عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاستجمهوری و عضو ارشد دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایهشدار ی، میدهد که اگر بار دیگر نیروهای امنیتی بر مردم گلولهباری کنند، وضعیت موجود، از دوران داکتر نجیب هم، بدتر خواهد شد.
شماری از چهرههای سیاسی به شمول حاجی محمدمحقق، روز سهشنبه (۲۸ عقرب)، به منظور دیدار با عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاستجمهوری، به ولایت جوزجان رفتند.
در این دیدار، آقای دوستم با تأکید بر تأمین شفافیت در انتخابات، از اعضای رهبری دستهی ثبات و همگرایی خواست که از آرای مردم دفاع کنند. آقای دوستم به صراحت بیان کرد، در مناطق شمال افغانستان به ویژه، مناطقی که او کمپاین کرده، اگر یک رأی تقلبی پیدا شود، تمامی آرای مربوط به او را تقلبی حساب کنند، در غیر این صورت، باید آرای پاک از ناپاک جدا شود.
او نسبت به برخورد دستهی انتخاباتی دولتساز با روند انتخابات، ابراز نگرانی کرده، گفت: «محمداشرف غنی سیاستهایی را در پیش گرفته که نه به وطنداری میماند و نه هم به رفاقت.»
معاون اول ریاستجمهوری، تأکید کرد که گلولهباری نیروهای امنیتی بر مردم، از سوی وزرای دفاع و داخله امر نشده؛ بلکه مسؤولان امنیتی در قبال قضایای انتخاباتی، تحت فشار ارگ ریاستجمهوری قرار دارند.
آقای دوستم، از استقرار تانکهای امنیتی در ولایتها به منظور تأمین امنیت روند بازشماری آرا، به شدت ابراز نگرانی کرد و گفت که آقای غنی باید در مورد آیندهی این گونه عملکردهایش هم بیندیشد. او گفت: «دیگر، اگر کدام سرباز، ملت ما را با قنداق و میل زد، وضعیت از زمان داکتر نجیب هم بدتر میشود.»
او، با انتقاد از عملکرد ضعیف حکومت وحدت ملی در پنج سال گذشته، به رییسجمهور هشدار داد که اشتباهات گذشته را تکرار نکند؛ زیرا به گفتهی او، دیگر زمان زورگوییها گذشته و اگر مردم در میدانها هدایت شوند، در این صورت توپ و تانک هم جلو مردم را نخواهد گرفت.
جنرال دوستم، همچنان خطاب به کمیسیونهای انتخاباتی گفت که هرچند، با آمدن کمیشنران جدید در کمیسیون، امیدواریها نسبت به تأمین عدالت افزایش یافته بود؛ اما کمیشنران نتوانستند که اعتبار شان را در کمیسیون حفظ کنند.
در همین حال، محمدمحقق، معاون دوم ریاست اجرایی نیز در دیدار با جنرال دوستم، افزود که اوضاع انتخاباتی از کنترل کمیسیون انتخابات خارج شده و در صورتی که کمیسیون با این روند پیش برود، انتخابات افغانستان عامل ایجاد بحران خواهد شد.
آقای محقق گفت: «انتخابات به مرحلهی خرابی رسیده و اگر به همین منوال ادامه یابد، عامل بحران است؛ نه تنها صلح به جایی نمیرسد، بلکه مشکلات جدی خلق میشود.»
محقق تصریح کرد که در انتخابات، نه تنها حرف از قانون نیست؛ بلکه کمیسیون در حال تطبیق خواستههای حکومت است و به این دلیل، کمیسیون انتخابات عملا، افغانستان را به بحران میبرد.
معاون دوم ریاست اجرائیه، همچنان در مورد نقش یوناما در انتخابات افغانستان گفت که نمایندهی خاص سازمان ملل متحد با طرفداری از حکومت در مقابل مردم افغانستان قرار گرفته که این امر، منجر به بدتر شدن اضاع انتخاباتی شده است.
به دنبال ازسرگیری روند بازشماری و تفتیش آرا، هواداران دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی، در ۹ ولایت افغانستان دست به اعتراض زده و دروازهی دفاتر ولایتی کمیسیون مستقل انتخابات را، بسته اند؛ اما حکومت به منظور جلوگیری از اخلال در روند بازشماری، قطعات خاص پولیس را در ولایتها مستقر کرده است.
عبدالله عبدالله، رهبر دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی، نیروهای امنیتی را به سرکوب معترضان در ولایت کندز متهم کرده است؛ موضوعی که از سوی وزارت داخله، رد شده است.