هفت روز پیش، آدمربایان برای فرستادن پول به خانوادهی عبدالرئوف- کودکی که شش ماه پیش توسط افرادی که پوشاک پولیس بر تن داشتند، در بلخ ربوده شد- پنج رو مهلت داده بود. در پیام آدمربایان آمده بود که اگر تا پنج روز، خانوادهی عبدالرئوف و یا قومش، یکونیم میلیون دالر برایشان پرداخت نکند، آنها عبدالرئوف را میکشند. پس از سپری شدن این مدت، حاجینبی پدر عبدالرئوف میگوید که آدمربایان دیگر به آنها پیامی ندادهاند.
حدود شش ماه پیش- ۱۰ عقرب ۱۳۹۹ خورشیدی- آدمربایان با پوشش لباسهای نظامی، عبدالرئوف نهساله را، از مسیر مکتب خصوصی خانهی نور ربودند. به گفتهی مسئولان امنیتی ولایت بلخ، آدمربایان این کودک را از چوک نیازی -مربوطات حوزهی چهارم امنیتی شهر مزارشریف-، از موتر حملهی مکتب پیاده کرده و با خود بردهاند.
حاجی محمدنبی، پدر این کودک، به روزنامهی صبح کابل میگوید که بعد از شنیدن خبر ربوده شدن فرزندش، به حوزهی امنیتی مراجعه کرده؛ اما مسئولان امنیتی اقدام برای پیدا کردن فرزندش اقدام جدیای نکردهاند. «در همان لحظه به پولیس مراجعه کردم؛ اما آنها هیچ توجهی برای آزادی فرزندم نکردند.» ساعتی پس از ربودن عبدالرئوف، آدمربایان از طریق وایبر در بدل رهایی او از خانوادهاش یکونیم میلیون دالر خواستند؛ پولی که پدر عبدالرئوف تا اکنون نتوانسته، آمادهاش کند.
پس از مدتها که نیروهای امنیتی و حکومت محلی ولایت بلخ نتوانستند، عبدالرئوف را به خانه برگرداند؛ آدمربایان به خانوادهی او پنج روز مهلت میدهند تا یکمیلیون و دوصد هزار دالر را درد بدل رهایی عبدالرئوف بفرستد؛ در غیر این صورت او را میکشند.
در پیامی که به خانوادهی عبدالرئوف از سوی ربایندگان فرستاده شد بود و حاجی نبی آن را به صبح کابل فرستاده، آمده است: «به حاجی نبی و قومش: خوب گوش کنید! شما اگر به این فکر هستید که ما خسته خواهیم شد، مطمین باشید که خسته نمیشویم، اگرچه سالها بگذرد. یا اگر فکر کردین که حکومت فرزندتان را از چنگ ما نجات دهد، پس بفهمید که این جا حکومت از ما است و در این مدت فهمیده باشید که حکومت هیچ چیزی کرده نتوانست و در آینده هم نمیتواند.»
در بخش دیگری از این پیام، آمده است: «حکومت از فرزندتان استفادهجویی سیاسی میکند که شما در این رابطه بهتر میفهمید، پس سر فرزندتان معاملهی سیاسی نکنید و به فکر نجاتش باشید و مسئولیت پدری و قومی خویش را بهجا آورید.»
اکنونکه مهلت تعیینشده، سر رسیده است، حاجی نبی٬ میگوید که او و خانوادهاش منتظر خبری از سوی آدمربایان است. حاجی نبی میگوید: «معلوم نیست که عبدالرئوف جان زنده است و یا نی. گاهی از وایبر پیام میته، یک دقیقه طول نمیکشه و دوباره خاموش میکنه.»
مسئولان امنیتی چهکار میکنند؟
پس از ربوده شدن عبدالرئوف، شماری از باشندگان بلخ حرکتهای اعتراضیای را به راه انداختند؛ اعتراضهایی که از سوی آدمربایان و دولت افغانستان جدی گرفته نشد. مسئولان امنیتی افغانستان بارها ادعا کردند که تا نزدیکی مکان نگهداری عبدالرئوف رسیدهاند؛ اما تا هنوز نتوانستهاند این کودک را از بند آدمربایان به آغوش خانوادهاش برگردانند.
