مصطفا مستور، وزیر اقتصاد با ارائهی گزارش سالانهی مؤسسههای غیردولتی، میگوید که نزدیک به دو هزار مؤسسهی داخلی در کشور فعالیت دارد که اکثر این مؤسسهها، به دلیل فامیلیشدن و یا هم درگیرشدن در جنجالهای درونی شان، فعالیتهای مؤثری را انجام نداده اند.
آقای مستور که روز دوشنبه (۷ اسد) در یک نشست خبری صحبت میکرد، چگونگی مصارف کمکهای تمویلکنندگان را در سال ۱۳۹۷ به افغانستان توضیح داد و افزود که بیشترین این کمکها برای باشندگان کابل به مصرف رسیده است.
وزیر اقتصاد بیان کرد که در سال ۱۳۹۷، مصارف سرانه در کابل نسبت به ولایتهای دیگر افزایش یافته است و در سال گذشتهی خورشیدی، برای هر شهروند کابل بیش از هفتاد دالر و برای باشندگان ولایات ۵۰ دالر به مصرف رسیده است.
مصطفا مستور، بر اساس نشر گزارش سالانهی مؤسسات غیردولتی، بیان کرد که کمکهای خارجی به سکتورهای مختلف تقسیمبندی شده است که بیشترین این کمکها به سکتور صحت و سکتور اجتماعی اختصاص یافته.
او افزود که در سکتور صحت افغانستان، ۳۵۵ میلیون دالر به مصرف رسیده و نیز در سکتور اجتماعی نزدیک به دو هزار پروژه تطبیق شده است؛ در حالی که اکثریت مردم افغانستان با سکتور زراعت سر و کار دارند، تنها ۶۴ میلیون دالر مصرف شده است.
وزیر اقتصاد، آمار داد که ۲۶۶ مؤسسهی خارجی و ۱۹۱۷ مؤسسهی داخلی در افغانستان فعالیت دارند که از مجموع ۹۰۰ میلیون دالر کمکهای خارجی، ۲۷۰ میلیون آن توسط مؤسسههای داخلی به مصرف رسیده و باقی کمکهای دیگر از سوی مؤسسههای خارجی در کشور به مصرف رسیده است.
آقای مستور با انتقاد از فعالیت مؤسسههای داخلی گفت که اکثر مؤسسههای داخلی معیارهایی را که ایجاد کرده اند به آن عمل نمیکنند و بیشتر آنها به مؤسسههای فامیلی تبدیل شده و یا هم مصروف جنجالهای داخلی شده اند که این امر باعث شده تا اکثریت کمکها توسط مؤسسههای خارجی به مصرف برسد.
او تأکید کرد که وزارت اقتصاد، برنامهی هدف توسعهی پایدار را با تمویلکنندگان روی دست گرفته و برای تطبیق این برنامه، شانزده متخصص را از نقاط مختلف کشور جهت تهیهی طرح مدل اقتصادی توسعهی پایدار را تا سال ۲۰۳۰ دیزاین کند.
وزیر اقتصاد از تمامی مؤسسههای داخلی و خارجی خواست که در پیکارهای انتخاباتی، بیطرفی شان را حفظ کرده و برای مردم افغانستان خدمت کنند.