عزای عمومی؛ سفارت‌خانه‌های خارجی با مردم افغانستان غم‌شریکی کردند

علی شیر شهیر
عزای عمومی؛ سفارت‌خانه‌های خارجی با مردم افغانستان غم‌شریکی کردند

شماری از نمایند‌گی‌های سیاسی کشورهای خارجی در کابل برای هم‌بسته‌گی و غم‌شریکی با مردم افغانستان، پرچم‌‌‌های‌شان را نیمه‌افراشته‌ کردند.

دولت افغانستان به دلیل حملات مرگ‌بار بر دانش‌آموزان دختر در مکتب سیدالشهدا در غرب کابل و داوطلبان کانکور در شهر پل‌ علم، مرکز ولایت لوگر، روز سه‌شنبه (۲۱ ثور) را عزای عمومی اعلام کرد.

نمایند‌گی اتحادیه‌ی اروپا و سفارت‌های امریکا، بریتانیا، آلمان، چین، فنلند، سویدن وتعداد دیگر برای نشان دادن هم‌بسته‌گی با مردم افغانستان پرچم‌‌های‌شان به حالت نیمه‌افراشته درآوردند.

نمایند‌گی‌های سیاسی‌ کشورهای غربی در کابل از این طریق با خانواده‌های قربانیان و مردم افغانستان هم‌دردی کرده‌اند.

نمایندگی اتحادیه‌ی اروپا در پیامی در صفحۀ تویترش نگاشت: «امروز، ما پرچم خود را در همبستگی با مردم افغانستان پایین می‌آوریم. به یاد قربانیان حملات وحشیانه در دشت برچی، پل علم و همه کسانی که در سراسر افغانستان قربانی این‌گونه خشونت‌ها شده اند.»

سفارت امریکا در کابل نیز، با ابراز هم‌دردی با مردم افغانستان، پرچم کشورشان را در حالت نیمه‌افراشته درآورد. این سفارت در صفحه‌ی فیس‌بوک خود نوشت: «ما در کنار فامیل‌های جان‌ باختگان حملات اخیر در ولایت لوگر و مکتب سیدالشهدا عزادار هستیم. ما برای همه‌ی غیرنظامیانی که در این جنگ بی‌معنا جان‌های شان را از دست می‌دهند، متأسف هستیم. ما با افغانستان و همه افغان‌ها عزادار هستیم.»

سفارت‌های کشورهای غربی در کابل خواهان پایان یافتن فوری و دایمی خشونت‌ها در افغانستان شده‌اند.

حمله بر مکتب سیدالشهدا روز شنبه، هژدهم ثور، صورت گرفت. این حمله ناشی از انفجارهای سه‌گانه‌ای بود که براساس آمار رسمی ۸۵ کشته و بیش از ۱۵۰ زخمی برجای گذاشته است. اکثر کشته‌گان دانش‌آموزان دختر این مکتب بوده‌اند. مسئولیت این حمله را فرد و یا گروهی بر‌عهده نگرفته است.

هم‌چنان حمله‌ی لوگر شامگاه روز جمعه، دهم ثور، در شهر پل‌ علم رخ داد. ۲۴ غیرنظامی که اکثرشان دانش‌آموز بودند و برای گرفتن آمادگی کانکور از روستایی در ولسوالی ازره به مرکز لوگر آمده بودند، در این حمله کشته شدند.

در این رویداد هم‌چنان، ۱۱۵ تن دیگر زخم برداشتند.

مسئولیت این حمله را نیز فرد یا گروهی بر عهده نگرفته است؛ اما حکومت افغانستان، طالبان را مسئول این حملات می‌داند.

حکومت افغانستان هم‌زمان با اعلام عزای عمومی به مناسبت این دو رویداد غم‌ناک، مراسم فاتحه‌خوانی را به شمول مسجد ارگ، در تمام دوایر دولتی، مساجد و تکایا در سراسر افغانستان برگزار کرد.

آقای غنی در این مراسم بار دیگر، طالبان را مسئول این حملات عنوان کرده و گفته است که اگر این گروه فرصت‌های کنونی برای صلح را از دست دهد در آن صورت، تمامی اتفاقات آینده به عهده آنان خواهد بود.

او افزوده است: «حمله بر این‌ها [دانش‌آموزان دشت برچی و لوگر] حمله بر بشریت است. علمای ۱۴ کشور به یک زبان وضاحت دادند که هیچ نوع موجب شرعی و اصولی برای جنگ باقی نمانده است. اما فعلاً ضرور است که این‌ها [طالبان] قدم دوم را بردارند.»

حمله بر کودکان دانش‌آموز دختر در غرب کابل با موجی از واکنش‌های نهادها و سازمان‌های بین‌المللی روبه‌رو شده است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد حمله بر مکتب سیدالشهدا در غرب شهر کابل را «فجیع و بزدلانه» خوانده و خواستار به عدالت کشانیدن و پاسخگو ساختن عاملان این حمله شده است.

در این بیانیه از تمامی کشورها خواسته شده است که مطابق به تعهدات‌شان بر قوانین بین‌المللی و قطع‌نامه‌های مربوط به این شورا، به همکاری فعال با دولت افغانستان و دیگر نهادهای مربوطه، برای به عدالت کشانیدن عاملان (مرتکبین، سازمان‌دهندگان، تمویل‌کنندگان و حامیان مالی)  این حمله اقدام کنند.

طبق این بیانیه، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد تأکید کرده‌اند که هر گونه اقدام‌های تروریستی، صرف‌نظر از انگیزه‌ی آن در هر کجا، در زمان و توسط هر کسی که انجام شود، غیرقابل توجیه است.

شورای امنیت سازمان ملل یک بار دیگر بر حق آموزش و نقش آن در دست‌یابی به صلح و امنیت تأکید کرده و از حملات «بزرگ و گسترده» به مکاتب و مراکز آموزشی در ماه‌های اخیر در افغانستان و پیامد این حملات به مصونیت دانش‌آموزان و حق آموزش، عمیقا ابراز نگرانی کرده است.

در همین حال، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از این بیانیه‌ی شورای امنیت سازمان ملل استقبال کرده و از این سازمان خواسته است که برای پایان‌دادن به خشونت بی‌معنا و کشتار غیرنظامیان گام‌های عملی بردارد.