گفتوگوی شبکهی جامعهی مدنی و حقوق بشر با ناجیه انوری رییس عمومی ارتباطات استراتیژیک وزارت دولت در امور صلح
با نزدیکشدن زمان گفتوگوهای میانافغانی و تأکید شهروندان کشور بر آتشبس همیشگی و پایان خشونتها، مسئولان وزارت دولت در امور صلح، از تلاش دولت برای از بینبردن موانع گفتوگوهای صلح خبر میدهند.
ناجیه انوری، رییس عمومی ارتباطات استراتیژیک وزارت دولت در امور صلح، در گفتوگویی با شبکهی جامعهی مدنی و حقوق بشر (از این به بعد «شبکه») میگوید: «از آنجا که برقراری آتشبس در آغاز مذاکرات، خواست سراسری مردم افغانستان است، دولت تلاش میکند تا تمام موانعی که در مقابل پیشرفت این روند ایجاد میشود را از بین ببرد».
بانو انوری میافزاید: موافقتنامهی صلح باید به توقف همیشگی جنگ بینجامد و زمینهساز صلح و آشتی در بخشهای مختلف جامعه شود.
شبکه: آیا تیم دولت آمادگی و ظرفیت لازم را برای شرکت در این گفتوگوها دارد؟
انوری: گروه مذاکرهکنندهی صلح پس از رایزنیهای گسترده با سیاسیون و اقشار تأثیرگذار جامعهی افغانستان ایجاد شده است. اعضای گروه مذاکرهکننده را افراد تحصیلکرده، متخصص و با تجربه که دارای پشتوانهی سیاسی و مردمیاند، تشکیل میدهند و در آن قوم، زبان و جنسیت نیز در نظر گرفته شده است.
به گفتهی بانو انوری، این تیم از آغاز ایجاد تا کنون برای بالابردن مهارتهای خود کار کرده و تواناییهای لازم را در خود تقویت کرده است.
شبکه: برنامههای دولت برای تقویت کیفیت گروه مذاکرهکننده تا کنون چه بوده است؟
انوری: برنامههای آموزشی با کیفیت بالا، در راستای تقویت مهارتهای مذاکرهکنندگان دایر شده و معلوماتی در بخشهای مختلف، برای بالابردن ظرفیت محتوایی و تخنیکی اعضای گروه مذاکرهکننده آماده شده است.
بانو انوری میافزاید: دیدارهای پیهم این تیم با مردم و دریافت دیدگاهها و پیشنهادات آنان دربارهی روند صلح، بر غنامندی معلومات اعضای گروه مذاکرهکننده نیز افزوده است.
شبکه: چه موضوعاتی مرتبط با زنان در مذاکرات مورد بحث قرار خواهد گرفت؟
انوری: صحبت در این مورد هنوز پیش از وقت است؛ اما حکومت و وزارت دولت در امور صلح، با برگزار کردن نشستهای مشورتی گسترده با گروههای مختلف زنان، اعم از روستانشین و شهرنشین، خواستهای آنان را یادداشت میکنند و با در میانگذاشتن آن در مذاکرات صلح با گروه طالبان، از آن دفاع خواهند کرد.
بانو انوری میافزاید: دولت افغانستان با رهبری طالبان وارد مذاکره میشود و رهبری طالبان، صلاحیت تصمیمگیری و تطبیق توافقاتی را که در آینده صورت میگیرد، دارند.
شبکه: آیا در دیدگاه طالبان نسبت به زنان تغییری آمده است؟
انوری: جامعهی افغانستان به سمتی پیش رفته است که در حال استفاده از ظرفیتها و تواناییهای زنان برای پیشرفت جامعه و داشتن یک افغانستان مرفه است. طالبان نمیتوانند این واقعیت مشهود را انکار کنند.
به باور بانو انوری، زنان افغانستان در سایهی موازین و فرهنگ اسلامی خواستار نقشی پررنگ و فعال در توسعه و تأمین صلح در کشورند.
شبکه: آیا زنان عضو گروه مذاکرهکننده، ظرفیت و آمادگی لازم را دارند؟
انوری: اعضای زن گروه مذاکرهکننده دارای تجارب سیاسی درازمدت، تحصیلات عالی، پیشینهی کارهای اجتماعی، مسئولیتهای عمدهی دولتی و غیر دولتی و انرژی لازم برای پیشبرد مذاکرات استند.
به باور بانو انوری، زنان نیروی بازدارنده از خشونت در جامعهاند و حضور آنان در گفتوگوهای صلح، به این دلیل مؤثر است که این گروه از نگاه اقتصادی، روانی، عاطفی و فرهنگی از قربانیان اصلی جنگ به شمار میروند و تجربهای که از جنگ دارند، سبب تلاش جدیشان برای برقراری آشتی و صلح در کشور میشود.
شبکه: چه تضمینی وجود دارد که طالبان پس از توافق صلح، به تعهداتشان عمل کنند و آن را نقض نکنند؟
انوری: توافقنامههای صلح معمولاً از جانب طرفهای غیر درگیر تضمین میشود؛ اما بیشترین ضمانت را مشارکت گستردهی مردم در مراحل مختلف این روند که شامل صلحسازی و صلحپروری است، ایجاد میکند.
به باور بانو انوری، مردم باید به صورت گسترده خواستهایشان از گفتوگوها را از راههای مختلف ابراز کنند و برای رسیدن به یک توافق جامع و تطبیق آن، همگام با حکومت فعالیت کنند.