خلیلی: اگر احزاب سیاسی از گفت‌وگوهای صلح حذف شوند، مستقیم با طالبان وارد گفت‌وگو می‌شویم

سید مهدی حسینی
خلیلی: اگر احزاب سیاسی از گفت‌وگوهای صلح حذف شوند، مستقیم با طالبان وارد گفت‌وگو می‌شویم

محمدکریم خلیلی، رییس شورای عالی صلح و رهبر حزب وحدت اسلامی، هشدار می‌دهد که او بارها به رهبران حکومت وحدت ملی بیان کرده که در فهرست هیأت مذاکره‌کننده، همه جوانب افغانستان دخیل باشند؛ اما در صورتی که این فهرست از سوی ارگ‌ تنظیم شود، یک رفتار خام خواهد بود.

محمدکریم خلیلی رهبر حزب وحدت اسلامی، روز جمعه (۸ سنبله)، در میان هواداران خود ‌گفت: «خطاب من به داکتر عبدالله این است، پروسه‌ی مذاکراتی که در پیش رو است، در هیأت مذاکره‌کننده همه جوانب خود را ببینند و شریک باشند. به آقای رییس‌جمهور غنی هم گفته‌ام و بازهم می‌گویم که اگر تلاش بر این باشد که هیأت مذاکره‌کننده، فقط از ارگ تشکیل شود و طبق خواست ارگ جمع و جور شود و به ناروی برود، بسیار حرکت خام است.

آقای خلیلی هشدار داد:«به صراحت می‌گویم، چه آن‌هایی ‌که  در دوحه مشغول گفت‌وگو با تحریک طالبان است، چه دوستان ما در کابل، اگر کاری نماییم و سعی کنیم که حلقات مؤثر حذف شود که گاهی این شعارها از حلقه‌ی ارگ داده می‌شود، مطمئن باشند که احزاب و گروه‌های تأثیرگذار؛ حلقاتی ‌که در این پروسه می‌توانند مذاکره داشته باشند، مذاکرات را مستقیم با طالبان آغاز خواهند کرد که به نفع حلقات ارگ نخواهد بود.

رهبر حزب وحدت اسلامی، در مورد انتخابات افزود که رفتارهای انتخاباتی مانعی برای صلح نیست؛ اما اگر اطمینانی برای صلح پایدار در افغانستان به وجود آید، اولویت را برای صلح قایل خواهد بود.

تکت انتخاباتی ثبات و همگرایی به ریاست داکتر عبدالله عبدالله و تکت انتخابات عدالت و امنیت به ریاست رحمت‌الله نبیل، از جمله دو تکت انتخاباتی‌ای است که اگر گفت‌وگوهای بین‌الافغانی پیش از زمان برگزاری انتخابات تحقق یابد، آن‌ها به استقبال صلح خواهند رفت نه انتخابات.

محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، در این همایش مردمی افزود که حتا اگر یک روز پیش از انتخابات، گفت‌وگوهای بین‌الافغانی آغاز شود، او صلح را اولویت داده و به سوی گفتگوهای بین‌الافغانی خواهد. محقق با بیان این ‌که، با جنگ و خشونت افغانستان ساخته نمی‌شود، تأکید کرد که جریان‌های سیاسی مخالف، چاق شدن دشمنی‌ها در کشور استند. آقای محقق، خطاب به گروه طالبان گفت که با کشتن هیچ کسی از افغانستان حذف نمی‌شود و نیاز است که در این مرحله‌ی حساس، با جریان‌های سیاسی هم‌سو شده و قدرت از تیم حاکم گرفته شود.

از سویی هم، داکتر عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی و نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری، گفت که او ادامه‌ی جنگ را به خاطر چوکی و به قیمت خون فرزندان این کشور نمی‌خواهد. آقای عبدالله، قبلا نیز تأکید کرده بود که او حاضر است به خاطر ختم جنگ و تأمین صلح پایدار، از انتخابات منصرف شود.

رفتن به سوی مذاکرات بین‌الافغانی در حالی تأکید می‌شود که نمایندگان امریکا و طالبان در قطر به یک توافق نهایی دست یافته و در آینده‌ی نزدیک، توافق‌نامه‌ی صلح را امضا خواهند کرد. گزارش‌ها می‌رساند که در توافق‌نامه‌ی صلح، تعویق انتخابات ریاست‌جمهوری یکی از شرایط امضای این توافق‌نامه از سوی طالبان مطرح شده است.