رفتار مناسب با همسر معتاد

حسن ابراهیمی
رفتار مناسب با همسر معتاد

توصیه می‌کنم پیش از هر اقدام عجولانه‌ای، موارد زیر را در همسر خود در نظر بگیرید و در صورت لزوم برای نجات زندگی مشترک خود تلاش کنید.

۱- شخصیت او را در نظر بگیرید

به شخصیت همسر تان پیش از مصرف مواد توجه داشته باشید. آیا رابطه‌ی مناسب و صمیمی با او داشتید؟ بر سر مسائل به راحتی صحبت می‌کردید؟ آیا او به نظرهای شما اهمیت می‌داد؟ در کل آیا فردی مسؤولیت‌پذیر بود و در برابر وظایف و روابطش خود را متعهد می‌دانست؟ شخصیت سالم فرد معتاد پیش از مصرف مواد می‌تواند موفقیت او را برای بهبودی بیشتر پیش‌بینی کند. هم‌چنین به شما کمک می‌کند تا در مورد طلاق از شوهر معتاد خود تجدید نظر کنید. در این صورت با رفتارهای صحیح خود می‌توانید او را برای ترک و ماندن در ترک ترغیب کنید.

۲- ارزش‌های خانواده چقدر برایش مهم است؟

این که همسر شما تا چه حد به ارتباط با شما و فرزندانش و حفظ شدن خانواده اهمیت می‌دهد، تأثیر مهمی روی تصمیم شما دارد. اگر فردی است که ارزش‌های خانواده برایش مهم است، پس این می‌تواند انگیزه‌ای قوی در شروع و ادامه‌ی بهبودی برای او باشد. به یاد داشته باشید که اگر شما نمی‌توانید این وضعیت را تغییر دهید و او را به راحتی برای ترک کردن متقاعد کنید، تقصیری ندارید و خود تان را سرزنش نکنید. طبیعت بیماری اعتیاد و تغییراتی که مصرف مواد بر ذهن همسر شما گذاشته، عمیق‌تر از آن است که شما به راحتی توانایی تغییر آن را داشته باشید.

۳- آیا همسر معتاد تان برای بهبودی تلاش می‌کند؟

پیش از طلاق از شوهر معتاد به این نکته توجه کنید؛ اگر همسر شما برای بهبودی تلاش نمی‌کند و یا هنوز در مرحله‌ی انکار به سر می‌برد و عقیده دارد که معتاد نشده یا مصرف مواد تحت کنترلش قرار دارد، وضعیت سختی پیش روی شما است. متخصصان درمان اعتیاد اعتقاد دارند مرحله‌ی اول برای بهبودی، مرحله‌ی انکار است. فرد معتاد نمی‌پذیرد که مواد برای او مشکل خاصی به وجود آورده. مطمئنا متقاعد کردن همسر تان برای بهبودی در مرحله‌ی انکار، کار سختی است و فرایندی طولانی در انتظار شما است.

پس چندان واقعی به نظر نمی‌رسد که تنها با گفت‌وگو و درخواست شما به راحتی متقاعد شود تا مواد را کنار بگذارد. او هنوز آسیب‌های مواد را ندیده و تنها لذتش را تجربه کرده؛ پس دلیلی برای ترک نمی‌بیند. اگر خود تان را آماده‌ی همراهی او در ادامه‌ی این فرایند طولانی نمی‌بینید، می‌توانید به تصمیمات دیگر مانند جدا شدن نیز فکر کنید.

۴- بعد از جدایی برای همسرم چه اتفاقی می‌افتد؟

معمولا افراد معتاد از همسر خود جدا می‌شوند به خانواده‌ی اولیه (والدین و خواهر و برادرها) باز می‌گردند. این برگشت می‌تواند سختی‌هایی را به همراه داشته باشد. حتا احتمال دارد که خانواده‌ی اول همسر شما او را طرد کند و این مقدمه‌ای برای تنها زندگی کردن و یا در سخت‌ترین حالت کارتن‌خواب شدن او شود.

مسأله‌ی بازگشت به اعتیاد در شوهر معتاد

اگر همسر شما از مرحله‌ی انکار عبور کرده و می‌خواهد برای تغییر تلاش کند و متوجه وجود بیماری اعتیاد شده، وضعیت متفاوت است. هرچند در این حالت نیز درمان بیماری اعتیاد به راحتی صورت نمی‌گیرد و تلاش برای بهبودی و حفظ پاکی باید تا همیشه وجود داشته باشد. به یاد داشته باشید که بیماری اعتیاد بدون توجه به مصرف یا عدم مصرف مواد تا همیشه باقی می‌ماند و اثرهای ذهنی و روانی مانند وسوسه، کم‌رنگ می‌شوند؛ اما از بین نمی‌روند.

نمی‌توانید انتظار داشته باشید حالا که خودش متوجه شده و می‌خواهد ترک کند، باید بتواند در مدت کوتاهی مصرف را کنار بگذارد و دیگر لغزش نکند. پس‌عود پدیده‌ای طبیعی در بهبودی اعتیاد است و فرد معتاد تا مدت‌ها ممکن است با لغزش‌های متعدد دوباره به درمان برگردد تا موفق به باقی ماندن در پاکی طولانی‌مدت باشد؛ اما این مسأله نمی‌تواند دلیلی برای طلاق از شوهر معتاد باشد.

در این‌جا شما باید به تحمل و علاقه‌ی خود به همسر تان توجه داشته باشید. او بیماری است که از بیماری خود رنج می‌برد. درمان برای او رنجی مضاعف است و تمایل دارد که بهبود یابد. همراهی کردن با این فرد در راه بهبودی می‌تواند تجربه‌ای پرمعنا؛ اما سخت برای شما باشد. قطعا این تصمیم محدودیت‌هایی را هم برای شما ایجاد می‌کند و فرصت‌هایی را از شما می‌گیرد و می‌تواند آسیب‌هایی را برای شما به همراه داشته باشد؛ اما باید بگوییم که افراد زیادی موفق به ترک شده ‌اند و نتیجه‌ی سختی‌های شما می‌تواند لذت‌بخش باشد.