اعضای ارشد دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی، تأکید میکنند که عملکرد کمیسیونهای انتخاباتی نسبت به رسیدگی به شکایتهای ثبتشده، مشکوک بوده و از همین رو، هر گزینهی ممکن به منظور جلوگیری از بر کرسی نشاندن تقلب، روی میز قرار دارد.
فضلاحمد معنوی، عضو ارشد این دستهی انتخاباتی، روز یکشنبه (۲۷ دلو) در یک نشست خبری گفت، فیصلهی کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی در مورد ۳۰۰ هزار رأی جنجالی، «گیجکننده» بود و حتا توضیح لازمی در مورد آن ارائه نشد.
او افزود: «بحث نمونهگیری از محلات رأیدهی، در قانون، لوایح و طرزالعملها نیامده است، این ابتکار را کمیسیون شکایات از کجا کرده است؟ آرای خارج از وقت باید باطل میشد و نیازی به بررسی و تفتیش ویژه نداشت. تشخیص آرایی که معلومات بایومتریکی ندارد، بدون دستگاه ممکن نیست.»
آقای معنوی گفت که در حال حاضر، مدیریت پروسهی انتخابات در دست کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی است؛ اما کمیسیون مستقل انتخابات، قوانین و طرزالعملها را زیر پا کرده و به گونهی غیرقانونی و با تعبیر خود، در عدم حضور ناظران و نمایندگان کمیسیون شکایات، روند بازشماری محلات رأیدهی را آغاز کرده است.
به گفتهی او، دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی، تا حد ممکن با کمیسیون مستقل انتخابات مدارا کرده و با اعتراضهای مدنی، تلاش کرده تا جلو «تقلب» را بگیرد؛ اما اگر وضعیت این گونه ادامه یابد، هر گزینهی ممکن روی میز قرار دارد.
آقای معنوی تصریح کرد: «اگر قانون رعایت شود، پروسه را دنبال میکنیم، در غیر آن از پروسه بیرون میشویم و نتیجه را سر هیچ کسی قبولانده نمیتوانند. انتظار داریم که کمیسیون انتخابات، از آخرین شانس خود به خاطر حفظ دموکراسی و مردمسالاری استفاده کند.»
او، گفت که نتیجهی انتخابات در سال ۲۰۱۴ میلادی، به خاطر حفظ ثبات افغانستان پذیرفته شد؛ اما این بار، عواقب ناگواری در پی خواهد داشت و مسؤولیت آن نیز بر دوش کمیسیون مستقل انتخابات خواهد بود.
این در حالی است که کمیسیون مستقل انتخابات، روز یکشنبه (۲۷ دلو)، روند بازشماری ۲۹۸ محل رأیدهی را در ۹ ولایت آغاز کرد و حتا در چندین ولایت نیز این روند پایان یافت.
از سویی هم، روند تفتیش ویژهی بیش از ۱۴۰۰ محل رأیدهی نیز، با حضور اعضای کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، در دفتر مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات، آغاز شده است.
کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، حدو دو هفته پیش، فیصلهی نهاییاش را در مورد شکایتهای استینافی اعلام کرد که بر اساس آن، آرای ۱۴۱۲ محل رأیدهی مربوط به ۳۰۰ هزار رأی جنجالی، به تفتیش ویژه و آرای ۲۹۸ محل دیگر به بازشماری مجدد رفته است.