منبع: The news International
نویسنده: حامد میر
برگردان: صبح کابل
اسلامآباد: به تازگی، پاکستان تلاشهای تازهای را برای متقاعد کردن طالبان به منظور از سرگیری گفتوگوهای صلح آغاز کرده است و اگر طالبان به آن تن ندهند، با واکنش شدید از سوی پاکستان مواجه خواهند شد. مقامات ارشد امنیتی پاکستان برای دیدن رهبری طالبان افغانستان به دوحه رفته و به آنها آشکار ساختند که عدم شرکت آنها در نشست استانبول، ضربهی بزرگی به روند صلح افغانستان زده است و اگر آنها انعطافپذیری از خود نشان ندهند، با عواقب بسیار جدی مواجه خواهند شد.
امریکا در هماهنگی، قطر و سازمان ملل، نشستی را تدارک دیده بود که قرار بود در ۲۴ اپریل با میزبانی ترکیه برگزار شود که به دلیل عدم شرکت طالبان، تا پس از ماه رمضان به تعویق افتاد. این نشست قرار بود برای تسریع روند صلح افغانستان برگزار شود؛ اما دولت جدید امریکا، تاریخ خروج نیروهای خود را از اول می به ۱۱ سپتمبر تغییر داد. طالبان با تاریخ جدید مخالفت کرده و آن را نقض توافقنامهی دوحه خوانده که در زمان حکومت ترامپ میان دو طرف امضا شد. آنها از شرکت در نشست استانبول خودداری کردند.
هفتهی گذشته، وزیران خارجهی ترکیه، پاکستان و افغانستان، نشست سهجانبهای را در استانبول داشتند و هر سه طرف، از طالبان خواستند تا بار دیگر تعهدشان را در دستیابی به صلح پایدار در افغانستان تأیید کنند. با این حال، انتظار میرود که مقام ارشد امنیتی پاکستان، امروز چهارشنبه (۲۸ اپریل/ ۸ ثور)، با مقامهای طالبان در قطر ببینند و با کلمات واضح، این پیام را به طالبان برساند که «دیگر کافی است». پاکستان و شماری از کشورهای بینالمللی دخیل در روند صلح افغانستان تلاش کردند که طالبان را برای ایجاد یک دولت ائتلافی در این کشور متقاعد کنند؛ اما آنها حاضر به توافق نشدند.
بر اساس گفتههای منابع ارشد امنیتی، سازمانهای امنیتی پاکستان به سرنخهایی دست یافته اند که نشان دهندهی روابط میان طالبان افغانستان و تحریک طالبان پاکستانی است. یک منبع ارشد گفت: «آنها دو روی یک سکه استند»؛ اما طالبان این ادعا را رد کرده اند.
طالبان گفته اند؛ نخستین باری نیست که ما با چنین گرمای نهادی امنیتی مواجه میشویم. ملا عبدالغنی برادر، رهبر ارشد طالبان، توسط آژانسهای پاکستانی بازداشت شد و در سال ۲۰۱۸ آزاد شد. این ملا برادر بود که مذاکرات صلح با ایالات متحده را در دوحه رهبری کرد. ملا عبیدالله آخوند، وزیر دفاع پیشین طالبان و استاد یاسر دو رهبر ارشد طالبان، در بازداشت نهادهای امنیتی پاکستان بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ درگذشتند.
طالبان به صراحت اعلام کردند که آنها نه تنها خواهان عقبنشینی نیروهای امریکایی از افغانستان اند؛ بلکه خواهان حذف نام رهبران شان از فهرست تروریستی سازمان ملل و آزادی زندانیان خود استند. انعطافناپذیری آنها برای مقامات پاکستانی که مدتهاست با طالبان سر و کار دارند، قابلقبول نیست. یک مقام ارشد پاکستانی گفت که مقابله با اشرف غنی آسان است؛ اما مقابله با طالبان بسیار دشوار است. این مقام ادعاهایی را به دلیل حمایت از جنبش پشتونها در مورد دولت افغانستان مطرح کرد. مقامات پاکستانی، نگرانیهای خود را مستقیماً به غنی منتقل کردهاند و پس از آن رییسجمهور افغانستان هرگز به طور عمومی از این جنبش حمایت نکرد. همچنان آقای غنی، اخیرا برای جبران شکافهای ایجادشده با طرف پاکستانی، چندین سفر از قبل اعلامنشده و سری به پاکستان انجام داده است.
همچنان، دیده شده است که هند نیز در این اواخر تلاش کرده تا طالبان را متقاعد کند؛ اما رهبران ارشد طالبان از دیدار مستقیم با آنها خودداری کرده اند. یک عضو ارشد طالبان، گفته است که هند در تلاش است تا پس از خروج نیروهای امریکایی به افغانستان سرباز بفرستد. طالبان به این باور اند که هند تلاش خود را به این دلیل آغاز کرده که نمیخواهد پاکستان با نقش تازه اش در افغانستان مخالفت کند. هند نمیخواهد که طالبان به نیروهایش در افغانستان حمله کند؛ اما متوجه نیست که گروه طالبان هرگز هیچ نظامی خارجیای را در کشور خود قبول نمیکند.