وزارت زراعت: از لغو ممنوعیت واردات گوشت مرغ، سوء استفاده نشود

سکینه امیری
وزارت زراعت: از لغو ممنوعیت واردات گوشت مرغ، سوء استفاده نشود

 اتحادیه‌ی ملی مرغ‌داران افغانستان می‌گوید که برای رسیدن به خودکفایی و ایجاد اشتغال، حکومت باید بیشتر روی سکتور‌های اشتغال‌زا سرمایه‌گذاری کند. به گفته‌ی این اتحادیه، مرغ‌داری از سکتورهای مهم برای رسیدن به خودکفایی و ایجاد اشتغال است. این گفته‌ها در حالی ابراز می‌شود که به تازگی مسؤولان دستور منع واردات گوشت مرغ از کشورهای همسایه را لغو کرد. لغو منع واردات گوشت مرغ به افغانستان سبب واکنش اتحادیه‌ی ملی مرغ‌داران داخلی شد. این اتحادیه از حکومت خواستار توقف مجدد واردات فراورده‌های گوشت مرغ از کشورهای همسایه شده‌ است.

اما مسؤولان در وزارت زراعت به اتحادیه‌ی ملی مرغ‌داری اطمینان دادند که بنا بر نیازمندی داخلی، واردات گوشت مرغ از کشورهای همسایه با شرایط خاص از سرگرفته شده است که با عملی شدن آن، به سکتور مرغ‌داری آسیب نخواهد رسید، بل به نفع مردم تا زمان رسیدن به خودکفایی است.

اشتغال‌زایی

در حال حاضر، بیش از ده‌ هزار فارم بزرگ و متوسط مرغ در کشور فعال است؛ اما از این میان ۷ هزار فارم مرغ‌داری تولید دارد. این فارم‌ها هشتاد درصد نیاز بازارهای داخلی به‌ گوشت و تخم‌مرغ را فراهم می‌سازند.

توریالی هاشمی، یکی از فارم‌داران مرغ در کابل است. او، می‌گوید که از یک‌سال به این‌سو، روند توسعه‌ی فارم‌های مرغ و تخم مرغ در کشور افزایش یافته ‌است.

هاشمی می‌افزاید که توجه حکومت به مرغ‌داری و منع واردات آن، سبب توسعه‌ی سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش شده ‌است: «خواستی که داریم این است که از تولیدات افغانستان استفاده کنند تا برای ما بازار دائمی پیدا و زمینه‌ی کار برای شماری فراهم شود.»

مسؤولان اتحادیه‌ی مرغ‌داری می‌گویند که در سکتور مرغ‌داری ۱۲۰هزار نفر به گونه‌ی مستقیم و ۱۵۰ هزار تن دیگر به طور غیر مستقیم مشغول کار اند. با این حال، وزارت زراعت می‌گوید که این وزارت قصد دارد تا ۷۰ فارم مرغ‌داری را امسال ایجاد کند که با ایجاد این فارم‌ها، نیازمندی‌های داخلی تا دو سال دیگر به گونه‌ی کامل تأمین شده و زمینه‌ی کار برای شمار زیادی در سراسر کشور فراهم خواهد شد؛ اما داکتر بصیر احمد سویدا، رییس اتحادیه‌ی مرغ‌داری می‌گوید که اگر تسهیلات لازم فراهم شود، سکتور مرغ‌داری تا دو ماه دیگر به گونه‌ی کامل به خودکفایی می‌رسد و می‌تواند تمام نیازمندی‌ها را مرفوع کند. «شماری از فارم‌های ما به دلیل نبود امنیت و امکانات از فعالیت باز مانده ‌اند؛ اگر دولت بتواند امکانات لازم را فراهم کند، تمام نیازهای داخلی تا دو ماه تأمین می‌شود.»

 نیازها

افغانستان بیش از یک میلیارد دالر روی سکتور مرغ‌داری سرمایه‌گذاری کرده است؛ اما این سرمایه‌گذاری کافی نبوده و نتوانسته است، نیازمندی‌های داخلی را برآورده کند. مسؤولان در وزارت زراعت، می‌گویند که از ۲۹۰هزار تُن گوشت مورد نیاز کشور، در حال حاضر در حدود ۲۱۹هزار تُن آن از فارم‌های داخلی به دست می‌آید.

این در حالی است‌که داکتر بصیر احمد سویدا، رییس اتحادیه‌ی ملی مرغ‌داران می‌گوید: «نیازمندی سالانه‌ی افغانستان به گوشت مرغ  ۲۹۵هزار متریک تُن تخمین شده که اتحادیه‌ی ملی مرغ‌داری توانسته است در سال گذشته ۲۱۹هزار متریک تُن گوشت مرغ را تولید کند.» افزون بر این، به گفته‌ی آقای سویدا، افغانستان سالانه به یک میلیارد و ۱۶۰ میلیون تخم مرغ نیازمند است و اتحادیه‌ی ملی مرغ‌داران افغانستان توانسته است ۶۰۰ میلیون تخم تولید کند.

