یک سروی تازهی دیدبان شفافیت، نشان میدهد که شناسایی و جداسازی مریضان احتمالی کرونا در دروزاههای مراکز صحی، اغلبا انجام نمیشود و وزارت صحت عامهی افغانستان، فاقد یک سیستم جمعآوری معلومات دقیق، جامع و به موقع است.
این سروی که روز گذشته (پنجشنبه، ۳۰ اسد)، از سوی این نهاد، به نشر رسیده، بیش از ۷۰۰ مرکز صحی را در ۶۰ ولسوالی و ۱۳ ولایت تحت پوشش قرار داده است.
دیدبان شفافیت گفته است که این سروی در ولایتهای بلخ، هرات، جوزجان، کابل، کندهار، کاپیسا، لغمان، کنر، ننگرهار، پکتیا، پروان، پنجشیر و سمنگان، انجام شده است.
بر اساس این سروی، دولت افغانستان و وزارت صحت، باید به گونهی فوری در وضعیت نظارت و تصمیمگیری مبتنی بر شواهد شان تغییرات وارد کند و از تأمین تجهیزات طبی و ادویهی لازم برای تداوی مریضان کرونا اطمینان حاصل کند تا به این گونه برای موج دوم ویروس کرونا، آمادگی داشته باشد.
سید اکرام افضلی، رییس اجرایی دیدبان شفافیت، گفته است که عدم موجود یک سیستم دقیق و به موقع جمع آوری معلومات در وزارت صحت عامه، سبب شده است که این وزارت، نتواند به تصمیمگیری و پاسخگویی متناسب به شرایط بپردازد.
آقای افضلی، تأکید کرده است، اطلاعاتی که از سوی دولت در مورد شمار مبتلایان به ویروس کرونا ارائه میشود، قابل اطمینان نیست، زیرا وزارت صحت عامه یک آمار میدهد؛ اما آمار دولت رقم متفاوتی را نشان میدهد.
نبود تجهیزات کافی محافظتی شخصی، ادویهی لازم، ونتلاتورها و بالونهای اکسیژن، از دیگر مشکلاتی است که در این سروی از نبود آن شکایت صورت گرفته است.
این درحالی است که بر بنیاد معلومات وزارت صحت عامه، تا کنون ۳۷۸۶۱ نفر در افغانستان، به ویروس کرونا مبتلا شدهاند که از این میان ۲۷۶۵۵ نفر دوباره بهبود یافته اند و ۱۳۸۵ نفر دیگر نیز، جان باختند.