روزنامهی صبح کابل، روز یکشنبه (۱۵ ثور) با برگزاری نشست خبری مشترک با نهادهای حامی رسانههای آزاد در کابل، آغاز بهکار کرد.
فعالان رسانهای در این برنامه، شروع بهکار این روزنامه را در چنین شرایط دشوار رسانهگری در افغانستان، کار شجاعانه خوانده و تاکید کردند که با تولد هر رسانه دروازههای زندان بسته میشود.
مجیب خلوتگر، مسؤول دفتر نی (حمایتکنندهی رسانههای آزادی افغانستان) گفت: «با تولد هر رسانه، قفلهای ذهنی مردم باز میشود و اینگونه نیازی بهزندان نخواهد بود. این موضوع میتواند نوید خوبی برای مردم باشد.»
آقای خلوتگر تاکید کرد که خبرنگاری قلم نخست تاریخ است، بنابراین یکی از رسالتهای رسانه، بازخوانی تاریخ است. او تصریح کرد «چه خوب است که روزنامهی صبح کابل با راهاندازی ستون «طالبان با مردم چه کردند؟»، به این مسؤولیت خود ارج گذاشته است.»
بنیانگذاران این روزنامه، تاکید دارند که با افتتاح این رسانه میخواهند به تروریستان و کسانیکه خبرنگاران و جامعهی رسانهای را مورد هدف قرار میدهند، بگویند که «شما با کشتن نمیتوانید جلوِ ما را بگیرید.»
مختار پدرام، صاحبامتیاز روزنامهی صبح کابل تاکید کرد: «سال گذشته در چنین زمانی ما ۹ تن از همکاران خود را در یک حمله هدفمندانه توسط گروههای تروریستی در کابل و یک همکار خود را در ولایت خوست از دست دادیم. صبح کابل در یکسالگی همین رویداد تکاندهنده، ایجاد شد. یک پیام بسیار واضح ما به تروریستان این است که به آنها بگوییم؛ با کشتن جلوِ ما را گرفته نمیتوانید، شما با تهدید و سانسور نمیتوانید جلوِ ما را بگیرید، ما همچنان قدرتمند میآییم و در این راه تا آخرین توان پیش میرویم.»
تعهد نهادها برای دسترسی بیشتر به اطلاعات
در برنامهی افتتاح روزنامهی صبح کابل، مقامهای شماری از نهادهای حکومتی نیز برای پاسخگویی به پرسشهایی که در بخش دسترسی به اطلاعات و سایر موارد مربوط بهکار روزنامهنگاری در افغانستان وجود داشت، حضور یافتهبودند.
مقامهای وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تاکید دارند که آنان سال گذشتهی خورشیدی مرجع اطلاعدهی بیشتر از ۶۰ ادارهی حکومتی را بررسی کردهاند.
نتایج بررسی این وزارت نشان میدهد که در بیشتر از این ادارهها مرجع مشخصی برای دادن اطلاعات وجود ندارد.
جعفر راستین، رییس نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تصریح کرد: «عدم دسترسی به اطلاعات از چالشهای بزرگ دیگر برای رسانههاست. ما سال گذشته، ۶۰ ادارهی دولتی را بررسی کردیم. بیشتر این ادارهها مرجع مشخص در بدنهی ساختار اداری، ندارد.»
رییس نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ، همچنان تاکید کرد که وجود افراد فاسد در نهادهای دولتی مانع دیگری فرا راه دسترسی به اطلاعات برای رسانههاست: «ما فساد را میپذیریم، باید بپذیریم که همین فساد مانع اصلی در برابر اطلاعات است و افراد فاسد به دلیل ترس از فاششدن شان، اطلاعات را سانسور میکنند.»
آقای راستین از رسانهها خواست که برای از بین بردن فرهنگ فساد تلاش کنند تا ازادی بیان، احیا شده و فساد و فسادپیشگی سرکوب شود.
در همین حال بهار مهر، مشاور مطبوعاتی وزارت داخله گفت که هر سه نهاد امنیتی افغانستان متعهد به ارایهی اطلاعات به رسانهها است: «پیش از این فرماندهان محلی ما، به دلیل برداشت اشتباه از دستورات سرپرست پیشین وزارت داخله، در دادن معلومات مشکل داشتند، ما دوباره در مورد دستورها توضیح دادهایم و از تمام مسؤولان خواستهایم که با رسانهها همکار باشند.»
اقای مهر همچنان از مسؤولان رسانهای خواست که برای تامین ارتباط بهتر با مسؤولان اطلاعدهی، بهخصوص نیروهای امنیتی، دورهها آموزشی برگزار کنند که آنان با شیوهی درست اطلاعدهی به متقاضی اطلاعات، معلومات بدهد.
از سوییهم مسؤولان وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان به روزنامهنگاران وعده دادند که برای آنان نیز برنامههای آموزشی در بخش نوع برخورد با منابع و مرجعهای اطلاعدهی، برگزار کنند.
روزنامهی صبح کابل در حالی نشرات خود را آغاز کرده است که بنابر گفتههای نهادهای حامی رسانهها، در جریان یک سال گذشته، بیش از ۲۰۰ رسانه در این کشور از فعالیت باز ماندهاست.
مجیبخلوتگر، مسؤول نهاد نی در این برنامه گفت: «سال گذشته ۵ تلویزیون، ۱۶ رادیو و ۱۸۰ رسانهی چاپی از نشر بازمانده است. تولد یک رسانهی تازه در چنین اوضاعی، امیدوار کننده است.»