مسؤولان وزارت زراعت نیز در این باره می‌گویند که برای تأمین ۷۶۰۰ هزار تن گوشت و ۵۶۰ میلیون تخم مرغ،  نیازمندی دیگر به واردات مرغ، گوشت و تخم مرغ از کشورهای همسایه اجازه داده است.

به گفته‌ی مسوولان، هنوز منع واردات مرغ‌های پیر و مریض پابرجا است که در کنار آن، گوشت این گونه مرغ‌ها نیز اجازه‌ی ورود ندارد. تنها به واردات فراورده‌هایی اجازه داده خواهد شد که دارای تأیید صحی باشد. حبیب بهزاد، مسؤول هماهنگی و ارتباطات وزرات زراعت به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «مرغ‌های وارد شده در قرنطین ستیشن‌ها چک و بررسی می‌شود بعد اجازه‌ی وارد داده می‌شود.»

چرا ممنوعیت برداشته شد؟

روز دوشنبه‌ی هفته‌ی گذشته (۲۵ سنبله‌ی ۱۳۹۸) واردات فراورده‌های گوشت مرغ از ایران به افغانستان، آزاد اعلام شد. این در حالی است که واردات گوشت و تخم مرغ از ایران به هرات چهار ماه پیش و پس از انتشار ویروس آنفلونزای مرغی ممنوع اعلام شده بود. مسؤولان در ریاست زراعت ولایت هرات می‌گویند که واردات گوشت و تخم مرغ از ایران به داخل کشور یک بار دیگر از پس از بررسی‌ها و حصول اطمینان از محو ویروس آنفلونزای مرغی در ایران از سوی وزارت زراعت آزاد اعلام شده و به بازرگانان کشور دستور داده شد که بر اساس قانون، فراورده‌های مرغ را از ایران وارد کنند.

صبور رحمانی، رییس زراعت هرات به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «پس از لغو ممنوعیت واردات گوشت مرغ، روزانه به طور متوسط دو موتر مرغ و محصولات آن وارد هرات می‌شود.»

اقای رحمانی تصریح می‌کند که هرات در غرب کشور، هیچ نیازی به این فراورده‌ها ندارد و فراورده‌های وارداتی از این ولایت به سایر ولایت‌ها فرستاده می‌شود. این در حالی است که در هرات بیش از سه‌هزار فارم مرغ‌داری خُرد و بزرگ فعالیت دارد. شماری از مالکان این فارم‌ها خواستار توقف واردات فراورده‌های گوشت مرغ از ایران به این ولایت ‌اند و می‌گویند که واردات فراورده‌های مرغ از کشورهای همسایه به شدت روی سکتور مرغ‌داری در کشور تأثیر منفی دارد و این سکتور نوپا را به سوی رکود می‌برد.

مسؤولان اتاق تجارت و صنایع ، اما می‌گویند که افغانستان حق منع واردات هیچ موادی را مطابق پیمان‌های تجارتی که با سایر کشورها امضا کرده، ندارد.

جان‌آقا نوید از اتاق تجارت و صنایع به روزنامه‌ی صبح کابل می‌گوید: «در قسمت رشد سکتورهای داخلی در افغانستان کار اساسی صورت نگرفته است؛ یعنی تا هنوز نه تنها روی آن تحقیق نشده که در کدام جاها فارم‌ ایجاد شود، بلکه به‌ خاطر نبود تجهیزات لازم برای فارم‌ها، فارم‌داران به دلایل مختلف، مثل نبود برق، متضرر می‌شوند و از سوی دیگر بر اساس پیماهای تجارتی افغانستان حق منع واردات را ندارد.»

به گفته‌ی‌ آقای نوید، تنها امتیاز تولیدات داخلی فارم‌داران مرغ این است که مصرف تولیدات داخلی مرغ در قراردادهای دولتی ۲۵ درصد اولویت دارد.

این در حالی است که مسؤولان وزارت زراعت می‌گویند، تا زمانی ‌که سکتور مرغ‌داری از حیث تولید فراورده‌های مرغ در کشور به طور کامل به خودکفایی نرسد، واردات از خارج ممنوع نخواهد شد.

حبیب بهزاد، رییس هماهنگی و ارتباط وزارت زراعت در صحبت به روزنامه‌ی صبح کابل تأکید کرد، در صورتی که مرغ‌داران کشور بتوانند تمام نیازمندی‌های بازار را تأمین کنند و قیمت گوشت را نیز بالا نبرند، وزارت زراعت تعرفه‌های واردات گوشت مرغ را بالا برده و تلاش می‌کند، واردات مرغ و محصولات آن‌ را به صورت کامل متوقف کند.