
قرار است به زودی «اتاق فکر» معینیت پالیسی و استراتژی وزارت داخله با دعوت و اشتراک جنرالان بازنشسته، ایجاد شود. مسؤولان در این معینیت، میگویند که از طرحها و مشورتهای جنرالان بازنشسته، در بخشهای پالیسیسازی و پلانگذاری، استفاده خواهد شد.
نقیبالله فایق، معین پالیسی وزارت داخله، در صحبت با روزنامهی صبح کابل، میگوید که از مشورتها و طرحهای جنرالهای بازنشسته، در دو بخش استفاده میشود؛ نخست، از آنها خواسته میشود که در بخش «ساختن پالیسی برای بیرونرفت از وضعیت موجود»، دیدگاه شان را شریک کرده و برای ساختن پالیسهای وزارت داخله، همراه با متخصصین این وزارت، کار بکنند و در بخش دوم، «اتاق فکر» از شمار جنرالهای بازنشسته و کارکشته، در معینیت پالیسی و استراتژی وزارت داخله ایجاد میشود. به گفتهی او، در این اتاق، طرحها و دیدگاههای جنرالان بازنشسته در امور امنیتی استفاده میشود.
آقای فایق، تصریح میکند که طرح ایجاد «اتاق فکر» با رییسجمهور و وزیر داخله، شریک شده و مورد استقبال آنها قرار گرفته است.
اعضای اتاق فکر، کیها اند؟
بر اساس معلوماتی که ریاست پالیسی و استراتژی وزارت داخله، با روزنامهی صبح کابل، شریک کرده، تا اکنون، از نزدیک به بیست جنرال بازنشسته دعوت شده است. شماری از این جنرالان، در ساختار وزارت داخله فعالیت دارند؛ اما بیشتر آنها کسانی اند که مسؤولیت رسمی در ساختار نظام ندارند.
عبدالهادی خالد، میرزامحمد یارمند، اکرامالدین یاور، نوروز خلیق، وسیم عظیمی، نعمت حیدری، سیدغفار سیدزاده، اسد شیرزاد، امین امرخیل، فهیم قایم، رحیمالله برهانی، جمیل کوهستانی، زمری پیکان -اگر از زندان رها شده باشد-، ایاز قیومی، قندهار شینواری، فریدون عبیدی، قیس سرگند، خلیل بختیار، رحیمالله خان، امینالله خان، محمدحسن اتمر، عبدالفهیم قایم، از کسانی اند که برای همکاری و ارائهی مشورتها به اتاق فکر برای ساختن پالیسی و پلان، دعوت شده اند. شماری از آنها، چند نشست در وزارت داخله داشته اند و روی «پالیسی برای بیرونرفت از وضعیت موجود» کار میکنند.
اقای فایق، میگوید که برای این جنرالها در وزارت داخله، دفتر در نظر گرفته شده است؛ اگر این افراد حاضر شوند که با وزارت داخله همکاری کنند، برای شان معاش و امکانات نیز در نظر گرفته میشود. به گفتهی او، قرار است در روزهای آینده، نشستی با وزیر داخله برگزار شده و «استقامت کاری» جنرالان بازنشسته، مشخص شود. «ما تلاش میکنیم که یک جمع کلان از جنرالها را دعوت کنیم، یک تعداد شان در خارج استند، یک تعداد شان در ولایت استند، ما دعوت میکنیم که بیایند.»
آقای فایق، تصریح میکند که هنوز مشخص نیست، چه تعداد از جنرالان حاضر به همکاری میشوند. «در روزهای آینده، با وزیر جلسه داریم، اسقامت کاری آنها را مشخص میکنیم.»
جنرالا بازنشسته برای همکاری داوطلب شده اند
روزنامهی صبح کابل با شماری از این جنرالها صحبت کرده است؛ جنرالانی که میگویند؛ حاضر استند برای مردم و در حمایت از نیروهای امنیتی، طرحها و مشورتهای شان را به وزارت داخله ارائه کنند.
