
رییس جمهور غنی با آنکه روند سرمایهگذاری از سوی سکتور خصوصی در کشور را نویدبخش عنوان می کند؛ اما میگوید تلاشها کافی نیست و باید اقدامات بیشتر در زمینهی سرمایهگذاری درکشور صورت گیرد.
محمد اشرف غنی امروز (شنبه ۲۸ثور) در برنامهی تجلیل از هفتهی صنعت گفت که هیچ فرد و نهادِ مانع سرمایهگذاران در کشور شده نمیتواند و باید همه نهادها مبنی بر ایجاد زمینهی مناسب سرمایهگذاری تلاش کنند.
آقای غنی از سرمایهگذاران به عنوان «شرکایی انکشافی دولت» یاد کرد و گفت که دولت آماده است در راستای تهیهی زمین، برق و امنیت، سکتور خصوصی را یاری رساند. او افزود که در گذشته برخ افراد به سرمایهگذاران به عنوان یک منبع درآمد نگاه میکردند، درحالی که سکتور خصوصی گاوشیری نیست و هرکسی که مانع آن شود دست شان را قطع خواهند کرد.
رییس جمهور میگوید که در حال حاضر بیشتر از ۴ هزار هکتار زمین دولتی مشخص شده و به زودی برای سرمایهگذاران توزیع خواهد شد. کمبود متخصصین داخلی از چالشهای عمدهی این بخش گفته شده است؛ اما رییس جمهور میگوید که این مشکل نیز حل شده و صنعتکاران، دیگر نیاز به متخصصین خارجی ندارند.
اکنون بیشتر از ۲۵ پارک صنعتی در سطح کشور وجود دارد و اقلام مختلف که پیش از این از بیرون وارد میشد اکنون توسط شرکتهای خصوصی در داخل کشور تولید میشود.
ازسویی هم بیلانس واردات و صادرات کشور هنوز هم تفاوت زیاد دارد. بر اساس گفتههای مسؤولین وزارت تجارت و صنایع اکنون میزان واردات ۷ ملیارد دالر و میزان صادرات ۱ ملیارد دالر در سال است.
اجمل احمدی، وزیر تجارت و صنایع نیز در این نشست گفت که قرار است میزان صادرات و واردات افغانستان در سالهای آینده تغییر کند. او گفت که میزان صادرات کشور تا دو سال دیگر به دو میلیارد دالر افزایش مییابد.
توجه بیشتر دولت و سکتور خصوصی بر تولید، بازشدن دهلیزهای هوایی و زمینی و تلاش بهخاطر پیداکردن بازار مناسب در کشورهای منطقهای و بینالمللی از عواملیاند که به گفتهی وزیر تجارت، سبب افزایش صادرات کشور، درسالهای آینده خواهد شد. اقلام صادراتی افغانستان به خارج از کشور را عمدتاً میوههای خشک و تازه، نباتات طبی، قالین، پوست، صنایع دستی، سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی و برخِ اقلام دیگر تشکیل میدهد که در مقایسه با واردات کشور بسیار ناچیز و غیر قابل مقایسه است.
باز شدن بندر چابهار، افتتاح راه لاجورد، دهلیز هوایی هند و بندر حیرتان از اقداماتی است که دولت طی سالهای گذشته انجام داده است.
رییس جمهور در حالی از تلاشهای دولت در راستای بهبود صنعت تولید سخن میگوید که در سالهای گذشته به دلیل کمکاری دولت با سکتور خصوصی، دهها فابریکهی تولیدی به خصوص در شهرک صنعتی هرات و دیگر ولایات از فعالیت بازمانده است.