
در حالی که قرار است تا چند روز دیگر دور دوم گفتوگوهای صلح در قطر آغاز شود، عبدالحفیظ منصور، عضو هیئت گفتوگوکنندهی دولت افغانستان، از حکومت موقت سخن میزند.
آقای منصور که روز شنبه (۱۳ جدی)، در نشستی زیر نام (ارزیابی دور اول گفتوگوهای صلح و چشمانداز آینده) در انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان در کابل سخن میزد، گفت که ممکن است با آغاز دور دوم گفتوگوها، سطح خشونت نیز افزایش یابد؛ زیرا دولت افغانستان بر آتشبس تاکید دارد، اما گروه طالبان روی نظام سیاسی آینده پافشاری میکند.
او افزود: «در مورد صلح افغانستان یک اجماع در بیرون و خارج افغانستان وجود ندارد. شماری از کشورها که حامی مردم بودند، خواستار و طرفدار به نتیجه رسیدن این گفتوگوها استند. آنها علاقهمند آوردن یک حکومت موقت استند. بیشتر کشورهای منطقه این گفتوگوها را یک برنامهی امریکایی میدانند و با تشکیل حکومت موقت موافق نیستند.»
به گفتهی آقای منصور، در دور دوم گفتوگوها، روی مسایل دینی بحث نمیشود؛ بلکه بحث روی تقسیم قدرت خواهد بود.
او گفت: «اگر ما از طرف مقابل آشتی میخواهیم، با حفظ چهارچوب نظام و ارزشهای انسانی، ما ناگزیر استیم به طرف یک حکومت موقت برویم. تجربهای مثل آقای حکمتیار که آنها بیایند و برای شان خانه بدهیم، شاید عملی نباشد.»
آقای منصور، گفت که دیدگاه طالبان نسبت به افغانستان جدید، هیچ تغییری نکرده و این گروه هنوز هم چیزی به نام حکومت و جمهوریت را نمیشناسد.
او تصریح کرد: «طالبان یک حرکت دینی نیست و فقط تظاهر به دین میکنند. طالبان شوق حکمروایی دارند؛ اما برنامهای برای حکومتداری ندارند. آنها قدرت طلباند. ذهنیت طالبان هیچگونه تغییری نکرده است. طالبان فکر میکنند همه مثل مجاهدین دههی ۷۰ نوکر امریکا استند و به همین دلیل، به همه کار دارند. طرف مقابل چیزی به نام جمهوریت و حکومت را نمیشناسد.»
آقای منصور، همچنان گفت که در موضوعات مرتبط با روند صلح، باید میان ارگ ریاستجمهوری و شورای عالی مصالحهی ملی، دیدگاه واحد شکل بگیرد و یک اجماع ملی واقعی ایجاد شود.
او، افزود که اعضای هیئت گفتوگوکننده، آخرین مشورهها را با رییسجمهور غنی و عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحهی ملی انجام میدهند و روز دوشنبه (۱۵ جدی)، برای ادامهی گفتوگوها به قطر خواهند رفت.
قرار است دور دوم گفتوگوهای صلح، در شانزدهم جدی در قطر برگزار شود.