جنرال سیدعبدالغفار سیدزاده، میگوید؛ در شرایط فعلی که «دشمن» از چهار سو حمله کرده، شهروندان کشور این حق را دارند که در خدمت شان باشند. «وطن سر ما حق دارد و هر کار خیری که از دست ما بر بیاید، آماده استیم انجام بدهیم.»
با این حال، در کنار همکاری این جنرالان با وزارت داخله، شرایط و چگونگی این همکاری نیز مهم است. شماری از جنرالان بازنشسته، میگویند که اگر شرایط کار و همکاری مساعد باشد، آنها آمادهی خدمت به وطن استند. «نیروهای امنیتی ما چشم و اولادای ما است، تعلیم دادیم، همرای شان بودیم، در روزهای سخت در کنار شان بودیم. برای نجات همکار ما در هر خط نخست هم که باشد، حاضر استم بروم.»
جنرال میرزامحمد یارمند نیز میگوید؛ با آن که هیچ معاش و امتیازی برای آنها در نظر گرفته نشده؛ اما او مرتب در نشستها اشتراک میکند و حاضر است اختیاری و بدون توقع کدام امتیازی، به همکاریهایش ادامه بدهد. به باور او، در سلسلهی اقدامهای ناسنجیده، سطح مراقبت از پلیس و سربازان امنیتی، تقلیل پیدا کرده و کار به جای رسیده که ولسوالیها پیهم سقوط کنند. «در این شرایط، نیاز است که از تجربههای جنرالان بازنشسته، استفاده شود.»
این جنرال بازنشستهی ارتش، میگوید که پیش از این، نقش مشورتدهی به نظامیان را سربازان خارجی به عهده داشتند و سربازان داخلی، از آنها الگو میگرفتند؛ پس از خروج کامل سربازان خارجی، باید افرادی که سالها در ساختار نظام کار کرده اند، تجربههای شان را در اختیار پلیس و اردوی ملی قرار بدهند.
یارمند در پاسخ این پرسش که آیا حاضر است به میدان جنگ برود، میگوید که او یک سرباز افغانستانی است و سرباز، در هر شرایطی حاضر است از «افغانستان» دفاع کند. «ما سوگند یاد میکنیم که از کشور مان دفاع کنیم. دفاع از کشور به معنای دفاع از فرد نیست، نباید کسی خواستههای خود را سر پلیس و اردو بقبولاند.»
جنرال عبدالفهیم قایم که فعلا مشاور وزارت امور داخله است، میگوید که چه در نظام باشد و چه نباشد، حاضر است که به حیث یک سرباز، در برابر «دشمنان» وطن بجنگد و تجربههایش را با پرسنل امنیتی و دفاعی، شریک بکند.
شماری از کارشناسان نظامی نیز، میگویند که این تصمیم خوبی است و باید از جنرالها و افراد باتجربه، در شرایط حساس فعلی استفاده شود. جنرال همایون فوزی، میگوید که باید از همهی قوا برای حفظ نظام و اردوی ملی افغانستان استفاده شود. به باور او، در شرایط کنونی، جنرالهای بازنشسته، میتوانند نقش تأثیرگذاری در میدان نبرد داشته باشند.
این همه در حالی است که به اثر شدت جنگ از سوی طالبان در سه ماه گذشته، نزدیک به صد ولسوالی کشور از زیر کنترل دولت بیرون شده است. حملهها برای بازپسگیری این ولسوالیها در کنار مقاومت ارتش برای حفاظت از ولسوالیهای دیگر و مراکز شهرها، نیروهای امنیتی را در شرایط دشواری قرار داده است. هر چند با تغییر و تبدیل در نهادهای امنیتی، وضعیت در چند هفتهی گذشته از وخامت پیشیناش کم شده؛ اما جغرافیای جنگ در کشور هنوز هم گسترده است که نیاز به برنامهریزی دقیق و مبارزهی قاطعانه را میطلبد.