشر میگذرد؛ اما این کمیسیون فقط در حد نام بوده و هیچ اقدام عملیای انجام نداده است.
در اعلامیه آمده است: «اعلام ایجاد کمیسیون مشترک، گامی حیاتی در جهت تامین حمایت امنیت مدافعان حقوق بشر در سراسر کشور بود؛ اما در حال حاضر، این کمیسیون در حد یک نام وجود دارد و در طول بیش از سه ماه، شاهد افزایش قتلها، حملات و تهدیدها علیه فعالان بودهایم و هیچگونه پیشرفت قابل ملاحظه و معناداری انجام نشده است.»
در ادامهی این اعلامیه، آمده است: «تاخیر در کار این کمیسیون به قیمت جان انسانها تمام شده و هیچ نشانی از کاهش خشونت دیده نشده است. کمیسیون مشترک باید فورا کار خود را سرعت ببخشد و نیازهای فوری امنیتی مدافعان حقوق بشر را در اولویت قرار دهد. همه موارد تهدید، حمله و سایر ارعاب را بررسی کند و از مسئولان آن بازخواست کند.»
سازمان عفو بینالملل همچنان از کمیسیون مشترک خواسته است که اطمینان حاصل کند تا در صورت لزوم، به مدافعان حقوق بشر، اقدامات حفاظتی کافی، کمک و حمایت روانی اجتماعی میشود.
در اعلامیه آمده است که بر اساس آمار یوناما، ۱۴ مدافع حقوق بشر در افغانستان در سال ۲۰۲۰ کشته شدهاند که یکی از آنها، محمد یوسف رشید، رییس نهاد انتخابات آزاد و عادلانهی افغانستان بود که در اواخر سال ۲۰۲۰ از سوی تفنگداران ناشناس، چند روز پس از اعلام ایجاد کمیسیون مشترک، کشته شد.
گفتی است که به تاریخ (پنجشنبه، ۱۳ قوس)، کمیسیون مشترکی با حضور معینهای وزارت داخله و ریاست عمومی امنیت ملی، نمایندگان با صلاحیت دادستانی کل، دادگاه عالی، کمیسیون حقوق بشر، وزارت زنان و کمیتهی مدافعان حقوق بشر به ریاست سرور دانش، معاون دوم ریاستجمهوری، ایجاد شد.