دروازه‌های جاغوری به روی مردم بسته نیست

نعمت رحیمی
دروازه‌های جاغوری به روی مردم بسته نیست

اپیدمی کرونا و کرونازدگی کره‌ی زمین، نظم، انضباط، فرهنگ، رسم، رواج و بهترین فصل سال- بهار- را از جوامع بشری گرفته است. این روزها مهم‌ترین مسأله، کنترل این اپیدمی و جلوگیری از شیوع آن است. هر اداره، مسؤول و جغرافیایی که متناسب با شرایط و علاج واقعه پیش از وقوع کرده، در شکستن زنجیره‌ی شیوع کرونا موفق‌تر بوده و توانسته است از تلفات انسانی، ضررهای اقتصادی و ماندگاری این بیماری جلوگیری کنند. راز موفقیت تمام جوامع موفق در این امر، هماهنگی، بسیج عمومی، کار دسته‌جمعی و دلسوزانه بوده است. البته به همان‌سان که اپیدمی‌های همه‌گیر، اسلحه و ابزاری در تاریخ برای زمام‌داران پوپولیست بوده است، مخالفان آن‌ها نیز از آن استفاده‌ی ابزاری کرده و این بهترین فرصت برای حمله به یک‌دیگر بوده است.

ولسوالی جاغوری، همیشه جزو ولسوالی‌های خبرساز افغانستان بوده و با توجه به بافت اجتماعی و قومی این ولسوالی، کسی که در رأس اداره‌ی آن قرار می‌گیرد، همیشه با چالش‌های متعدد روبه‌رو بوده است. در روزهای اخیر و پس از اعمال قرنطین و کنترل اوضاع در جاغوری توسط اداره‌ی محلی، مخالفان ولسوال جوان و کارای این ولسوالی با دست‌مایه قرار دادن برخی مسائل که از سوی «خان‌علی رادمند»، ولسوال جاغوری، بی‌پایه و اساس خوانده شده است، درصدد تخریب وجه‌ی او بوده‌اند.

آقای رادمند، در یادداشتی که به روزنامه‌ی صبح کابل فرستاده، به تمام شایعات پاسخ داده و نوشته است: چنان‌چه همه می‌دانند، شیوع ویروس کرونا در جهان و به خصوص در کشور وارد گردش اجتماعی شده است و نیاز بود تا مسؤولین حکومتی با در نظر داشت صلاحیت و مسؤولیت‌های قانونی شان در محدوده‌ی جغرافیای مسؤولیت شان، اقدام‌هایی را روی دست گرفته و آن را عملی کنند.

ولسوالی جاغوری از ولسوالی‌های وسیع و پرنفوس کشور است که آمد و شد مردم عزیز ما از کشورهای خارجی به خصوص کشورهای هم‌سایه و ولایات کشور، از آغاز شیوع کرونا در جهان به جاغوری، بی‌پیشینه بوده و ما به عنوان مسؤول حفظ امنیت، سلامت و جان مردم، با همکاری مردم و همکاران عزیزم، سه هفته پیش از امروز، برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در جاغوری، دستورالعمل‌ها و اقدام‌هایی را روی دست گرفتیم.

۱: ایجاد کمیته‌ی وقایوی جلوگیری از شیوع کرونا که از نماینده‌های رهبری اداره‌ی محلی، شورای ولسوالی، شورای علما، متنفذین، نماینده‌های مؤسسه‌های فعال، نماینده‌‌های شورای بازار، نماینده‌های جامعه‌ی مدنی و پزشکان در آن حضور دارند.

۲: تدویر برنامه‌های آگاهی‌دهی در باره‌ی جلوگیری از شیوع کرونا و رعایت نکات بهداشتی در تمام قریه‌های ولسوالی با هم‌کاری پزشکان محترم.

۳: ایجاد مرکز نمونه‌گیری آزمایشی افراد مشکوک به کرونا با سیستم نوکریوالی پزشکان.

۴: ایجاد مرکز قرنطین افراد مشکوک در منطقه‌ی غوجور با امکانات بستر.

۵: راجستر، بررسی و گرفتن تاریخ‌چه‌ی مرض و سفر از مسافرینی که از کشورهای ایران، پاکستان و یا ولایات به جاغوری آمدند.

۶: لغو تمام مراسم و تجمع‌ها.

۷: مسدود کردن تمام سالن‌های ورزشی، رستورانت‌ها، مراکز آموزشی، مکاتب، حمام‌ها، آرایش‌گاه‌ها و مغازه‌های لباس فروشی و غیر ضروری.

۸: گرفتن تعهد کتبی مسافرین مبنی بر قرنطین شدن آن‌ها برای ۱۵ روز در خانه‌های شان با نظارت اعضای کمیته‌ی وقایوی جلوگیری از ویروس کرونا در کوتل لومان.

۹: آگاهی‌دهی و درخواست از مردم که هیچ کسی ۱۵ تا ۲۰ روز به احوال‌گیری و مانده نباشی مسافرین نروند.

۱۰: انتقال دفترهای اداری به فضای باز.

۱۱: جلوگیری از گران‌فروشی و احتکار در بازارها.

۱۲: شریک ساختن کمبودها و تقاضای هم‌کاری از مقام ولایت غزنی برای مبارزه با کرونا.

با وجود این فعالیت‌ها و تلاش دوام‌دار، برخی افراد که آگاهی کافی ندارند و یا برای مخدوش کردن افکار عامه، مطالبی خلاف واقع را در فضای مجازی نشر می‌کنند که بی‌اساس و عاری از واقعیت است. تا حالا هیچ مسافری در مناطق مرزی- به خصوص کوتل لومان- به صورت طولانی معطل نمانده و برگشت داده نشده است. معطلی یکی دو ساعت هم اگر وجود داشته، به خاطر چک و بررسی وضعیت صحی، دریافت تعهد برای رعایت شرایط قرنطین با حضور داشته قریه‌دار شان بوده است.