
وزیر دولت در امور حقوق بشر، تأکید میکند، صلح به معنی قطع جنگ نیست، بلکه زندگی با کرامتی است که در آن حقوق انسانی افراد رعایت شده و تبعیضی وجود نداشته باشد.
سیما سمر، روز چهارشنبه (۲ دلو) در نشستی، گفت که اکثر مردم افغانستان، صلح میخواهند؛ اما بعضیها از این موضوع ناراض اند، زیرا منافع مالی و شخصی شان را در تداوم جنگ و ضعیف بودن قانون میبینند.
او افزود که از بین بردن فقر یک موضوع اساسی است که در راستای کاهش آن، باید تلاش صورت گیرد. «یکی از راههایی که فقر را میتوانیم کاهش دهیم، تعلیم و تربیهی با کیفیت است.»
بانو سمر تأکید کرد: «حتا وقتی که دولت افغانستان، بتواند با طالبان توافقنامهی صلح را امضا کرده و یا آنها را خلع سلاح کند؛ نیاز به ایجاد زمینهی کار است. اگر دولت زمینهی کار و انکشاف را برای آنها مساعد نکند، در واقع خود به خود زمینه را برای تداوم جنگ زیر نام دیگری تضمین خواهد کرد.»
او گفت که صلح، بدون عدالت پایدار نیست و به هیچ صورت تداوم پیدا نمیکند. او افزود که حقوق قربانیان جنگ، باید در نظر گرفته شود.
وزیر دولت در امور حقوق بشر، گفت: «صلح از طرف یک تعداد افراد مشخص به بحث گرفته میشود و نظر شان این است که عدالت ما را به چالش میکشاند و در این صورت، طالبان پای میز مذاکره نمیآیند؛ ولی عدالت حتمی نیست که زندانی و یا اعدام شود. عدالت شیوهی رسیدن به رنج و درد مردم است.»
بانو سمر، گفت که به دلیل عدم تأمین عدالت، جنگ در افغانستان طولانی شده و هر قدری که جنگ در این کشور ادامه یابد، همانقدر بار تأمین عدالت ثقیلتر و مشکلتر میشود.
این در حالی است که به تازگی، نمایندگان طالبان، طرح کاهش خشونت را به زلمی خلیلزاد، نمایندهی ویژهی وزارت خارجهی امریکا در امور صلح افغانستان، ارائه کرده اند.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، با ارسال بیانیهای به روزنامهی دان پاکستان، ابراز امیدواری کرده است که توافقنامهی صلح میان این گروه و امریکا، تا پایان ماه جاری میلادی به امضا برسد. او، همچنان گفته است که پیش از امضای توافقنامهی صلح، افراد طالبان آماده اند تا عملیات نظامی خود را کاهش دهند.
با این حال، صدیق صدیقی، سخنگوی ریاستجمهوری، تأکید میکند که مردم افغانستان کاهش خشونت نه، بلکه آتشبس میخواهند. او، تأکید میکند که اگر گروه طالبان با تأمین آتشبس موافقت نکند، گفتوگوها برای آوردن صلح و ختم جنگ، به نتیجهی مطلوبی نخواهد رسید.