مجیبالرحمان کریمی، سرپرست وزارت احیا و انکشاف دهات، میگوید که مرحلهی اول برنامهی دسترخوان ملی، دو هفته پیش در سراسر افغانستان آغاز شد و تا اکنون برای بیش از ۲۰۱۴۴ خانواده، کمکهای بشری شامل مواد خوراکی و بهداشتی توزیع شده است.
آقای کریمی که روز دوشنبه (۱ جدی)، در یک نشست خبری در مورد برنامهی دسترخوان ملی جزییات میداد، گفت که بستههای کمکی برای خانوادهها، شامل آرد، برنج، روغن، لوبیا، نخود و صابون میشود. به گفتهی او، هزینهی هر بستهی کمکی، چهار هزار افغانی است.
آقای کریمی، گفت که در صورت گران بودن مواد شامل بستهی کمکی در برخی مناطق و با توجه به مبلغ در نظر گرفته شده برای هر خانواده، از میان آرد و برنج یکی از آن انتخاب خواهد شد.
او افزود که در مرحلهی اول برنامهی دسترخوان ملی، قرار است به خانوادههای بیبضاعت در ۱۲۸۹۶ روستا در سراسر افغانستان کمکهای بشری توزیع شود.
آقای کریمی، با اشاره به آن که از مجموع ۱۲۸۹۶ روستا، اطلاعات ارقام ۱۱۲۰۰ روستا تکمیل شده است، گفت: «فهرست مستفید شوندگان ۹۸۰۰ روستا تکمیل شده و در ۹۷۰۰ روستا، کمیتههای توزیع بستهها و نظارت از آن، تشکیل شده است.»
به گفتهی سرپرست وزارت احیا و انکشاف دهات، برنامهریزی توزیع بستههای کمکی در ۹۲۰۰ روستا انجام شده و به حساب شوراهای انکشافی ۳ هزار روستا، پول انتقال یافته که مجموع پولهای انتقال یافته تا اکنون به ۲۵ میلیون دالر میرسد.
آقای کریمی، گفت که مرحلهی اول برنامهی دسترخوان ملی تا سه ماه آینده در سراسر افغانستان تطبیق خواهد شد.
مرحلهی اول برنامهی دسترخوان ملی ۱۲۸۹۶ روستا را در ۱۲۳ ولسوالی ۳۴ ولایت افغانستان در بر میگیرد و قرار است در جریان آن، ۱٫۸۶ خانواده کمکهای بشری دریافت کنند. هزینهی مجموعی مرحلهی اول، حدود ۸۶ میلیون دالر است که از سوی بانک جهانی پرداخت میشود.
دولت افغانستان، چندی پیش برنامهای را زیر نام «دسترخوان ملی»، به منظور کمک به بیش از ۴ میلیون خانواده، با هزینهی بیش از ۲۴۴ میلیون دالر، راهاندازی کرد.
هرچند مجلس نمایندگان، در ماه سرطان این برنامه را با اکثریت آرا رد کرد و آن را خلاف مادهی ۹۱ قانون اساسی دانست؛ اما دولت افغانستان از لغو آن خودداری کرد.
در جریان این برنامه، به خانوادههایی که به دنبال شیوع ویروس کرونا دچار آسیب اقتصادی شده اند، مواد غذایی کمک خواهد شد.