محمدعمرداوودزی، رییس ستاد انتخاباتی«دولتساز» میگوید که چالشهای سیاسی نمیتواند مانع اعلام نتیجهی ابتدایی انتخابات شود و کمیسیون انتخابات باید هرچه زودتر، نتیجه را اعلام کند.
کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی، روز جمعه(۲۲ قوس) نشست مشورتی را با حضور دستههای انتخاباتی، احزاب سیاسی، نهادهای جامعه مدنی و سفیران کشورهای خارجی به منظور عبور از بنبست انتخابات، برگزار کرد.
در این نشست، محمدعمرداوودزی، رییس ستاد انتخاباتی دولتساز گفت که تمامی کارهای تخنیکی انتخابات انجام شده و نامزدان ریاستجمهوری باید به تصمیمهای کمیسیون انتخابات احترام کنند.
رییس ستاد انتخاباتی دولتساز افزود:«اگر نامزدان ریاستجمهوری خود نتیجه را اعلام میکنند که من برنده استم و رأی زیاد دارم، پس وظیفهی کمیسیون انتخابات چیست؟»
آقای داوودزی، به صراحت بیان کرد که چالشهای سیاسی نمیتواند مانع اعلام نتیجهی انتخابات شود و کمیسیون باید هرچه زودتر نتیجه را اعلام کند. در عین حال، نامزدان حق قانونگذاری ندارند؛ بلکه به کار کمیسیون انتخابات احترام کنند.
در همین حال، اسدالله سعادتی، معاون دوم دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی در این نشست مشورتی گفت، کمیسیون انتخابات اعتراف کرده که ۷۰۰ هزار رأی تقلبی را بیاعتبار شناخته و معنایش این است که ریزلشت(جدول کاغذی) هزاران محل رأیدهی جعل شده و تغییرات به وجود آمده است که در واقع به ارادهی مردم افغانستان، دستبرد شده است.
آقای سعادتی، افزود، انتظار میرفت که کمیسیون انتخابات افراد متقلب را به نهادهای عدلی و قضایی معرفی میکرد که تاکنون این کار را انجام نداده است و برعکس، کسانی را به جرم تقلب به دادستانی معرفی کرده که نقش جدی در تقلبات انتخاباتی نداشتهاند.
معاون دوم دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی تأکید کرد، باید کمیسیون انتخابات رییسان ولایتی که تغییرات فاحشی در آرا در آن ولایات به وجود آمده، را به دادستانی کل معرفی میکرد تا دستشان از تقلب کوتاه میشد.
اسدالله سعادتی گفت:«اطلاعاتی داریم که در جریان بازشماری دست به تقلبات دیگری زدند که این کار را(کمیسیون) نکردند. پوشاندن جرم، جرم است و پوشاندن جرم، دچار مشکل است و سعی بیشتر برتقلب بیشتر است و چندتا کارمند قراردادی که در روز انتخابات بودند، زیر امر بودند که ممکن است آنها معرفی شده باشند، این کارمندانی نیستند که معرفی شوند و باید کسانی معرفی شوند که رییس ولایتی ولایات است که در تخطیها شریک استند.»
به گفتهی سعادتی، پنج موضوع اختلافی میان دستهی انتخاباتی ثبات و همگرایی و کمیسیون انتخابات وجود دارد که از نظر ثبات و همگرایی، این پنج مورد در مخالفت با قانون انتخابات، طرزالعملها و لوایح است که کمیسیون در مورد آنها تصمیم گرفته است.
او مشخص در خصوص ۱۰۲ هزار رأی گفت:« بحث زمان در انتخابات مطابق قانون هر کشور یک بحث اساسی و گذشتناپذیر است که شهروندان رأیشان را در یک بازهی زمانی اعمال کنند که قانون اجازه میدهد. خارج از زمان در مخالفت با قانون طرزالعمل استعمال شده باشد، اعتبار ندارد.»
این در حالی است که قرار بود، کمیسیون انتخابات نتیجهی قسمی را به روز پنجشنبه(۲۱ قوس) اعلام کند؛ اما گفته میشود که به دلیل فشارهای سیاسی، کمیسیون از اعلام نتیجهی قسمی، خودداری کرده است. به دنبال اعلام نتیجهی قسمی انتخابات، عبدالله عبدالله نامزد ریاستجمهوری به کمیسیون انتخابات هشدار داد که در برابر هرگونه اقدام غیرقانونی این کمیسیون، بیتفاوت نخواهد بود.
در عین حال، آقای عبدالله، به تازگی، در مصاحبهی با روزنامهی نیویارکتایمز گفته است که اگر محمداشرف غنی، عادلانه پیروز شود، او برایش مبارکباد خواهد گفت؛ اما پیروزیکه اساس آن، آرا نباشد، قابل پذیرش نخواهد بود.