روز چهارشنبه (۲۲عقرب)، روزنامهی گاردین گزارشی را منتشر کرد که نشان میدهد، شماری از آموزگاران و کارکنان در ولایت لوگر، به ۵۵۰ دانشآموز پسر تجاوز جنسی کرده اند. یافتههای این گزارش نشان میدهد که خانوادههای ۲۵ تن ازدانشآموزان پس از اطلاع از این مسأله، ولایت لوگر را ترک کرده و شماری هم به دلیل شرمساری کودکان خود را کشته اند. همچنان گفته میشود که ۸۵ مورد تجاوز جنسی نیز به زور انجام شده است.
به تعقیب گزارش گاردین، تلویزیون طلوع نیز گزارشی را منتشر کرد که وجود فساد اخلاقی را در شماری از مکاتب لوگر تأیید میکند. محمد موسا محمودی، رییس شبکهی جامعهی مدنی لوگر، به خبرنگار طلوعنیوز تصاویری را شریک ساخته که از زمان تجاوز جنسی به ثبت رسیده است. آقای محمودی ضمن که گفته این تحقیق را در جریان شش ماه گذشته انجام داده است، چشمدید خود را چنین بیان میکند: «دردهایی را شنیدیم که پدر طفل گریه میکرد و میگفت که من دیگر وقار ندارم و من دیگر در افغانستان زندگی کرده نمیتوانم و ما دردهایی را دیدیم که مردم حتا از هویت افغانی خود میشرمیدند که ما چگونه افغان استیم؛ یعنی واقعا یک جنایت کلان است.»
نشر گزارش سوء استفادهی جنسی در مکاتب ولایت لوگر، واکنشهای گستردهی داخلی و خارجی را به همراه داشته است که وزارت معارف، مجلس نمایندگان و مقام محلی ولایت لوگر، هیأتهای جداگانهای را به منظور بررسی این رویداد تشکیل داده اند.
جدا از واکنشهایی که به دنبال نشر این گزارش به میان آمده؛ اما مقامهای محلی ولایت لوگر و وزارت معارف، وقوع چنین رویدادی را در این ولایت رد میکنند. روز شنبه (۲۵عقرب) محمدانور اسحاقزی، والی ولایت لوگر، در دیدار با میرویس بلخی، سرپرست وزارت معارف افغانستان، این مسأله را به کلی رد کرده است.
در همین حال، دیدار لونگ، معاون والی لوگر نیز در گفتوگو با روزنامهی صبح کابل، میگوید که چنین قضیهای به کلی در ولایت لوگر واقع نشده و تصاویر و اسنادی که در این گزارش آمده، تحریف شده و ساختگی است. «ما این مسأله را به کلی در لوگر رد میکنیم. ما در این مورد یک هیأت تعیین کرده ایم، تا پیدا کند که چرا رییس جامعهی مدنی این چنین قضیه را به راه انداخته است. کسانی که ادعا کرده اند، همه به «دادستانی کل» معرفی خواهند شد.»
معاون والی لوگر، گزارش تلویزیون طلوع را نیز ناقص میخواند و میگوید: «طلوع یک کار غلط کرده است، باید یک نقل قول از ولایت نیز میگرفت، یک خبر دروغ ساخته شده است، تمام ویدیوها و تصاویر غلط است.»
از سویی هم، نوریه نزهت، سخنگوی وزارت معارف افغانستان، ضمن رد گزارش تجاوز جنسی بر دانشآموزان در ولایت لوگر، به روزنامهی صبح کابل میگوید که هیچ منطقی نمیپذیرد که در جریان شش ماه در شش مکتب بیش از ۵۵۰ دانشآموز مورد تجاوز جنسی قرار گرفته باشد؛ اما هیچ خبری در مورد آن به نشر نرسد و حتا یک نفر نیز از این مسأله با خبر نشود.
