
ارزیابی تازهای که از سوی وزارت صحت منتشر شده، نشان میدهد که خدمات صحی، در ۸۶ درصد مراکز صحی بهگونهی کامل ارائه نمیشود.
یافتههای این ارزیابی، روز سهشنبه (۱۰ جدی) منتشر شد و در آن، مراقبتهای تنظیم خانواده، صحت کودک و مادر، امراض غیرساری و خدمات داخل بستر، مورد بررسی قرار گرفته است.
این ارزیابی، نشان میدهد که تنها ۱۴ درصد مراکز صحی، خدمات اساسی شامل مراقبتهای لازم برای کودکان، نظارت بر رشد آنان، روشهای تنظیم خانواده، مراقبتهای قبل از ولادت و هنگام ولادت و عفونتهای مقاربتی را ارائه میکنند.
این ارزیابی، در ولایتهای هرات، کندهار، کندز، بلخ، کابل، ننگرهار و پکتیا از ماه نوامبر ۲۰۱۸ تا جنوری ۲۰۱۹ صورت گرفته و در جریان آن، با بیش از یک هزار نفر از کارمندان مراکز صحی، گفتوگو شده است. همچنان، ۱۴۲ مرکز صحی دولتی و خصوصی، از نظر چگونگی خدمات و کیفیت مراقبتهای صحی، مورد ارزیابی قرار گرفته است.
این ارزیابی نشان میدهد که ۷۵ درصد مراکز صحی، خدمات قبل از ولادت را برای زنان باردار ارائه میکنند؛ اما هنوز هم خدمات صحی در مورد اطلاعدهی زنان در رابطه به علایم مربوط به عوارض بارداری، دقیق نیست.
از سویی هم، خدمات برای ولادتهای عادی و طبیعی در ۸۱ درصد مراکز صحی موجود است و حدود ۷۵ درصد مراکز صحی برای ولادتهای پیچیده و سزارین خدمات دارند.
در این ارزیابی، آمده است که هنوز هم نیمی از مراکز صحی، ترازو برای وزن کردن کودکان ندارند و حدود ۷۵ درصد مراکز صحی در افغانستان، به انترنت وصل نیستند.
بر اساس این ارزیابی، بیش از ۹۰ درصد مراکز صحی، برای بیماران تشناب ندارند و همچنان دارای برق و آب منظم و تجهیزات اساسی دیگر، نیستند.
ماموسی زیور، معاون مالی و اداری وزارت صحت، راهاندازی این ارزیابی را یک گام مهم در راستای بهبود عرضهی خدمات صحی عنوان کرده و میگوید: «این ارزیابی ما را در راستای شناسایی خلاهای کاری کمک میکند و ما مطابق آن برنامههایی را تهیه میکنیم تا بتوانیم چالشهای موجود را رفع کنیم.»
بر اساس آمار منتشرشده از سوی وزارت صحت، در سراسر افغانستان ۳۵۰۰ شفاخانه و مرکز صحی وجود دارد و ۹۰ درصد شهروندان، با طی کردن فاصلهی دوساعته، به این مراکز دسترسی پیدا میکنند.