مارک میلی: خروج شتاب‌‌زده‌ی نیروهای خارجی از افغانستان «اشتباه استراتیژیک» است

عبدالرازق اختیاربیگ
مارک میلی: خروج شتاب‌‌زده‌ی نیروهای خارجی از افغانستان «اشتباه استراتیژیک» است

در حالی که چانه‌زنی‌ها میان زلمی‌خلیل‌زاد و طالبان بر سر جدول زمانی خروج نیروهای خارجی از افغانستان به شدت ادامه دارد، یک جنرال ارشد امریکایی گفته که خروج شتاب‌زده‌ی این نیروها از افغانستان یک اشتباه استراتیژیک است.

مارک میلی، نامزد رییس ستاد مشترک ارتش امریکا، ضمن این ‌که اعلام کرده، خروج نیروهای خارجی افغانستان یک اشتباه استراتیژیک است، هم‌چنان گفته است: «برای من دردناک است؛ زیرا من سال‌های زیادی از عمرم را در افغانستان سپری کرده‌ام. بیرون شدن از افغانستان ضروری است؛ اما نه به صورت شتاب‌زده.»

آقای میلی همچنان گفته است که جنگ افغانستان، در نهایت از راه گفت‌وگو و مذاکرات می‌تواند حل و فصل شود.

پیش از این گروه بین‌المللی بحران نیز از عواقب ناگوار خروج شتاب‌زده‌ی نیروهای خارجی از افغانستان خبر داده بود. این نهاد گفته بود که هراس‌افگنان طالب حدود ۵۰ درصد خاک این کشور را در اختیار دارند و خروج شتاب‌زده‌ی نیروهای امریکایی از افغانستان، می‌تواند به جنگ داخلی دوباره منجر شود.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که دور هفتم‌ گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و طالبان به تازگی پایان یافته است. بر بنیاد گزارش‌ها در این دور گفت‌وگوها دو طرف در مورد خروج نیروها از افغانستان به توافق رسیده‌اند؛ اما در مورد جدول زمانی خروج چیزی گفته نشده است.

زلمی‌خلیل‌زاد، پس از ختم گفت‌وگوهای دور هفتم به واشنگتن رفته تا به کاخ سفید در مورد این دور گفت‌وگوها جزئیات بدهد.

هر باری که صحبت از خروج نیروهای خارجی از افغانستان در رسانه‌ها بلند شده، واکنش‌های متفاوتی نیز در این مورد سر داده شده است. پیش از این شاه محمود قریشی، وزیر خارجه‌ی پاکستان، گفته بود که خروج این نیروها از افغانستان می‌تواند به گفت‌وگوهای صلح کمک کند.

اما برخی از سیاست‌مداران و تحلیل‌گران نظامی افغانستان هشدار داده‌اند که خروج شتاب‌زده‌ی نیروهای امریکایی از این کشور می‌تواند بار دیگر افغانستان را لانه‌ی امن هراس‌افگنان بسازد.

چندی پیش امرالله صالح، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان، در واکنش‌ به خروج نیروهای خارجی گفته بود که هیچ ضمانتی وجود ندارد که طالبان پس از خروج نیروهای امریکایی با حکومت افغانستان صلح کنند. به باور آقای صالح، تا زمانی که مردم افغانستان از لحاظ اقتصادی سر پای خود ایستاد نشده، موجودیت نیروهای امریکایی یک ضرورت جدی است.

بر بنیاد گزارش‌ها در حال حاضر حدود نه‌هزار سرباز امریکایی در افغانستان حضور دارد؛ درحالی که تا یک سال قبل این تعداد به بیش از ۱۴هزار سرباز می‌رسید.