بانو نزهت افزود: «روش تحقیق این گزارش درست نیست، هیچ گونه سند رسمی در این مورد وجود ندارد تنها در حد چند عریضه است. وزارت معارف مسألهی سوء استفادهی جنسی را بسیار جدی بررسی میکند؛ به همین خاطر، هیأتی را روز شنبه (۲۵عقرب) به لوگر فرستاده و با مسؤولان این ولایت نیز تماس گرفتیم.»
وزارت معارف، همچنان میگوید، کسانی که چنین اتهامی علیه خانوادهی معارف بسته اند، به نهادهای عدلی و قضایی فرستاده خواهند شد؛ زیرا پیامد این چنین رویدادها خطرناکتر از بمب اتم خواهد بود.
رییس شبکهی جامعهی مدنی لوگر مفقود است
مجلس نمایندگان نیز به قضیهی تجاوز جنسی در ولایت لوگر واکنش شدید نشان داده و آن را خلاف ارزشهای انسانی خوانده است. میر رحمان رحمانی، رییس مجلس نمایندگان، میگوید که اگر این خبر واقعیت داشته باشد، بسیار «وحشتناک» است و باید به زودی عاملان آن، مورد پیگیری نهادهای عدلی و قضایی قرار بگیرند.
نمایندگان لوگر در مجلس نمایندگان؛ اما وجود چنین مسألهای را در ولایت شان رد میکنند و میگویند که رییس جامعهی مدنی، پس از این اظهارات مفقود شده است.
محمد خالد مومند، نمایندهی لوگر در مجلس نمایندگان، به روزنامهی صبح میگوید که هیأتی به منظور بررسی این رویداد فرستاده شده است؛ اما فردی که چنین گزارشهایی به رسانهها داده است، پس از نشر گزارش مفقود شده است.
آقای مومند گفت: «همان آدم فعلا خود را گم انداخته. به خاطر تعقیب این مسأله، «دادستانی کل» و امنیت ملی نیز پشت همان آدم است که چرا این مسأله را مطرح کرده است. با پیداشدن رییس شبکهی جامعهی مدنی تمام مسأله مشخص خواهد شد. وقت کار دارد تا این مسأله بررسی شود.»
نوریه نزهت، سخنگوی وزارت معارف نیز میگوید که به دلیل شخصی برای ساختن دوسیه برای خود و رفتن به خارج، چنین پاپوشی را برای خانوادهی معارف دوخته است. «ما این مسأله را به گونهی جدی بررسی میکنیم. اگر واقعیت داشته باشد، طبق قانون او را مجازات میکنیم و قضیه را به «دادستانی» می فرستیم. از جامعهی مدنی نیز میخواهیم که مسؤولانه صحبت کنند.»
با این همه اما کمیسیون حقوق بشر افغانستان، این گزارش را تکاندهنده میخواند و میگوید، به جای این که جامعهی مدنی لوگر را ملامت میکنند، باید قضیه را همهجانبه بررسی کنند؛ زیرا اگر این خبر واقعیت داشته باشد، هم به اعتبار وزارت معارف آسیب میرسد و هم سبب میشود خانوادهها اطفال خود را به مکتب نفرستند.
نعیم نظری، عضو کمیسیون حقوق بشر، به روزنامهی صبح کابل میگوید: «وقتی که این گزارش از طریق رسانهها نشر شد، سردچار یک شوک عجیب و غریب شدیم، که در چهار مکتب تعداد زیادی از کودکان مورد تجاروز جنسی قرار گرفته است. به جای این که زبان تهدید را نسبت به جامعهی مدنی لوگر میگیرند، باید این مسأله را به گونهی جدی بررسی کنند و عاملان آن را به جزای اعمال شان برسانند؛ در غیر آن اعتماد خانوادهها برای فرستادن کودکان به مکتب کم میشود.»
تجاوز جنسی در مراکز آموزشی و دینی، یک خبر تازه نیست؛ پیش از این بارها گزارشهایی منشتر شده که استادان مکاتب و امامان مساجد، به دانشآموزان دختر و پسر تجاوز جنسی کرده اند. به تازگی دادستانی ولایت هرات نیز گزارش داده است که تجاوز جنسی بر کودکان پسر در هرات چهاربرابر شده است.