کمیسیون حقوق بشر: دولت ایران بابت سقوط هواپیمای اوکراینی غرامت بپردازد

اکرم رسا
کمیسیون حقوق بشر: دولت ایران بابت سقوط هواپیمای اوکراینی غرامت بپردازد

مسؤولان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، تأکید می‌کنند که دولت ایران، باید بابت سقوط هواپیمای اوکراینی در تهران، غرامت بپردازد و عاملان این رویداد نیز مجازات شوند.

هواپیمای مسافربری نوع بوئینگ ۷۳۷ متعلق به خطوط هواپیمایی اوکراین، روز چهارشنبه (۱۸ جدی) پس از بلند شدن از میدان ‌هوایی تهران، از سوی نیروهای ایرانی، هدف حمله‌ی موشکی قرار گرفت و سقوط کرد. در نتیجه‌ی این رویداد، ۱۷۶ سرنشین این هواپیما جان باختند که ۱۳ نفر آن را شهروندان افغانستان تشکیل می‌دهد.

با این حال، نعیم نظری، معاون کمیسیون مستقل حقوق بشر، به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید که دولت افغانستان، باید در سطح جهانی، از حقوق شهروندان خود دفاع کند.

او می‌افزاید: «حالا، دولت ایران پذیرفته که هواپیمای مسافربری اوکراینی به گونه‌ی اشتباهی از سوی نیروهای این کشور هدف قرار گرفته و از همین ‌رو، دولت افغانستان، در هماهنگی با کشورهای دیگر، باید به ‌گونه‌ی واضح خواهان حق خون شهروندان خود از دولت ایران شود. دولت افغانستان باید حداقل برای خانواده‌های قربانیان این رویداد دل‌خراش، خواهان پرداخت غرامت از سوی ایران شود.»

مقام‌های ایرانی، در جریان چند روز گذشته، ادعای مقام‌های کشورهای غربی در مورد شواهد مرتبط با هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی را رد و آن را غیر ممکن خوانده بودند؛ اما پس از فشارهای بین‌المللی، ستاد کل نیروهای مسلح ایران، روز شنبه (۲۱ جدی) اعلام کرد که این هواپیما، در نتیجه‌ی «بروز خطای انسانی و به صورت غیر عمد» هدف موشک ضدهوایی قرار گرفته است.

حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران، در برگه‌ی رسمی توییتر خود، ضمن «عذرخواهی بابت این اشتباه فاجعه‌بار» با بازماندگان این رویداد، ابراز همدردی کرده است.

با این حال، ولادیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین، گفته است که دولت ایران بابت سقوط هواپیمای این کشور، باید غرامت بپردازد.

وزارت خارجه‌ی افغانستان نیز از تمام کشورهایی که در نتیجه‌ی سقوط هواپیمای مسافربری نوع بوئینگ ۷۳۷ متعلق به خطوط هواپیمایی اوکراین، متضرر شده اند، خواسته است تا برای تضمین شفافیت، حساب‌دهی، فراهم‌سازی اطلاعات مورد نیاز و کمک به خانواده‌های قربانیان، هماهنگی شان را گسترش داده و با هم در ارتباط باشند.

از سویی هم، بهادر امینیان، سفیر ایران در کابل، در دیدار با ادریس زمان، سرپرست وزارت خارجه‌، از آمادگی کشورش برای بررسی جامع در مورد این رویداد، اطمینان داده است.

رییس‌جمهور غنی نیز گفته است که دولت افغانستان، تلاش می‌کند تا هرچه زودتر، بازماندگان سقوط هواپیمای اوکراینی در ایران را شناسایی و برای آن‌ها کمک‌های لازم را فراهم کند.

از میان ۱۷۶ سرنشین این هواپیمای اوکراینی، ۱۴۷ نفر آن، ایرانی بودند و بسیاری از آن‌ها تابعیت کانادا و بریتانیا را داشتند. خلبانان و خدمه‌ی این پرواز، همه از کشور اوکراین بودند. هم‌زمان شهروندان کشورهای کانادا، افغانستان، بریتانیا و سویدن هم با این پرواز، از تهران عازم کی‌یف بودند.