
معاون دوم ریاستجمهوری، با اشاره به کشته شدن فرماندهی نیروهای قدس سپاه پاسداران ایران در حملهی هوایی نیروهای امریکایی در عراق، تأکید میکند که به هیچوجه، از افغانستان به عنوان میدان جنگ نیابتی، استفاده نخواهد شد.
سرور دانش، روز شنبه (۱۴ جدی) در حاشیهی نشستی در کابل، گفت که کشته شدن قاسم سلیمانی، وضعیت آشفته و پیچیدهی سیاسی و امنیتی را در منطقه به وجود آورده است.
او افزود: «قاسم سلیمانی، یک چهرهی برجستهی مبارزه علیه داعش در منطقه بود. هر نوع برخورد خشن و خارج از قواعد بینالمللی در هر شرایطی، بر وخامت اوضاع میافزاید و ما را از صلح و ثبات در منطقه و جهان دور کرده و تنشها را بیشتر میسازد.»
آقای دانش، تأکید کرد که صلح و ثبات در افغانستان، با صلح و ثبات در منطقه مرتبط است و از همینرو، دولت افغانستان خواهان خویشتنداری از سوی هر دو طرف است.
او اطمینان داد که از خاک افغانستان، علیه منافع هیچ کشوری استفاده نخواهد شد. او گفت: «به کسی اجازه داده نمیشود که منافع ملی افغانستان را نادیده بگیرد و از افغانستان، به عنوان صحنهی جنگهای نیابتی استفاده کند.»
آقای دانش، گفت که دولت امریکا متحد استراتژیک افغانستان و ایران هم یکی از همسایههای بزرگ این کشور است و از همینرو، دولت افغانستان به روابط دوستانهی خود با تمام دولتها بر اساس اصول بینالمللی ادامه میدهد.
معاون دوم ریاستجمهوری، ابراز امیدواری کرد که تحولات منطقه، در افغانستان تأثیرات منفی نگذارد و شهروندان این کشور را متأثر نسازد.
نیروهای امریکایی، صبح روز جمعه (۱۳ جدی) به دستور دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحدهی امریکا، قاسم سلیمانی، فرماندهی نیروهای قدس سپاه پاسداران ایران را در جادهی میدان هوایی بغداد کشتند.
کشته شدن قاسم سلیمانی با واکنش تند مقامهای ایران مواجه شد. محسن رضایی، از فرماندهان پیشین سپاه پاسدران ایران و دبیر برحال تشخیص مصلحت نظام این کشور، در برگهی تویتر خود نگاشته است که انتقام سختی از امریکا، گرفته خواهد شد.
جواد ظریف، وزیر خارجهی ایران، گفته است که امریکا مسؤول این جنایت بود و باید منتظر پیامدهای آن باشد. آقای ظریف، کارنامههای این فرماندهی سپاه را در پیکار با گروه داعش، النصره و القاعده، ستودنی خوانده است.
روسیه نیز این اقدام امریکا را بیباکانه و خطرناک توصیف کرده است. این رویداد، در امریکا نیز واکنش های متفاوتی در پی داشته است. نانسی پلوسی، رهبر دموکراتهای امریکا، این اقدام را خودسرانه خوانده و تأکید کرده است که باید مسائل این چنینی، با اجازهی کنگره انجام شود.
بسیاریها، نگران تشدید تنشهای نظامی در منطقه و خاورمیانه پس از این رویداد استند. تاکنون مشخص نیست که ایران چه اقدامی در این مورد انجام خواهد داد.