مسؤولان کمیسیون انتخابات، میگویند که تا هنوز ممانعت دستههای انتخاباتی برای بازشماری آرای هفت ولایت افغانستان وجود دارد و این کمیسیون هنوز قادر نشده تا روند بازشماری در این ولایات را آغاز کند.
عبدالعزیز ابراهیمی، سخنگوی کمیسیون انتخابات، روز دوشنبه (۴ قوس) به روزنامهی صبح کابل گفت که کمیسیون تا آخرین حد تلاش دارد از طریق گفتوگو با نامزدان، بر سر شمارش آرای هفت ولایت به توافق برسد؛ اما تا هنوز هیچگونه توافقی حاصل نشده است.
کمیسیون انتخابات، همچنان تأکید میکند که ممانعت در شمارش آرا، به سود هیچ کسی نیست و به همین منظور، نامزدان اجازه دهند که روند تفتیش و بازشماری از سوی کمیسیون تکمیل شود تا هر چه زودتر نتیجهی ابتدایی اعلام شود.
روند تفیش و بازشماری آرا در ۲۵ ولایت افغانستان به پایان رسیده و این روند در ولایتهای ننگرهار و کندهار نیز به زودی خاتمه خواهد یافت؛ اما روند بازشماری در هفت ولایت دیگر به دلیل اعتراض هواداران نامزدان، توقف داده شده است.
در همین حال، مسؤولان کمیسیون شکایات انتخاباتی، با ابراز نگرانی از تأخیر در اعلام نتیجهی ابتدایی، میگویند که کمیسیون انتخابات دو بار تا کنون تقویم انتخاباتی را نقض کرده و این امر، موجب نگرانیهای بیشتری در میان مردم شده است.
قاسم الیاسی، کمیشنر کمیسیون شکایات انتخاباتی، به روزنامهی صبح کابل، گفت که این کمیسیون، تمام فیصلههای خود را به کمیسیون انتخابات ارسال کرده و نمایندگان کمیسیون شکایات با جدیت، روند تفتیش و بازشماری آرای محلات را نظارت میکنند.
این کمیشنر کمیسیون شکایات انتخابات ی میافزاید: «نقض تقویم صورت گرفته، هر روز متأسفانه نگرانیها بیشتر شده میرود. قبلا هم گفته بودیم که اگر دوباره نقض تقویم شود، برای مردم قابل قبول نیست و لذا، نگرانی ما هر روز بیشتر میشود. با تأخیر در اعلام نتیجه، چالشها و نگرانیها نیز بیشتر میشود.»
نزدیک به دو ماه میشود که کمیسیون انتخابات موفق به مشخصسازی اعلام نتیجهی ابتدایی انتخابات نشده است. این کمیسیون، نتوانست که بر اساس طرزالعمل و جدول زمانی خود پیش برود و مدیران این نهاد، دوبار تقویم انتخاباتی را نقض کردند. نتیجهی ابتدایی که قرار بود در ۲۷ ماه میزان اعلام شود؛ اما کمیسیون به دلیل دقت در شفافیت انتخابات، نتیجه را اعلام نکرد. بار دوم نیز زمان اعلام نتیجه که در ۲۳ عقرب تعیین شده بود، باز هم کمیسیون انتخابات به بهانهی چالشهای فنی، نتوانست که به تعهدات خود عمل کند تا ذهن مردم افغانستان نسبت به روند انتخابات، روشن شود.
در حال حاضر، مردم افغانستان به ویژه رأیدهندگان، نگران استند که کمیسیونها و شرکای انتخاباتی با آرای آنها چه معاملهای را انجام میدهند؛ از جانب دیگر، واضح نیست که کمیسیون انتخابات، دقیقا چه زمانی، نتیجهی ابتدایی را اعلام میکند. آنچه واضح است، این است که روند بازشماری و تفتیش آرا به یک چالش عمدهی سیاسی میان کمیسیون انتخابات و نامزدان ریاستجمهوری مبدل شده است.
اعلام نتیجهی ابتدایی انتخابات وابسته به شمارش آرای هفت ولایت افغانستان است و تا زمانی که شمارش آرا در ولایتهای پنجشیر، پروان، بغلان، تخار، بدخشان، سرپل، جوزجان و فاریاب انجام نشود، کمیسیون انتخابات، نتیجهی ابتدایی را اعلام نمیکند.
این در حالی است که رهبری کمیسیون انتخابات، نگران است اگر آنان روند بازشماری را در این ولایات آغاز کنند، ممکن است که انتخابات به خشونتهای بیشتری سوق داده شود.
هر چند مردم افغانستان پس از دو ماه، هنوز هم منتظر اعلام نتیجه استند؛ اما کمیسیون انتخابات، در تطبیق بازشماری آرای هفت ولایت عاجز مانده است و به همین خاطر، اعضای کمیسیون از حکومت افغانستان خواسته اند که در این راستا، کمیسیون را همکاری کند.
گفتنی است که تا هنوز گفتوگوها میان کمیسیون انتخابات و نامزدان معترض در خصوص بازشماری آرای هفت ولایت نتیجه نداده است و مشخص نیست که برای بازشماری آرای این ولایات، حکومت چگونه کمیسیون انتخابات را کمک خواهد کرد. ولی گمانهزنیهایی هم وجود دارد که نیروهای امنیتی بیشتری به دفاتر ولایتی کمیسیون انتخابات اعزام شوند.
استفاده از نیروهای امنیتی در بازشماری آرا، ظاهرا به ابعاد چالشهای انتخاباتی افزوده است. نامزدان معترض و شرکای انتخاباتی، قرار گرفتن نیروهای امنیتی را در برابر مردم، خطرناک دانسته و از نیروهای امنیتی خواسته اند که در مسألهی انتخابات، بیطرف بمانند.
به دنبال نگرانی شرکای انتخاباتی، اسدالله خالد، سرپرست وزارت دفاع ملی، چندی قبل گفته بود که نیروهای ارتش در انتخابات ریاستجمهوری، بیطرفانه عمل کرده و به هیچ نوع خشونتی که زندگی مردم را مختل سازد، اجازه نمیدهند. آقای خالد، با بیان این که ممکن است که اوضاع انتخاباتی به خشونت کشانیده شود، تأکید کرد که چهرههای سیاسی افغانستان نباید، اوضاع انتخاباتی را به سوی بحران سوق دهند.