فضلاحمد معنوی، وزیر عدلیه، میگوید که رسانهها باید بر اساس قانون، برای افرادی که در راه دفاع از وطن جان خود را از دست میدهند، از کلمهی «شهید» استفاده کنند.
آقای معنوی که روز سهشنبه -۱۵ سرطان- در نشستی در پیوند با آزادی بیان صحبت میکرد، گفت: «بحث آزادی بیان در کشور هیچ اما و اگری ندارد. حکم قانون است که برای افرادی که در راه دفاع از کشور خونشان ریخته میشود، کلمهی شهید استفاده شود. کلمهی شهید، بار معنوی دارد و عدم رعایت قانون، جرم است. امیدواریم از این به بعد، رسانهها در راستا توجه کنند.»
به گفتهی او، دولت افغانستان از آزادی بیان حمایت میکند؛ اما در شرایط حساس فعلی، وجیبهی ملی تمام افراد به شمول رسانهها است که در برابر تعرضات به افغانستان، از نیروهای دفاعی و امنیتی حمایت کنند.
آقای معنوی گفت که بر اساس مادهی ۵۹ قانون اساسی، هیچ کسی نمیتواند با سوءاستفاده از حقوق و آزادیهای مندرج قانون اساسی، بر ضد استقلال، تمامیت ارضی، حاکمیت و وحدت ملی عمل کند.
او افزود: «به قدر کافی نیروی امنیتی داریم؛ اما باید به آنها انگیزه بدهیم. دفاع از کشور را انگیزه شکل میدهد و اگر انگیزه نبود، هر قدری که نیرو داشته باشیم، نمیتوانیم مقاومت لازم را انجام دهیم. انگیزهدهندگان نیز رسانهها استند. انگیزهی کم، باعث میشود تا مردم کشور را ترک کنند. ترک کشور راه حل نیست؛ بل که ایستادشدن و وطن را به عنوان مادر حفاظتکردن ارزش و عزت است.»
وزیر عدلیه، گفت که موارد زیادی در وضعیت عادی مجاز و یا ممنوع است؛ اما در وضعیت جنگی، ممنوعیتاش مرفوع میشود و یا مجازبودنش مقید میشود.
او گفت که بر اساس قانون، اسرار نظامی در آزادی بیان مستثنا قرار دارد و قطعا مواردی وجود دارد که نباید رسانهای شود.
او، ابراز امیدواری کرد که بر اساس قانون، رسانهها خطوط قرمز قانونی را رعایت کرده و در شرایط فعلی، منافع ملی را در نظر بگیرند.
این در حالی است که اخیرا، دامنهی جنگ در افغانستان گسترش یافته و همهروزه برخی از ولسوالیها به دست جنگجویان طالب سقوط میکند و در رسانهها نیز بازتاب مییابد. هرچند، خبرنگاران تلاش میکنند تا دیدگاه مقامهای امنیتی را نیز در بارهی سقوط این ولسوالیها داشته باشند؛ اما مقامهای امنیتی، حاضر به پاسخگویی در این باره نمیشوند.