ساخت اولین موتر ورزشی گروه ENTOP در کابل

نرگس میرزایی
ساخت اولین موتر ورزشی گروه ENTOP در کابل

اشاره: گروهی به نام (ENTOP) که چهار عضو دارد، توانسته ‌اند با زحماتی که در مدت یک و نیم سال تحمل کرده‌ اند، موفق به ساخت اولین موتر دست‌ساز خودشان با ویژگی ورزشی شوند. آنان برای این موتر دست‌ساز، مبلغ معادل سی هزار دالر امریکایی از بودجه‌ی شخصی شان هزینه کرده اند. به گفته‌ی اعضای گروه ENTOP تمام لوازم اصلی و جانبی این موتر دست‌ساز بوده و در کارگاه کوچک‌شان در شهرک «امید سبز» ساخته شده و بر بدنه‌ی اصلی موتر سوار شده است تا به شکل نهایی خودش در بیایید. گروه ENTOP بیش از ۵۴۷ روز کاری داشته اند تا بالاخره توانستند در هفته‌ی گذشته آزمایش ابتدایی خود را با موترشان در خیابان‌های کابل به صورت عملی انجام بدهند.

اعضای گروه ENTOP کی‌ها اند؟

این گروه چهار نفری، پیش از این ‌که برای تحقق بخشیدن به ایده‌ی ساخت موتر ورزشی دست‌ساز دور هم جمع شوند، با یکدیگر آشنا بودند و رابطه‌ی دوستی نزدیکی داشتند. اعضای این گروه، هر چهار نفر از باشندگان غرب کابل استند و به همین خاطر، زمانی ‌که تصمیم گرفتند تا ایده‌ای را که برای شان یک رؤیا بود، به حقیقت نزدیک کنند، تلاش می‌کردند که هر روز همدیگر را ملاقات کنند و نظرات شان را شریک بسازند. این گروه شامل سه پسر و یک دختر است.

سر گروه ENTOP محمدرضا احمدی جوانی ۲۷ ساله است که تحصیلات ابتدایی را زمانی که در ایران مهاجر بوده، به پایان رسانده است و چون در آ‌ن جا امکان ادامه‌ی تحصیل در دانشگاه را نداشته است، در تلاش آن می‌شود تا وارد بازار کار شود و به همین منظور تجربه‌ی عملی در صعنت میکانیکی موتر پیدا می‌کند.

فرد شماره دوم گروه ENTOP رفعت سعیدی جوانی ۲۳ ساله و متعلم صنف یازده مکتب است. رفعت همزمان با ادامه‌ی تحصیلش، روزها به صورت نیمه وقت با پدرش در یکی از موترفروشی‌های کابل کار می‌کرده است و به همین خاطر، این جوان نیز در بخش برق موتر تخصص داشته و تجربیات عملی نیز از تنظیم سیستم برق موتر دارد.

نفر سوم گروه  ENTOP سلیمه عاشوری دختری ۲۲ ساله است. سلیمه نیز توانسته صنف دوازدهم را با موفقیت به پایان برساند و حال در انتظار ورود به دانشگاه است. این دختر جوان بنا بر علاقه‌ای که در دوران مکتب به برنامه‌های طراحی کامپیوتری داشت، همزمان با تحصیل، به یادگیری این برنامه‌ها می‌پردازد. او در این تیم نقش طراح گرافیکی را بر عهده دارد.

نفر چهارم گروه  ENTOP امان اسحاق پسری ۲۴ ساله است که باوجود توانایی در بخش تخنیک، به صورت خالص در بخش جوشکاری قطعات موتر با این گروه همکاری داشته است.

ایده‌ی موتر خودساز ورزشی از کجا شد؟

به گفته‌ی محمد رضا، چند سال پیش زمانی‌ که به مهاجرت خود و ادامه‌ی زندگی در ایران پایان داد و وارد کشورش شد، در روزهای اول برخلاف آن‌چه تصور می‌کرد، نتوانست به راحتی و خیلی زود شغلی برای خود پیدا کند و همین سبب شد که محمدرضا چند مدتی بیکار بماند. محمدرضا می‌گوید که گذران آن شرایط برایش بسیار سخت بود؛ چون خانواده‌اش از او توقع داشتند؛ به جز خانواده، هنگامی که می‌دید، نه تنها خودش که جمع زیادی از هم‌سن و سالان او در داخل کشور با معضل بیکاری روبه‌رو اند، او ناامید می‌شد.

