گزارش تحقیقی تازهی خبرگزاری پژواک، نشان میدهد که درآمد ریاست املاک دولتی، پس از انتقال آن از وزارت مالیه به وزارت شهرسازی، تنها در پنج مورد حدود ۳۲ میلیون افغانی کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش، فسخ قرارداد کرایهی منزل تحتانی سینمای پامیر کابل و تنازل در کرایه دادن خلاف قانون اشتهارات میدان هوایی کابل، تانک تیل ساحهی سرتپهی بگرامی کابل و کفتریای دانشگاه کابل، عامل کاهش درآمد این بخش بوده است.
ریاست عمومی املاک دولتی، در ماه سرطان سال ۱۳۹۸ به اساس حکم رییسجمهور، از وزارت مالیه به وزارت شهرسازی و اراضی انتقال یافت.
کرایهی منزل تحتانی سینمای پامیر:
بر بنیاد جدولی که در اختیار خبرگزاری پژواک قرار گرفته، منزل تحتانی سینمای پامیر که ملکیت دولتی است، شامل چهار مغازه، یک محل فوتوکاپی، سالون سینما و یک رستورانت بوده است.
بر اساس جدول، کرایهی ماهوار این منزل تحتانی، پیش از فسخ قرارداد، بیش از یک میلیون و ۱۴۸ هزار افغانی بود؛ اما پس از فسخ آن که در ۲۳ حوت سال ۱۳۹۷ صورت گرفته است، به مدت بیشتر از یک سال و شش ماه، بدون استفاده باقی مانده است.
پس از فسخ این قرارداد، تا اکنون دولت از بابت آن، بیش از ۲۱٫۸ میلیون افغانی ضرر کرده است.
کفتریای دانشگاه کابل:
کفتریای دانشگاه کابل، نسبت به گذشته ۵۱۳ هزار افغانی ماهوار کمتر، نسبت به قبل، به کرایه داده شده است.
کفتریای دانشگاه کابل، قبل از انتقال این ریاست به وزارت شهرسازی، ماهوار به ۸۵۳۰۰۰ افغانی کرایه داده شده بود؛ اما به اساس سند دیگری در ۲۸ جوزای سال جاری، از سوی وزارت شهرسازی، به ۳۴۰۰۰۰ افغانی به کرایه داده شده است.
با در نظرداشت کرایهی قبلی و کنونی کفتریا، تا ختم ماه میزان سال روان، درآمد دولت در این بخش، بیش از دو میلیون افغانی کاهش یافته است.
قرارداد تانک تیل ساحهی سر تپهی بگرامی:
بر اساس یک سند دیگر، در منطقهی بگرامی مربوط ناحیهی هشتم شهر کابل، دو تانک تیل دولتی فعالیت دارند که یکی آنها بیش از ۱۹۵ هزار افغانی و دیگری، بیش از ۱۹ هزار افغانی به کرایه داده شده است.
کاپی سندها نشان میدهد که یکی از این تانکهای تیل، ۱۹۵۶۰۰ افغانی در سال ۱۳۹۷ به شخصی به نام خان محمد؛ اما تانک تیل دومی در سال ۱۳۹۸ به ۱۹۳۴۰ افغانی به شخص دیگری به نام بشیراحمد، به کرایه داده شده است. بیش از ۱۷۶ هزار افغانی تفاوت در کرایهی این دو تانک در حالی وجود دارد که هر دو تانک در یک ساحه فعالیت دارند.
اشتهارت در میدان هوایی حامد کرزی:
محل اشتهارات میدان هوایی حامد کرزی، قبلا از طریق ادارهی هوانوردی، هر متر مربع ۴۵۰۰ افغانی با شرکت «ایفل» قرارداد شده بود؛ اما بعد از ختم قرارداد در ماه جوزای سال جاری، از طریق ریاست عمومی خصوصیسازی وزارت شهرسازی، هر متر مربع به ۱۵۰۰ افغانی برای مدت ۵ سال قرارداد شده است.
این مساحت اعلانات، در کل ۴۷۹ متر مربع میشود و با درنظرداشت قرارداد قبلی و کنونی، در چهار ماه درآمد دولت در این بخش، پنج میلیون و بیش از ۷۴۰ هزار افغانی کاهش یافته است.
قیمت شرطنامهها:
شرطنامه، سندی است که از طرف ادارهی تدارکات صادر و در آن کمیت، کیفیت و مشخصات اجناس، خدمات (غیرمشورتی قابل تهیه و تدارک) و امور ساختمانی و شرایط و طرز ارایهی آفر در آن توضیح میشود.
وزارت مالیه در سال ۱۳۹۷، از مدرک توزیع شرطنامهها به منظور اشتراک در دواطلبی جایدادهای دولتی، بیش از یک میلیون و ۹۴۱ هزار افغانی به دست آورده بود؛ اما وزارت شهرسازی در سال ۱۳۹۸ از این مدرک ۱۵هزار افغانی درآمد داشته است.
واکنش وزارت مالیه:
شمروزخان مسجدی، سخنگوی وزارت مالیه، میگوید که بر اساس سیستم «آفمیس وزارت مالیه»، ریاست املاک در سال مالی ۱۳۹۷ زمانی که در چوکات این وزارت فعالیت داشت، بیش از یک میلیارد و ۶۴ میلیون و ۹۶۶ هزار افغانی درآمد داشت. آفمیس سیستم کمپیوتری است که از طریق آن، درآمد و مصارف ادارات دولتی به وزارت مالیه معلوم میشود.
مسجدی، در مورد عواید سال مالی ۱۳۹۸ریاست املاک گفت که درآمد این ریاست، تا ماه سرطان ۱۳۹۸ به بیش از ۷۵۰ میلیون و ۱۹۰ هزار افغانی رسیده بود؛ اما در مورد درآمد این سال ریاست املاک پس از ماه سرطان اطلاعاتی ندارد؛ زیرا بعد از انتقال این ریاست به شهرسازی، درآمد ادارهی اراضی، شهرسازی و املاک، در یک حساب بانکی شهرسازی جمعآوری شده و او نمیتواند در مورد به تفکیک اطلاعات ارایه کند.
وزارت شهرسازی، گزارشی را در مورد درآمد سالانهی سال ۱۳۹۸ بخش املاک را به ریاستجمهوری سپرده است. این گزارش نشان میدهد که درآمد املاک دولتی، در سال ۱۳۹۸به بیش از یک میلیارد و ۳۲ میلیون افغانی رسیده و درآمد ۱۳۹۸ نسبت به سال قبل از آن، بیش از ۳۲ میلیون افغانی کاهش دارد.