رییس جمهور ایالات متحدهی امریکا، ابراز امیدواری کرده است که تبادلهی انس حقانی و دو عضو ارشد طالبان با دو استاد دانشگاه امریکایی، در راستای پیشرفت در روند صلح افغانستان، مؤثر واقع شود.
دونالد ترامپ، در برگهی تویتر خود نگاشته است: «امیدوارم تبادلهی زندانیان، سبب برقراری آتشبس شود و به پایان جنگ طولانی در افغانستان، کمک کند.»
این در حالی است که دو استاد دانشگاه امریکایی و انس حقانی و دو عضو کلیدی طالبان، روز چهارشنبه (۲۸ عقرب) تبادله شدند.
کیون کینگ ۶۳ساله و تیموتی ویکس ۵۰ساله، استادهای امریکایی و آسترالیایی دانشگاه امریکایی افغانستان بودند که در سال ۲۰۱۶ از سوی افراد طالبان ربوده شدند.
در جریان چند سال گذشته، ایالات متحدهی امریکا، تلاشهای زیادی کرد تا این استادان را از بند طالبان آزاد کند؛ اما نتیجهای در پی نداشت.
از سویی هم، گروه طالبان با نشر اعلامیهای، از آزادی انس حقانی و دو عضو کلیدی این گروه، استقبال کرده و آن را گام مثبت خوانده است. این گروه گفته است که روند تبادلهی زندانیان با موفقیت تکمیل شد. گروه طالبان، افزوده است که تبادلهی زندانیان یک پیشرفت خوب برای حسن نیت و اعتماد سازی بوده و میتواند به روند صلح کمک کند.
رییسجمهور غنی، هفتهی پیش اعلام کرد که انس حقانی، فرزند جلالالدین حقانی، بنیانگذار شبکهی تروریستی حقانی و دو زندانی دیگر طالبان، از زندان بگرام آزاد میشوند.
او افزود که حکومت افغانستان پس از مشورت با همکاران بینالمللیاش به ویژه ایالات متحدهی امریکا، انس حقانی و دو تن دیگر از اعضای طالبان را در بدل رهایی دو تن از استادان دانشگاه امریکایی، به گونهی مشروط از زندان آزاد میکند.
اما پس از گذشته چند روز، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، اعلام کرد که مقامهای امریکایی نتوانستند این سه نفر را در محل تعیین شده در یکی از مناطق افغانستان، برای تبادله حاضر کنند.
پس از آن، سخنگوی ریاستجمهوری، گفت که انس حقانی و دو عضو کلیدی طالبان، هنوز هم در بند دولت افغانستان قرار دارند.
صدیق صدیقی، تأکید کرد که عدم رعایت شرایط از سوی طالبان، سبب تعلیق در تبادلهی زندانیان شده است. او افزود: «دولت افغانستان، پروسهی تبادله را تحت بازنگری قرار داده و در روشنایی مصالح و منافع علیای کشور اقدام خواهد کرد.»
از سویی هم، جان بس، سفیر ایالات متحدهی امریکا، گفت که انس حقانی و دو عضو کلیدی طالبان، به دلیل حملههای تروریستی در ولایتهای کابل و لوگر، از زندان آزاد نشده اند.
آقای بس، گفت که ورود به روند مصالحه، به معنی انتخاب گزینههای دشوار است؛ اما این امر نیازمند بررسی دقیق شرایط موجود نیز است. او، تأکید کرد که ایالات متحدهی امریکا به عنوان شریک راهبردی، با حکومت افغانستان در بارهی اقدامات بعدی از نزدیک کار خواهد کرد.
با این حال، مایک پومپئو، وزیر خارجه و رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی ایالات متحدهی امریکا، در تماس تلفونی با رییسجمهور غنی، تأکید کرده اند که در صورت عدول طالبان از تعهدات شان، در برابر هر گونه اِعمال خشونتهای احتمالی از سوی این گروه، پاسخ خواهند داد.