محمدرضا هر روز بیشتر از دیروز از وجود بی‌کاری ناامید می‌شد؛ اما در نهایت او تصمیم گرفت، ایده‌ای را که مدت‌ها در ذهنش بود با دوستانش در میان بگذارد و چون او تجربه‌ای در حرفه‌ی میکانیکی داشت با بررسی شرایط این پیشنهاد را به هم‌گروه‌های خود می‌دهد که بیایند و تلاش کنند تا یک خط تولید موتر در کابل راه بیندازند.

اعضای این گروه بعد از هم‌فکری بر این رأی به توافق می‌رسند که با توجه به سرمایه‌ی ‌شان و نیاز بازار موتر در کابل یک نوع موتر ورزشی که بیشتر برای میدان‌های مسابقه‌ای به کار می‌رود را بسازند تا هم از این طریق مسابقات موتررانی ورزشی را نیز راه‌اندازی کنند.

سرمایه‌ی ساخت  و مشخصات موتر دست‌ساز ورزشی گروه ENTOP

بر اساس معلوماتی که این گروه ارائه داده اند، سرمایه‌‌ی ساخت این موتر و کارهای اولیه و اقداماتی که برای احداث این خط تولید موترهای ورزشی در کارگاهی که در شهرک امید سبز کابل قرار دارد، هزینه کرده اند، مبلغی در حدود سی هزار دالر بوده است که این سرمایه به صورت شریکی از سوی چهار عضو این گروه جمع‌آوری شده است. البته اعضایی که توانایی سرمایه‌گذاری بیشتر داشته اند، سهم زیادتری را از این سرمایه دارا می‌باشند.

این موتر ورزشی ویژه‌ی مسابقات است و دارای سرعت ۴۸۰ کیلومتر بر ساعت با گنجایش دو سرنشین و قدرت ۴۰۰۰ اسپ بخار است. این موتر از نوع سوخت پطرول برای حرکت استفاده می‌کند.

مدت زمان ساخت موتر دست‌ساز ورزشی و چالش‌ها

گروه ENTOP از روزی که آستین بالا زده اند تا ایده‌ی ساخت موتر ورزشی شان را به مرحله‌ی اجرا بگذارند، یک و نیم سال را هر روز در کارگاه کوچک شان و به صورت میانگین در یک شبانه روز، هشت تا نُه ساعت کار ‌کرده ‌اند تا بتوانند به نتیجه‌ی دلخواه شان برسند. اعضای این گروه می‌گویند که آنان در ابتدا بدون اطلاع خانواده‌ها کارگاه شان ‌را راه‌اندازی کردند؛ چون نگران بودند که خانواده‌ها موافق نباشند؛ به این دلیل که این کار به گمان خانواده‌های شان عبث و بیهوده می‌آمد.

اعضای این گروه جوان و کوچک، چالش‌های بزرگی را پشت سر گذاشتند تا بتوانند دست‌آوردی در این مدت زمان داشته باشند. از ناآشنا بودن به تنظیم سیستم برق موتر، تا میکانیزم بدنه‌ی آن و نبود شماری از لوازم یدکی و  سنجیدن راه حلی برای تولید آن قطعه‌ی مورد نیاز؛ اما اعضای این گروه، با خلاقیت و اراده‌ی قوی برای ساخت موتر ورزشی، این مسیر دشوار را می‌پیمایند و موفق به ساخت موتر ورزشی دلخواه شان می‌شوند. هر چند هنوز از لحاظ بدنه قسمتی از کار این موتر مانده است؛ اما اعضای گروه ENTOP می‌گویند، با این که تاکنون آموزش خاصی در این زمینه ندیده اند؛ ولی توانسته اند بر تمام چالش‌های پیش ‌روی شان فایق آیند و امروز خوشحال اند.

گروه ENTOP در روزهای آینده

اعضای گروه ENTOP درست هفته‌ی پیش توانستند که کار ساخت موتر ورزشی ‌شان را به مراحل آخر برسانند و برای آزمایش از حرکت موتر، روز یک شنبه ۲۴ سنبله عصرهنگام موتر شان را به خیابان بیاورند و مورد آزمایش قرار بدهند. اعضای این گروه در روز آزمایش ابتدایی موتر شان گفته اند که هدف آنان بزرگ است و تصمیم بر ساخت خط تولید این موتر دارند و این که بتوانند شمار بیشتری را احداث کنند و کیفیت این نوع موترها را افزایش دهند تا در کابل کارخانه‌ای منحصر به صنعت خودروسازی ایجاد شود.

گروه ENTOP در نظر دارند تا با تکمیل شدن مرحله‌ی پایانی ساخت موتر شان به صورت رسمی از آن رونمایی کرده و آن را در نهادهای رسمی، ثبت کنند.