
بدون هیچ اغراقی، انتخابات امسال یکی از پرحاشیهترین و بدترین انتخابات ممکن بود که پیش از برگزاری، به دلیل گفتوگوهای صلح سرنوشتش مشخص نبود و ناگهان انتخابات در زمان بسیار کوتاه و محدود با چالشهای زیادی برگزار شد و سپس در جریان انتخابات و زمان شمارش آرا، هر روز اتفاق تازهای رخ داد و هر روز حاشیهی جدیدی خلق شد. بازار اتهام بستنها و مشکلات تخنیکی نیز گرم بود و ماهها طول کشید تا پس از چند بار شکسته شدن زمان و تقویم انتخاباتی، نتیجهی ابتدایی و نهایی آن اعلام شود. حالا که نتیجه اعلام شده است، نامزدان بازنده و برنده، آن را قبول ندارند و کشور به طرف بحران جدی و خلاء قدرت پیش میرود. کمیسیون انتخابات و کمیسیون شکایتهای انتخابات با توجه به این که از تکنولوژی نیز کمک میگرفتند، با تأسف آنگونه که انتظار میرفت، نتوانستند این پروسه را به خوبی به پایان برسانند. به غیر از تیمهای انتخاباتی و مردم، حتا ناظران انتخاباتی نیز بر سلامت انتخابات صحه نگذاشته و به آن به دیدهی شک و تردید نگریستند.
حالا که نتیجهی نهایی اعلام شده و کشور در حال دستیابی به دو رییسجمهور است، بر اساس اعلامیهی کمیسیون شکایتهای انتخاباتی و به نقل از دو عضو این کمیسیون، دینمحمد عظیمی، عضو کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی آمده بود که کمیسیون مستقل انتخابات، فیصلهها و کارها را در بارهی شکایتهای استینافی به صورت درست و بر اساس طرزالعملهای واضح هر دو کمیسیون تطبیق نکرده است که اگر چنین میشد و همه چیز صادقانه مورد بررسی قرار میگرفت، نزدیک به ۸۰هزار رأی باطل و سرنوشت انتخابات تغییر میکرد. در اعلامیه آمده بود که دیگر عضو این کمیسیون، چمنشاه اعتمادی، رییس دبیرخانهی کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی نیز گفته است که اعلام نتیجهی نهایی بدون هماهنگی با کمیسیون شکایات بوده است.
جالب است که کمیسیون شکایتهای انتخاباتی، پس از چند ساعت از نشر این اعلامیه، آن را اصلاح و اظهار نظرهای دین محمد عظیمی و چمنشاه اعتمادی را از اعلامیه حذف کرد تا مشخص شود که قرار نیست حاشیههای انتخابات افغانستان به پایان برسد.
حالا با وجودی که کشور در شرایط بحرانی برای گفتوگوهای صلح، جنگ و حتا کنترل ویروس کرونا قرار دارد، دو نامزد پیشتاز، عبدالله و غنی در حال آماده شدن برای برگزاری مراسم تحلیف و معرفی افراد خود برای ولایتها و تشکیل کابینه استند. هر دو نامزد، کمیسیونی را برای برگزاری مراسم تحلیف تعیین کرده اند و این نشان از بیثباتی و جنجال جدی در کشور دارد. مراسم تحلیفی ارگ و مراسم دیگری در قصر سپیدار برگزار خواهد شد. هر دو طرف در حال دعوت از مهمانان و سفیران کشورهای دیگر به مراسم استند تا افغانستان در یک اتفاق بیسابقه دارای دو رییسجمهور باشد. شرایط به گونهای است که شاید حتا پادرمیانی و راهحل سیاسی نیز برای حل این بحران جدی وجود نداشته باشد. روز گذشته، حامدکرزی، رییسجمهور پیشین و عبدالرب رسول سیاف، از رهبران جهادی افغانستان، با محمداشرف غنی دیدار و طبق اعلامیهی ارگ، روی اوضاع جاری و روند صلح بحث کرده اند. این دو چهره، با عبدالله عبدالله نیز در قصر سپیدار دیدار کرده و در اعلامیهی ریاست اجرائیه آمده است که در پیوند به بحران ناشی از نتیجهی انتخابات و راههای برونرفت از آن گفتوگو شده است. از طرف دیگر عطامحمد نور، والی پیشین بلخ نیز با محمداشرف غنی گفتوگو کرده و به نظر میرسد که هر دو طرف در حال تیمسازی و یارگیری استند. از طرفی کمیسیون انتخابات مدعی است که تمام فیصلههای کمیسیون شکایتهای انتخاباتی را بر اساس قانون و طرزالعملهای موجود تطبیق کرده است. به نظر میرسد که با توجه به عدم اظهار نظر امریکا در بارهی انتخابات افغانستان، حتا برگزاری مراسم تحلیف نیز نمیتواند پایان منازعات سیاسی و انتخاباتی در افغانستان باشد؛ کشمکشهایی که ممکن است فقط با یک جرقه و یا بیاحتیاطی منجر به بلوای بزرگ و حلناشدنی در کشور شود.