دیدبان حقوق بشر، گزارش داده است که جنگجویان طالب، عمدا خبرنگاران و کارمندان رسانهای به شمول زنان را هدف قرار میدهند.
در گزارش دیدبان حقوق بشر که روز پنجشنبه (۱۲ حمل)، منتشر شده، آمده است که حمله و تهدید علیه خبرنگاران، پس از آغاز گفتوگوهای صلح به گونهی چشمگیر افزایش یافته است.
بر اساس گزارش، این حملات و تهدیدات، سبب افزایش نگرانیها در بارهی حفظ آزادی بیان و آزادی رسانهها در صورت هرگونه توافق صلح شده است.
دیدبان حقوق بشر، گفته است که فرماندهان و جنگجویان طالب، در ایجاد تهدید، ترس و خشونت در برابر خبرنگاران و کارمندان رسانهای در کابل و در مناطقی که نفوذ دارند، سهیم اند و حتا فراتر از مناطقی که در کنترل شان است، خبرنگاران را تهدید زبانی و کتبی میکنند.
پتریشیا گاسمن، معاون آسیایی دیدبان حقوق بشر، گفته است: «طالبان با خاموش ساختن منتقدین از طریق تهدید و خشونت، امید حفاظت از جامعهی باز در افغانستان را تضعیف کردهاند.»
دیدبان حقوق بشر، از ماه نوامبر ۲۰۲۰ میلادی تا مارچ ۲۰۲۱، با ۴۶ کارمند رسانههای افغانستان گفتوگو کرده که ۴۲ تن آنها تا اکنون در بادغیس، غزنی، غور، هلمند، کابل، کندهار، خوست، میدانوردک و زابل فعالیت دارند و چهار تن آنان به دلیل تهدیدات، مجبور به ترک افغانستان شدهاند.
بر اساس گزارش، چندین خبرنگاران گفتهاند که جنگجویان طالب، خبرنگاران را برای چند ساعت یا بیش از یک شب بازداشت کردهاند و در برخی موارد، آنها یا همکاران شان موفق به برقراری تماس با مقامهای ارشد طالبان شده تا آزاد شوند.
دیدبان حقوق بشر، گفته است، این نشان میدهد که فرماندهان محلی طالبان، بدون داشتن امری از سوی مقامهای نظامی و سیاسی ارشدشان، در زمینهی هدف قرار دادن خبرنگاران تصمیم میگیرند.
دیدبان حقوق بشر، از رهبری طالبان خواسته است که به گونهی فوری تهدید، حمله و ایجاد ترس علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای را متوقف کنند.
گفتنی است که دولت افغانستان بارها گروه طالبان را مسئول کشتار هدفمند غیرنظامیان به ویژه خبرنگاران عنوان کرده؛ اما طالبان، همواره این موضوع را رد کرده است.