
با گذشت یک سال از شیوع ویروس کرونا در افغانستان، نخستین محمولهی واکسین کرونا در ماه دلو سال گذشته وارد کشور شد. این محموله که ۵۰۰ هزار دوز واکسین کرونا را در خود داشت از سوی دولت هندوستان به افغانستان کمک شد.
دومین محموله واکسین کرونا روز دوشنبه -هژدهم حوت سال گذشته- به کابل رسید. این محموله که شامل ۴۶۸ هزار دوز واکسین کرونا بود، از سوی نهاد همآهنگکننده واکسین کرونا یا کوواکس به افغانستان کمک شده است. این واکسینها ساخت دولت هندوستان است که به اساس گفتههای وزارت صحت، تطبیق آن تا هنوز عوارض جانبیای در پی نداشته است.
دستگیر نظری، سخنگوی وزارت صحت عامهی افغانستان، میگوید: «در حال حاظر در مجموع ۹۶۸ هزار دوز واکسین در افغانستان وجود دارد.»
شماری از شهروندان نگران این استند که واکسین کرونای واردشده به افغانستان، تاییدی سازمانهای بینالمللی را ندارد؛ چیزی که باعث شده است، شهروندان علاقهی کمتری برای دریافت واکسین کرونا از خود نشان بدهند. آقای نظری اما میگوید: «دوزهای واکسینی که به افغانستان وارد شده است، در نخست در سازمانهای صحی جهان ثبت و راجستر نشده بود، در اول مدت دوهفته این دواها در سیتم زنجیری سرد افغانستان نگهداری شد و زمانی که در سازمان بهداشت جهانی ثبت و راجستر شد، تطبیق آن شروع شد.»
کارمندان صحی، اعضای نیروهای امنیتی، آموزگاران و کارمندان رسانهها در حال حاضر به خاطر نوعیت کارشان برای دریافت واکسین کرونا در اولویت وزارت صحت قرار دارند و پس از آن شهروندان عادی. تطبیق واکسین کرونا در کابل در شفاخانهها و کلنیکهای دولتی به شهروندان تطبیق میشود.
در این حال شماری از شهروندان که واکسین کرونا را دریافت کردهاند، میگویند که پس از تطبیق واکسین مقاومت بدنشان در برابر سرماخوردگی و بعضی بیماریهای دیگر کم شده است.
حبیبه پارسا -خبرنگار –میگوید: «یک ماه بیشتر میشود که واکسین کرونا گرفتم، مقاومت بدنم در مقابل زکام، جاندردی کم شده و پس از گرفتن واکسین در اول یخبردگی شدید و دوامدار داشتم.»
در همین حال شماری از شهروندان از نگرفتن واکسین کرونا شکایت دارند و میخواهند که روند تطبیق واکسین برای شهروندان عادی نیز باید سریع و همگانی شود. سلیمه مرادی _ باشندهی کابل_ که ۳۸ سال دارد و در موج نخست کرونا به این ویروس آلوده شده بود، میگوید: «در زمان کرونا هیچ امیدی برای زندگی نداشتم؛ همه منتظر این واکسین کرونا بودیم؛ از این که در افغانستان وارد شده خرسندم.» او که در بیرون از خانه کار میکند و روزانه از وسایل نقلیهی عمومی استفاده میکند، ترس آن را دارد که دوباره به کرونا آلوده شده و یا آن را به کودکانش انتقال دهد. «کرونا داکتر و خبرنگار نمیشناسد. من چهار فرزند دارم و در همین حال در بیرون از خانه کار میکنم و در رفتوآمد استم. وزارت صحت باید تمام شهروندان را در نظر بگیرد.»
به اساس گفتههای وزارت صحت، تا هنوز بیشتر از ۶۰ هزار شهروند افغانستان واکسین کرونا را دریافت کرده اند؛ چیزی که نظر به دوزهای موجود کرونا در کشور، تمایل کم مردم به دریافت این واکسین را نشان میدهد.
در حالی که هنوز بیشتر شهروندان واکسین کرونا را دریافت نکرده اند، نگرانیها از همهگیری موج سوم کرونا در کشور افزایش یافته است. مقامهای وزارت صحت عامهی کشور از مردم خواسته است که موارد بهداشتی و دستورهای پیشگیرانه را رعایت کنند تا از شیوع موج سوم کرونا در کشور جلوگیری شود. این نگرانیها پس از آن بالا گرفت که وزارت صحت از ثبت ۷ مورد نوع دوم کرونا –کرونای انگلیسی- در هرات خبر داد.
عبدالحکیم تمنا -رییس صحت عامهی هرات- دو روز پیش از باشندگان این ولایت خواست تا برای دریافت واکسین کرونا به شفاخانهها و مراکز تطبیق آن مراجعه کنند، تا از گسترش موج سوم کرونا در افغانستان و تلفات ناشی از آن جلوگیری شود. او گفته است که اگر مردم برای دریافت واکسین مراجعه کنند، این موج قابل کنترل است.
با این که اکنون روند چرخش کرونا در جامعه کند شده است؛ اما رعایتنکردن دستورهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی و ثبت نوع دوم آن در هرات، باعث شده است که احتمال شیوع این نوع ویروس کرونا نیز، در کشور بیشتر شود.
کارشناسان صحی، دریافت واکسین کرونا را مهمترین راه حل برای پیشگیری از رشد موج سوم کرونا و یا گسترش دامنهی آن میدانند. داکتر نصرت انصاری، استاد دانشگاه آزاد آمستردام، میگوید که دو راه برای معافیت کلی از ویروس کرونا در کشور وجود دارد؛ یا بخش زیادی از شهروندان به این ویروس آلوده شوند تا مصونیت کتلهای ایجاد شود و یا هم بخش زیادی از جمعیت واکسین کرونا را دریافت کنند، تا مصونیت همگانی در جامعه ایجاد شود. به گفتهی او هرچند تا هنوز واکسین دیگری برای نوع دوم ویروس کرونا ایجاد نشده؛ اما دریافت واکسینهای قبلی، میتواند برای فرد در برابر نوع دوم این ویروس معافیت ایجاد کند.