منبع: The national interest
برگردان: ابوبکر صدیق
محمداشرف غنی، رییسجمهور افغانستان، روز سهشنبه در سفری رسمی، عازم واشنگتن شد؛ تا پیش از بهپایانرسیدن زمان خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان در ۱۱ سپتمبر، با جو بایدن، رییسجمهور امریکا، در مورد ادامهی همکاریها بحث و گفتوگو کند.
در این سفر مشترک، داکتر غنی را داکتر عبدالله عبدالله –رقیب انتخاباتیاش- که اکنون مسؤولیت شورای مصالحهی ملی را به عهده دارد، همراهی میکند.
رییسجمهور غنی در این سفر، با شماری از اعضای مجلس قانونگذاری و سنای امریکا، از جمله رهبر اقلیتها مک کونیل، دیدار کرده است.
پس از طرح خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان، مک کونیل از جمله منتقدان سرسخت این راهبرد بود و از قبضهکردن افغانستان، توسط طالبان هشدار داد و گفته که روند خروج نیروهای امریکایی، باید مسؤولانه انجام شود.
مک کونیل، گفت: «طالبان دوباره به تهدیدی جدی برای ما بدل میشوند. با تصرفکردن دوبارهی کابل، نقش سرکوبگر را در راستای توسعه و دستآورد سالهای اخیر، از جمله توسعهی حقوق زنان، بازی خواهند کرد. با افزایش تنشها پس از خروج کامل نیروهای امریکایی، این سقوط [سقوط کابل به دست طالبان] به زودترین فرصت اتفاق خواهد افتاد.»
او، گفته بود؛ «امیدوارم با ادارهی بایدن با درک از حساسیت موقع، پیش فرضهای خود در رابطه به تهدیدی دوباره از طرف طالبان را روی دست داشته باشند.»
هیچ استثنایی وجود ندارد؛ سقوط -سقوط کاب – صورت میگیرد؛ این در حالی است که پنتاگون، ۵۰ درصد از برنامهی خروج نظامیان را از افغانستان تکمیل کرده تا به طولانیترین جنگ تاریخ امریکا، پایان دهد.
این در حالی است که روز سهشنبه، خبرگزاری اسوشتیدپرس، گزارش داد که بخش اعظم خروج نیروهای امریکایی تا چند روز دیگر تکمیل میشود؛ این، در حالی است مک کونیل گفته که صدها تن از نیروهای امریکایی، برای تأمین امنیت فرودگاه بینالمللی کابل، در این کشور حفظ خواهند شد. همچنان، پنتاگون اعلام کرده که حدود ۶۵۰ تن از نیروهای امریکایی پس از خروج در ۱۱ از سپتمبر، برای تأمین امنیت دیپلماتیک، در افغانستان باقی میمانند.
این در حالی است که نمایندگان دموکراتها در کانگرس امریکا، همچنان از عملکرد طالبان ابراز نگرانی کرده اند. باب منیدز، رییس کمیتهی ارتباطات خارجی مجلس سنای امریکا، در دیدار با محمداشرف غنی، رییسجمهور امریکا گفته است که در دیدار اخیر با محمداشرف غنی، رییسجمهور افغانستان، در رابطه به تأمین حقوق زنان و دختران، همچنان در راستای پیشرف و نگرانیهای موجود از طالبان و ادامهی حمایت امریکا برای تأمین ثبات در افغانستان، گفتوگو کردیم. «امروز در دیدار با رییسجمهور محمداشرف غنی و داکتر عبدالله عبدالله، رییس شورای مصالحهی افغانستان، در گنکره دیدار کردیم. در این دیدار، روی تأمین حقوق زنان و دختران، هجوم و پیشرفت نظامی طالبان و همچنان ادامهی حمایت امریکا برای تأمین امنیت و ثبات در افغانستان، بحث کردیم.»
کاخ سفید امریکا به یک گفتمان سیاسی میان طرفهای مختلف افغانستان تأکید دارد.
جان پساکی، مشاور مطبوعاتی کاخ سفید در هفتهی گذشته به رسانه گفته است؛ «ادارهی بایدن به حمایت خود از روند گفتوگوهای صلح افغانستان ادامه میدهد و از طرف تمام طرفهای درگیر در افغانستان، میخواهد تا در یک گفتمان ملی همهشمول، برای پایاندادن به چالشهای موجود، شریک شوند.»
