
روزنامهی اطلاعات روز، در گزارشی نوشته که بررسی ادارهی عالی بازرس نشان میدهد که ۹ مقام پیشین و برحال وزارت صحت به اتهام عدم شفافیت در استخدام، عدم پرداخت نکردن معاش به موقع، ارایهی آمار و ارقام نادرست در مصرف بودجه و خریداری تجهیزات طبی، به دادستانی کل معرفی شدهاند.
در این گزارش که روز یکشنبه (۲۸ جدی) به نشر رسیده، آمده است که فیروزالدین فیروز، وزیر پیشین، ماموسی زیور و شفیقالله شهیم، معینهای پیشین مالی و اداری، فدامحمد پیکان و وحیدالله مجروح، معینهای پیشین و برحال، میرلیث مصطفا، آمر رسیدگی به حوادث غیر مترقبه و مرکز حالات اضطرار، حیاتالله نوابی، نمایندهی ریاست طب معالجوی، ناصر اسلام، نمایندهی ریاست فارمسی و عبدالرزاق ابراهیمی، نمایندهی آمر رسیدگی به حوادث غیر مترقبه، از جمله افرادی اند که به دادستانی کل معرفی شدهاند.
بر اساس اسناد ادارهی عالی بازرس، این افراد، قانون ادارهی تدارکات را نقض کرده و تجهیزات و لوازم طبی را پیش از طی مراحل قرارداد به شفاخانهها فرستادهاند و در نبود قرارداد و پیش از اخذ قرارداد، تجهیزات را خریداری کردهاند.
بررسی این اداره نشان میدهد که آموزشهای استفاده از دستگاههای تنفسی مصنوعی موثریت نداشته و به همین دلیل منجر به مرگ بیشتر بیماران شده است.
بر اساس این گزارش، در شفاخانهی علی جناح، یک نفر از ۴۰ نفری که به این دستگاهها وصل بوده، زنده ماندهاند، در شفاخانهی هرات از ۶۰ بیمار ۲ بیمار زنده مانده و در شفاخانهی ننگرهار، از ۴ بیمار یک بیمار زنده مانده است.
همچنان این گزارش نشان میدهد که در استخدام کارمندان شفاخانههای محمدعلی جناح، افغان جاپان و شفاخانهی ننگرهار، شفافیت وجود نداشته و افراد خلاف تخصص و تجربه، با احکام مقامهای وزارت صحت استخدام شدهاند.
در ولایت ننگرهار، یک نفر که فارغ از رشتهی حقوق بوده، به عنوان سرپرست داکتران، در شفاخانهی افغان جاچان یک نفر به نام اقامالدین با درجهی تحصیلی صنف هفت به عنوان ناظر کارمندان و کسی به نام حسیب که دانشجوی سمستر سوم دانشگاه جلالآباد بوده، سه وظیفه را اجرا میکرده است.
عدم نیازسنجی دقیق در مورد کمبود، دواها، تجهیزات طبی و ماشین آلات، تفاوت در وزن اکسیجن خریداریشده، عدم پرداخت معاش کارمندان به موقع، عدم شفافیت در توزیع غذا و نبود فورم مالی، از دیگر مواردی است که این افراد به خاطر درست مدیریت نکردن و دخالت در امور استخدام، به دادستانی کل معرفی شدهاند.