رییسجمهور غنی، در ماه ۲۷ قوس ۱۳۹۹، به مسئولان حکومت محلی هشدار داد که اگر کودک ربودهشده رها نشود، همهشان را برکنار خواهد کرد. پسازآن، هیئتی از سوی وزارت داخله برای بررسی این پروندهی عبدالرئوف به ولایت بلخ فرستاده شد؛ اما همهی این تلاشها به ناکامی انجامیده است.
فرهاد عظیمی، والی بلخ نیز، بارها از دستگیری افراد متهم به ربوده شدن عبدالرئوف خبر داده است؛ اما هنوز هم نیروهای کشفی و امنیتی نتوانستهاند مکانی که عبدالرئوف در آن نگهداری میشود را پیدا کنند. «قضیه عبدالرئوف بسیار پیچیده است. نهادهای مرکزی بسیار تلاش کرده. سرنخها در ولایت فاریاب رسیده. این روند مرکزی شده است.»
احمدضیا سراج، رییس عمومی امنیت ملی روز شنبه (۲۳ حوت) گفت که تا اکنون در پیوند به ربودن عبدالرئوف ۵۵ عضو گروه داعش را بازداشت کردهاند و ۱۶ نفرشان از کسانیاند که مستقیماً در ربودن عبدالرئوف دخیل بوده و هرکدام به سهم خویش چند شبی او را نگهداری کردهاند. «موضوع اختطاف عبدالرئوف در بلخ سیاسی نیست و تا اکنون ۵۵ عضو داعش در پیوند به این قضیه بازداشت شده است. این همان شبکه است که در حادثه پوهنتون کابل هم دست داشتند. شروع کار از بازداشت کسی به نام آرش شروع شد که در رهبری آنها بود.»
رییس عمومی امنیت ملی توضیح داد: «در جمله این ۵۵ نفر کسانی از اتباع ازبیکستان و تاجیکستان هم هستند. اکثر این گرفتاریها در ولایت بلخ و جوزجان و فاریاب شد و هنوز هم ادامه دارد.» او همچنان گفته بود که ۲۹ عملیات برای رهایی عبدالرئوف ۹ ساله راهاندازی شده و ۲۶ مکان نیز تلاشی شده؛ اما تمام این فعالیتها ناکام بوده است.
شماری از آگاهان میگویند که شش ماه در بند ماندن عبدالرئوف نشان از ضعف استخباراتی دولت افغانستان است؛ به گفتهی آنها، چند آدمربا، همهی دستگاه امنیتی کشور را به چالش کشیده است.
صلاحالدین امانی، رییس اتحادیهی ترکتباران شهر مزارشریف، در صحبت با روزنامهی صبح کابل میگوید که نهادهای امنیتی هیچ دستآوردی تا اکنون نداشته است. «حکومت محلی میگوید که صد نفر را دستگیر کردیم؛ دستگیری صد نفر چه بدرد میخورد، وقتی که ثابت نکردند عبدالرئوف در کجاست.»
با اینهمه تا هنوز روشن نیست که سرنوشت برای عبدالرئوف چه میآورد؛ آزادی یا مرگ؛ شش روز میشود که آدمربایان با خانوادهی او تماس نگرفتهاند. این سردرگمی باعث شده است که شماری از باشندگان بلخ به اعتراضهایشان ادامه بدهند. آقای امانی میگوید: «باید عبدالرئوف آزاد شود، آدمربایان تا شش روز پیش، ویدیو و نوار صوتی از صداهای عبدالرئوف میفرستادند که دل هر آدمی را خون میکرد. در آخرین روز هم گفت که اگر پول را ندهید، عبدالرئوف را توتهتوته میکنیم.»