سرور دانش، معاون دوم ریاستجمهوری، گفته است، هرگونه ساختار سیاسی پساصلح در افغانستان، در صورتی موفق است که مشارکت عادلانهی تمام اقوام و گروههای اجتماعی در آن تامین شود.
آقای دانش، این سخنان را روز سهشنبه (۱۹ حوت)، در دیداری با مته نودسن، معاون سیاسی نمایندهی دبیر کل سازمان ملل متحد در افغانستان مطرح کرده است.
آقای دانش، در این دیدار گفته است که اگر در ساختار سیاسی پساصلح، مشارکت عادلانه و حضور متوازن اقوام، پیروان مذاهب، احزاب و جریانهای سیاسی و زنان و گروههای اجتماعی دیگر در نظر گرفته نشود، این سر آغاز جنگ و خشونت دوباره خواهد شد.
او با اشاره به طرح جدید دولت امریکا برای صلح افغانستان، گفته است: «این طرح پیچیدگیهای خاص خود را دارد و از جانب رهبری حکومت افغانستان تحت بررسی قرار دارد.»
به تازگی، طرحی دربارهی چگونگی صلح افغانستان و ثبات سیاسی پسا صلح، از سوی دولت امریکا به حکومت افغانستان ارائه شده که در آن، به نقش سازمان ملل متحد در راستای پیشرفت روند صلح افغانستان و گذار از این مرحله، تاکید شده است.
با این حال، سرور دانش، با اشاره به نقش سازمان ملل متحد در نشست بن، گفته است، یکی از دلایل موفقیت نشست بن در ۲۰ سال گذشته، این بود که سازمان ملل متحد نقش اصلی را در آن به عهده داشت.
به گفتهی او، نشستهای مشورتی و بررسیهای هیئت رهبری حکومت و چهرههای سیاسی در رابطه به این طرح و نیز ایجاد انسجام در بارهی روند صلح افغانستان، از قبل آغاز شده و ادامه دارد.
آقای دانش، همچنان تاکید کرد که در هرگونه طرح صلح و ساختار سیاسی پس از آن، تاکید حکومت افغانستان بر این است که قانون اساسی و ارزشهایی همچون دموکراسی، حقوق بشر، حقوق زنان، انتخابات، آزادی مدنی، آزادی بیان و آزادی رسانهها باید حفظ شود.
از سویی هم، مته نودسن، معاون نمایندهی دبیرکل سازمان ملل متحد در افغانستان، در این دیدار از آمادگی این نهاد برای ایفای نقش در روند صلح خبر داده است.
او گفته است: «چگونگی پیشرفت روند صلح افغانستان نیاز به بررسی و دقت لازم دارد؛ زیرا عناصر مختلف در فرایند تامین ثبات سیاسی در افغانستان دخیل است و این تلاشها باید به گونهای سازماندهی شود که بتواند در سطح گسترده از مردم و شهروندان این کشور نمایندگی کند.»
گفتنی است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجهی امریکا، اخیراً در نامهای به رییسجمهور غنی، نوشته است که بهترین راه برای پیشبرد منافع مشترک امریکا و افغانستان، این است که تمام تلاشها بر تسریع روند صلح متمرکز شود و تمام طرفها به تعهداتشان عمل کنند.
آقای بلینکن نوشته است که از زلمی خلیلزاد، خواسته تا طرحی را برای تسریع روند گفتوگوها و برقراری آتشبس با دولت افغانستان و طالبان شریک کند.
در این نامه، در بارهی وخامت اوضاع در افغانستان پس از خروج کامل نیروهای امریکایی و خارجی هشدار داده شده است. وزیر خارجهی امریکا، لحن متن این نامه را فوری توصیف کرده است.
پیش از این، امرالله صالح، معاون اول ریاستجمهوری، گفته بود که حکومت افغانستان تحت هیچ شرایطی صلح آمرانه را قبول نخواهد کرد.