انتخابات تنها راه کسب مشروعیت سیاسی است

صبح کابل
انتخابات تنها راه کسب مشروعیت سیاسی است

رئیس کمیسیون مستقل انتخابات در پیام تصویری از طالبان مسلح خواسته است که در روز انتخابات ریاست‌جمهوری، مراکز رأی‌دهی را هدف قرار ندهند. این در حالی است که عمده‌ترین مشکلات امنیتی افغانستان، از جانب این گروه است. گروه طالبان که پیش از این از سوی بسیاری‌ها به‌عنوان مخالفان سیاسی حکومت شناخته می‌شد، در بحث‌هایی که در گفت‌وگوهای صلح به‌وجود آمد، از این زاویه‌ی دید خارج شده و به یکی از مخالفان اصلی نظام حکومتی افغانستان مبدل شده ‌اند.

طالبان به‌عنوان داعیان امارت اسلامی، سعی می‌کنند تا در گفت‌وگوهای صلح، رویکردهای خاص این نگاه حکومتی افراطی را بر مردم افغانستان تحمیل کنند و در این اندیشه‌ی افراطی تغییری نیاید. دست‌آوردهای بزرگی چون حقوق زنان، آزادی‌های مدنی، آزادی بیان، انتخابات و دیگر ارزش‌های دموکراتیکی که در نظام جمهوری اسلامی افغانستان و قانون اساسی وجود دارد، در خطر خواهد بود.

با این که خانم نورستانی در پیامی که به گروه طالبان داشت، بر روی نکات مشترکی چون افغان بودن مردم و افغان بودن اعضای گروه طالبان تأکید کرده و خواستار احترام گذاشتن به تصمیم مردم شده است؛ اما گروه طالبان، هرگز به هویت ملی مردم افغانستان اهمیتی قایل نبوده است. در بسیاری از گروه‌های فعال طالبان در ولایت‌ها، افرادی وجود دارد که افغان نیستند و این خود نشان می‌دهد که طالبان نه به‌عنوان یک گروه مدعی حکومت ملی، بلکه به‌عنوان گروهی که مدعی اندیشه‌ی افراطی مشخصی از دین است، پا به میدان جنگ گذاشته اند.

برگزاری انتخابات، این‌ بار نه تنها به‌عنوان یکی از اصول قابل احترام در نظام سیاسی افغانستان، بلکه به‌عنوان نکته‌ای برجسته و متقابل با خواسته‌های اعتقادی طالبان، برای مردم افغانستان و به خصوص نسل جدید این کشور که به آزادی‌های مدنی، آزادی بیان، حقوق بشر و… معتقد و متعهد استند، از همیت بسیار بالایی برخوردار است. مردم افغانستان در طول زمانی که حکومت ظالمانه‌ی گروه طالبان شکست خورد و حکومت جدید و نظام جدید به وجود آمد، نسلی را در خود پرورش داده است که به هیچ عنوان نمی‌پذیرد که نگاه‌های افراطی نسبت به دین، رابطه‌های اجتماعی و مناسبات زندگی اجتماعی، رشد کند.

در واقع، صلحی که مردم انتظار آن را دارند نیز بر اساس حفظ همین اصول و ارزش‌ها است؛ در صورتی که صلح بخواهد انتخاب چگونگی تشکیلات حکومتی و نظام افغانستان را زیر سوال ببرد، آن صلح نه بلکه جنگ و ویرانی دیگری محسوب خواهد شد.

بانو نورستانی، نکته‌ای را در سخنانش بسیار واضح بیان کرد که نشان‌دهنده‌ی خواست و اراده‌ی اصلی مردم را بیان می‌کند. وی، در ویدیویی که در آن خطاب به گروه طالبان گفت؛ «طالبان باید به مردم افغانستان فرصت بدهند تا سهم فعال گرفته و آینده‌ی کشور را توسط انتخابات رقم بزنند و به رییس جمهور مورد نظرشان رأی بدهند»، بر این مورد مهم تأکید کرده است که آنچه به یک حکومت و یا حتا دیدگاه سیاسی خاصی، مشروعیت و اصلیت می‌دهد، انتخاب و اراده‌ی مردم است؛ چیزی که چندی پیش رییس جمهورغنی نیز بر آن تأکید کرده بود و گفته بود که مردم افغانستان هر نوع نگاه سیاسی را می‌پذیرند؛ اما این نگاه سیاسی باید در قالب نظام جمهوری اسلامی افغانستان اتفاق بیفتد.

برای نهادینه‌کردن ارزش‌های دموکراسی، آنچه در چندین سال که به نام سال‌های پساطالبانی یاد می‌شود، اکثر تلاش‌ها از سوی مردم افغانستان بوده است؛ پس، بانی و حامی این نظام و ارزش‌های مردم‌سالاری در آن، نیز مردم خواهند بود.

در نگاه کلی به تقابل و دشمنی گروه طالبان با نظام افغانستان و به خصوص انتخابات که سرچمه‌ی مشروعیت‌ سیاسی این نظام است، می‌توان به این تحلیل رسید که این گروه تروریستی در حقیقت دشمنی با مردم و اراده‌ی مردم دارد. این که اجازه‌ی رفتن به پای صندوق‌های انتخاباتی، به بسیاری از هموطنان ما توسط ایجاد ناامنی‌ها و وحشت، داده نمی‌شود، جز دشمنی با خواسته و استقلالیت مردم چه می‌تواند باشد؟

برگزاری انتخابات، نیاز به حمایت‌های امنیتی بسیاری دارد که باید حکومت افغانستان برای ایجاد آن بیشترین تلاشش را به‌عنوان حامی قانون اساسی و اراده‌ی مردم، از خود نشان بدهد.