گفتوگوهای صلح اما که میان دولت افغانستان و طالبان در سال گذشته در دوحهی قطر آغاز شد، پیشرفت چشمگیری نداشته و پس از آغاز خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، تروریستان به هجوم نظامی رو آورده اند.
مسؤولان ادارهی بایدن، روز سهشنبهی هفتهی گذشته، گفته اند که این اداره، در نظر دارد تا شماری از کسانی که در جریان ورود امریکا به جنگ در افغانستان با نیروهای امریکایی کار کرده اند را پیش از تکمیلشدن خروج نیروهای امریکایی، از افغانستان بیرون کنند. جالینا پرتر، سخنگوی وزارت خارجهی امریکا، در مورد ویزای عاجل برای این افراد، گفته است: «اجراییکردن روند ویزای عاجل برای ترجمانها و پیمانکارانی که در افغانستان با نیروهای امریکایی همکاری داشته اند، تصویب شده است و پیش از خروج کامل نیروهای امریکایی از این کشور، آنها را بیرون میکنیم.»
اخیرا مقامات بلندپایهی ادارهی بایدن، زیر فشار جدی قرار دارند تا پیش از خروج نیروهای امریکایی در چند ماه آینده که طالبان خشونت و جنگ را افزایش میدهند، راه حلی مناسب برای حمایت از کسانی که زندگیشان پس از خروج این نظامیان به دلیل همکاری با آنها در افغانستان با خطر جدی مواجه است، پیدا کنند.
نمایندگان جمهوریخواه و دموکراتها در کنگره، ادارهی بایدن را به شدت زیر انتقاد گرفته اند و ادعا دارند که هیچ برنامهی مثمر در این راستا، در افغانستان روی دست گرفته نشده است.
این در حالی است که جو بایدن، رییسجمهور ایالات متحدهی امریکا، گفته است: «کسانی که با ما همکاری کرده اند و به نیروهای ما در جریان جنگ کمک رسانیده اند، فراموش نمیشوند.» او، اما اضافه کرد که این را نمیداند که اگر آنها به امریکا انتقال داده نشوند، کدام کشور از آنها میزبانی خواهد کرد.
میشل کوگلمن، معاون برنامههای آسیا، در ویلسن سنتر امریکا، با اشاره به خروج نظامیان امریکایی، گفته است که من فکر کنم کاخ سفید، چشمدرد است.
او گفت: «به نظر میرسد که بحثها به پایان نزدیک میشوند؛ اما برخیها هنوز خاموش اند.»
کوگلمن گفت : «این روشن است که جو بایدن، رییسجمهور امریکا، برای ادامهی حمایت از نیروهای امنیتی-دفاعی، حمایت دیپلماتیک و حمایت مالی برای تأمین صلح در افغانستان، اطمینان دهد.» اما، کوگلمن هشدار داد که تنها به این گفتهها خوشحال نباشید و بسنده نکنید؛ در حالی که کابل این را پذیرفته که نیروهای امریکایی بیرون میشوند و این را درک میکنند که خروج نیروهای امریکایی، همزمان با تشدید حملات طالبان انجام میشود.
کوگلمن در رابطه به پرسشی در مورد کندبودن روند مذاکرات و خروج نیروهای امریکایی، گفت: «فرصتی اندک برای امریکاییها وجود دارد که از آن باید استفاده کنند. راه بدیل در دسترس نیست؛ چون، توافق با طالبان زمینهی هدفقراردادن طالبان را در میدان نبرد برای امریکاییها محدود کرده است.»
در نهایت، تصمیم بهتر این است که بایدن برای غنی اطمینان بدهد که تا ماه سپتمبر سال روان میلادی که آخرین مهلت برای خروج نیروهای امریکایی تعیین شده است، خروج کامل نظامیان صورت نمیگیرد.
او گفت: این وضعیت [تأخیر خروج نیروهای امریکایی از افغانستان]، نفسی تازهای به نیروهای امنیتی-دفاعی این کشور میدهد و حد اقل در کوتاهمدت، میتوانند منجر به خلق انگیزهی مثبت برای نیروهای امنیتی-دفاعی در برابر جنگجویان طالب شود و از سقوط بیشتر مناطق به دست این گروه جلوگیری شود.