
کمیسیون مستقل اصلاحات اداری اعلام کرده است که صحرا کریمی، بازیگر و فیلمساز سینمای کشور، به عنوان رییس جدید شرکت «افغانفیلم» انتخاب شدهاست. نادر نادری، رییس کمیسیون مستقل اصلاحات اداری، در توییترش نوشته است: «افغانفیلم، قدیمیترین شرکت دولتی فیلمسازی در افغانستان از طریق یک روند شفاف صاحب نخستین رییس زن شد. صحرا کریمی فیلمساز شناخته شدهی افغانستان از هفتهی پیش رو مسؤولیت این نهاد دولتی را به عهده خواهد گرفت.»
صحرا کریمی حدود هفت ماه پیش خودش را در این پست نامزد کرده بود. کریمی در گفتوگو با روزنامهی صبح کابل گفت: « من با درک چالشها و نظر به تخصصم در پروسهی رقابتی شرکت کردم و با بالاترین نمره انتخاب شدهام.»
چرا صحرا کریمی کیست؟
صحرا کریمی، بازیگر و فیلمساز افغان است که در رشتهی کارگردانی فیلمهای هنری، سند دکترا دارد. کریمی با بازی در یکی از نقشهای اصلی فیلم «دختران خورشید» در سال ۱۳۷۹ در سینما ظاهر شد و در همین سال در فیلم سینمایی «خواب سفید»، نیز بازی کرد. کریمی در آن زمان ۱۵ سال داشت و هنوز دانشآموز مکتب بود.
فیلم دختران خورشید، در سال ۲۰۰۱ میلادی جایزهی بهترین فیلم را گرفت و زمینهسازی برای تحصیل این بازیگر جوان را، در پراگ اسلواکی فراهم کرد. کریمی از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۲میلادی در پراگ در رشتهی سینما تحصیل کرد.
فیلمهای «زنان پشت فرمان رانندگی»، «خاطرات روزانهی دختری مهاجر» و «در جستوجوی خیال» به کارگردانی او جوایز بینالمللی به دست آوردهاند.
افغان فیلم
افغانفیلم اصلیترین نهاد دولتی سینمایی افغانستان است که در سال ۱۳۴۷ ایجاد شد و توانسته در سالهای جنگ نقش مهمی در حمایت و حفظ سینمای افغانستان ایفا کند. به باور منتقدان سینما، این ادراه در سالهای اخیر نه تنها به دلیل مدیریت نادرست و عدم استخدام کادرهای مسلکی فعالیت چندانی در عرصهی سینما نداشته، بل؛ سبب شده که صنعت سینما در افغانستان با رکود مواجه شود.

صحراکریمی اولین بانویی است که در تاریخ ۹۰ سالهی افغان فیلم، به عنوان رییسش تعیین میشود.
عکس: Tehran Times
گزینش خانم کریمی در ریاست افغان فیلم روزنهی امید را دردل اهل سینما باز کرده است. او میگوید: «انتظار این است که من برای افغان فیلم کار بنیادی بتوانم.»
کریمی نبود بودجهی مشخص برای تولید فیلم، نبود حمایت از فلمسازان، نبود سالونهای نمایش فیلم و نبود برنامه و راهکار برای حل این مشکلات را، از عمدهترین چالشهای فرارویش میداند. «من متعهد برای تغییر و آوردن اصلاحات مطابق به تخصصم استم. مشکلات زیاد است تسلیم نخواهم شد؛ اما تغییرات در مدت زمان اندک به وجود نخواهد آمد.»
تلاش برای فیلمسازی معیاری
به گفتهی صحرا کریمی، جنگ روی سینما که آیینهیای از فرهنگ کشور است تاثیر زیاد گذاشتهاست و سبب شده که فرهنگ مصور افغانستان در معرض نابودی قرار بگیرد. «فیلم تنها فلم نیست، تاریخ و فرهنگ مصور مردم یک کشور است که باید مورد احترام مردم باشد؛ اما جنگ و کمکاری آن را تا مرز نابودی رسانده است.»
مهمترین برنامهاش، زمینهسازی برای مشخصشدن بودجهاى برای سینما، در افغانستان است تا فیلمسازان افغان، از این کشور فیلمهایی بسازند که افغانستان را روایت کنند و مورد احترام و استفادهی مردمش باشد.
او تاکید میکند که افغان فیلم به دلیل نداشتن بودجه و دیگر امکانات، فیلمی که افغانستان را روایت بتواند، نساختهاست و اما فیلمهای ساخته شده، که با واقعیتهای این جامعه سازگار نیست و تصویری غلطی از سینمای افغانستان را در بین مردم ارایه کردهاند. «هستند کسانی که به جای ما روایتهای اشتباه از افغانستان میکنند. سعی من این است که بتوانم زمینهیای را فراهم کنم که فیلمهای واقعی از افغانستان با همکاری افغان فیلم ساخته شود تا قصههای افغانستان و مردمش را روایت کنند.»
انتظار میرود که صحراکریمی با کارگیری از تخصصش بتواند افغان فیلم را از این پس، مركز مهم سينمايى بسازد تا با همکاری فیلمسازان افغان، صنعت فیلمسازی را در کشور درگیر جنگ؛ اما سوژهخیز، معیاری و پر رونق کنند.