ولایتهای شمال افغانستان، در سالهای اخیر شاهد افزایش ناامنی و سقوط پی در پی روستاها و ولسوالیها به دست هراسافگنان طالب بوده است و همچنان ناامنیها در این بخش کشور سیر صعودی میپیماید.
در یکماه اخیر، مهمترین رویداد در شمال افغانستان، سقوط ولسوالی قوشپهی ولایت جوزجان و افتادن دهها میل جنگافزار سبک و سنگین و تجهیزات بزرگ نظامی به دست طالبان بود.
حضور جنگجویان خارجی و رهبری جنگ افغانستان از سوی آنان، بارها رسانهای شده است؛ در کنار نامهای همچون پسرِ طاهر یولداش، رهبر تحریک اسلامی اوزبیکستان، نامِ جنرالان پاکستانی درشتتر بوده است؛ قسمی که بارها مقامات کشور، از حضور آنان در صفوف جنگی طالبان سخن زده اند.
برخی از منابع مؤثق در شمال افغانستان، به تازگی میگویند، یک جنرال پاکستانی که به «شیخ مطیعالله» مشهور است، رهبری جنگ شمال را به عهده دارد و پیچیدهترین و خطرناکترین حملات را علیه نیروهای امنیتی سازماندهی میکند.
به گفتهی منابع، «شیخ مطیعالله» که از جنرالان مهم سازمان استخباراتی پاکستان است، در سقوط ولسوالی قوشتپهی ولایت جوزجان نقش داشته و پلانهایی را نیز به هدف تصرف ولسوالی درزاب روی دست داشته که به ناکامی انجامیده است.
دو سال پیش، مقامها در ولایت فاریاب نیز از حضور یک جنرال دیگر پاکستانی به نام «شیخ ندامحمد» در رهبری جنگ طالبان خبر داده و گفته بودند که این جنرال پاکستانی، بر علاوهی رهبری و سازماندهی حملات، آموزش ساخت ماین و تجهیز مالی گروه طالبان را به عهده دارد.
مقامهای امنیتی در ولایت جوزجان، حضور شیخ مطیعالله را در رهبری حملات طالبان در این ولایت را تأیید میکنند و میگویند که این جنرال پاکستانی، سلاح های جدیدی را نیز با خود آورده است.
عبدالواحد وجدان، فرماندهی پولیس ولایت جوزجان، در گفتوگو با روزنامهی صبح کابل گفت: «جنرال پاکستانیای که به شیخ مطیعالله مشهور است، در حمله بر ولسوالی قوشتپه و سقوط آن نقش مستقیم داشت.»
به گفتهی او، این جنرال پاکستانی، به تازگی از کویتهی پاکستان وارد شمال افغانستان شده و با شماری از جنگجویانش که هویت شان شناخته نمیشود، جنگافزار پیشرفته نیز با خود دارند آورده اند.
«سیخ مطیعالله در چند ولایت فعالیت میکند که تازه از کویتهی پاکستان آمده است و نقش مهمی را در سقوط قوش داشت.»
فرماندهی پولیس جوزجان میافزاید که شیخ مطیع الله در کنار سازماندهی حملات، جنگجویان طالب را تجهیز مالی نیز میکند. به گفتهی او، این جنرال پاکستانی از سوی چند نفر از محافظان مورد اعتمادش نگهبانی میشود و حتا بر طالبان داخلی نیز قابل شناسایی نیست.
«همرای طالبان محلی یکجا نمیباشند و حفاظتش را خودش و چند نفری که دارد میکند. باز از سلاحهای بیزبیزکدار آورده و در حملات از همو استفاده میکنه.»
سقوط ولسوالی قوشتپه، برای طالبان سبب تقویهی نظامی بزرگی شده است؛ قسمی که منابع میگویند، طالبان از ولسوالی قوشتپه، حدود ۳۰۰ میل اسلحهی کلاشینکوف (روسی و امریکایی)، حدود ۴۰ میل پیکا، ۴۳ میل راکتانداز، یک پایه توپ ۸۲ ملی متر، ۳ پایه هاوان، ۲۳ عراده رنجر، ۶ عراده تانک هاموی و ۷۰۰ هزار مرمی مختلفالنوع را به دست آورده اند.
به گفتهی منابع، طالبان وسایط نظامی و اسلحهی سنگین به دست آمده را، به پایگاههای شان در دشت لیلی و از آن جا به منطقهی شاخ ولسوالی قیصار در ولایت فاریاب انتقال داده اند و اسلحهی سبک را میان گروههای شان توزیع کرده اند.
پیش از این (در سال ۱۳۹۴) جنرال عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاست جمهوری، از کشته شدن یک جنرال استخبارات پاکستان، در جنگ ولایت فاریاب خبر داد و گفت که جنگ در این ولایت در واقع با «آی اس آی» است.
ولایتهای شمال افغانستان که هم مرز با کشورهای آسیای میانه است، پس از سال ۲۰۱۱ میلادی، دستخوش ناامنیها شد. به باور برخیها، پس از این سال جنگ از جنوب به شمال افغانستان انتقال یافت. در حال حاضر سه ولسوالی در ولایتهای سرپل، جوزجان و بغلان و شمار زیاد روستاهای ولایتهای شمال در تصرف طالبان قرار دارد.